Πέμπτη 20 Νοέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
«Πόντιος Πιλάτος» ο Ουέστον

«Νίπτει τας χείρας του» - ως συνήθως - ο Αμερικανός απεσταλμένος για το Κυπριακό

Να τελεί εν αναμονή των εκλογών στο ψευδοκράτος εμφανίστηκε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, Τ. Ουέστον, ο οποίος παρ' όλα αυτά πραγματοποιεί τα συνηθισμένα «ταξιδάκια» του στο τρίγωνο Αθήνας - Λευκωσίας - Αγκυρας.

Ο Αμερικανός διπλωμάτης, όπως το συνηθίζει, εμφανίστηκε ως «Πόντιος Πιλάτος» όταν του ζητήθηκε, μετά τη συνάντηση που είχε χτες με τον Γ. Παπανδρέου, να εκτιμήσει τις συνέπειες που θα έχει η πρόσφατη επίσκεψη του Τούρκου πρωθυπουργού στα Κατεχόμενα.

«Ακουσα τις δηλώσεις τις οποίες έκανε και ο κ. Ερντογάν, είπε ο Αμερικανός διπλωμάτης, κατά την επίσκεψη αυτή στην Αγκυρα από όπου και έρχομαι. Θα έλεγα ότι διαβάζοντας αυτές τις δηλώσεις που έκανε (ο Ερντογάν) και αξιολογώντας την όλη αυτή επίσκεψη, αλλά και τα άτομα με τα οποία συναντήθηκε, θα έκρινα πως μάλλον οι συναντήσεις αυτές θα είχαν μια θετική επίπτωση στην επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό ζήτημα. Ο φόβος μου βεβαίως είναι ότι ορισμένα άτομα της Βορείου Κύπρου και των Κατεχομένων, μπορεί να χρησιμοποιήσουν με διαφορετικό τρόπο αυτές τις δηλώσεις και αυτή την επίσκεψη, προκειμένου να αποτρέψουν αυτή την πιθανότητα επανέναρξης των συνομιλιών. Θέλω, αντί να πω ότι είμαι περισσότερο ή λιγότερο αισιόδοξος σχετικά μ' αυτή την επίσκεψη, να πω ότι θα περίμενα να δω κατ' αρχήν πώς θα χρησιμοποιηθούν αυτές οι δηλώσεις και αυτή η επίσκεψη από τα διάφορα εμπλεκόμενα μέρη στη Βόρεια Κύπρο και στη συνέχεια να δούμε την εξέλιξή της».

Από την πλευρά του ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών στις δηλώσεις του σημείωσε ότι «οι επόμενοι μήνες είναι κρίσιμοι μήνες, είναι σημαντικοί μήνες, διότι πλέον εντάσσεται η Κύπρος στην Ευρωπαϊκή Ενωση και αξιολογείται και η Τουρκία για τη δική της στάση και τη βοήθεια που θα παράσχει στην επίλυση του Κυπριακού προβλήματος».

Σε άλλο σημείο των δηλώσεών του ο Γ. Παπανδρέου επανέλαβε πως « η Ελλάδα είναι μια χώρα που έχει δείξει τα τελευταία χρόνια την πρόθεσή της να δει μια ευρωπαϊκή Τουρκία. Μια Τουρκία που εντάσσεται, που προωθείται προς την Ευρωπαϊκή Ενωση. Θεωρούμε ότι μέσα σ' αυτό το πλαίσιο χρονίζοντα προβλήματα, προβλήματα που έχουν ταλαιπωρήσει γενιές και γενιές, μπορούν να αντιμετωπιστούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, μέσα στα πλαίσια των αρχών της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Αυτή θα είναι μια θετική εξέλιξη, διότι όλοι θα κερδίσουμε: η Ελλάδα, η Κύπρος και οι Ελληνοκύπριοι και οι Τουρκοκύπριοι, και η Τουρκία».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ