Πέμπτη 30 Μάρτη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Διαστρεβλώσεις προεκλογικής κατανάλωσης

Αυθαίρετες εκτιμήσεις και επιλεκτική παρουσίαση στοιχείων από τον υπουργό Εργασίας, για τον «εξαγνισμό»  της κυβερνητικής πολιτικής

Η ανεργία αυξάνεται, η μερική απασχόληση και η υποαπασχόληση αντικαθιστούν την πλήρη, οι αντιασφαλιστικοί νόμοι τσακίζουν το εισόδημα και τα δικαιώματα συνταξιούχων και ασφαλισμένων, αλλά ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Μ. Παπαϊωάννου θριαμβολογεί για τα επιτεύγματα της κυβερνητικής πολιτικής.

Στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο Μ. Παπαϊωάννου, παρουσιάστηκαν στοιχεία σύμφωνα με τα οποία η ΝΔ δεν αύξησε την απασχόληση σε αντίθεση με το ΠΑΣΟΚ και ασκήθηκε έντονη κριτική για τις εξαγγελίες του προέδρου της ΝΔ Κ. Καραμανλή. Ομως, στην προσπάθειά του να ωραιοποιήσει την κατάσταση, ο υπουργός Εργασίας προχώρησε σε σημαντικές ανακρίβειες και παραλείψεις.

Ειδικότερα, υποστήριξε ξανά ότι η κατώτερη σύνταξη έχει φτάσει τα 20,5 μεροκάματα ανειδίκευτου εργάτη. Ωστόσο, ο υπουργός συμπεριέλαβε και το ΕΚΑΣ στα στοιχεία που έδωσε. Αποτέλεσμα: Κατά τον υπουργό Εργασίας η κατώτερη σύνταξη του ΙΚΑ είναι 138.565 δραχμές. Αλλά η κατώτερη σύνταξη του ΙΚΑ είναι 113.150 δραχμές και μόνο 160.000 συνταξιούχοι δικαιούνται ολόκληρο το ΕΚΑΣ, κάτι που απέφυγε να θίξει ο υπουργός. Αλλοι 20.600 συνταξιούχοι παίρνουν τα μικρότερα κλιμάκια του ΕΚΑΣ, ωστόσο οι συνταξιούχοι του ΙΚΑ με τα κατώτερα όρια συντάξεων είναι 529.713 με στοιχεία του Ιδρύματος, αποκλείεται δηλαδή ένας σημαντικός αριθμός από το ΕΚΑΣ, το οποίο παραμένει ένα επίδομα που μπορεί να μειωθεί ή να καταργηθεί κάθε στιγμή.

Για την ανεργία, εντύπωση έκανε η προσπάθεια του υπουργού να υποβαθμίσει έως και να ακυρώσει εκείνα τα επίσημα στοιχεία που παρουσιάζουν την ανεργία μεγαλύτερη από όσο θα ήθελε η κυβέρνηση! Συγκεκριμένα, θεώρησε άνευ αξίας ότι η ανεργία το τελευταίο τρίμηνο του 1998 έφτασε το 11,7%, με την αιτιολογία ότι δεν είναι... συγκρίσιμο με το αντίστοιχο τρίμηνο του 1997! Αν και του ζητήθηκαν, δεν έδωσε στοιχεία για την εγγεγραμμένη ανεργία και δήλωσε ότι δεν έχει πρόσφατα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας για την ανεργία το 1999.

Επίσης, παραβλέποντας εσκεμμένα ότι η ανεργία έχει ξεπεράσει κάθε όριο τα τελευταία χρόνια και με τα δυο κόμματα στην εξουσία, θεώρησε επιτυχία της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, ότι ο απόλυτος αριθμός ανέργων αυξήθηκε περισσότερο κατά τη διάρκεια διακυβέρνησης από τη ΝΔ, καθώς και ότι ο αριθμός των απασχολούμενων αυξήθηκε πολύ περισσότερο επί ΠΑΣΟΚ...

Με περηφάνια στάθηκε ο υπουργός και στη συμβολή του «κοινωνικού διαλόγου» - επιβεβαιώνοντας τη σκοπιμότητά του - στη μείωση των απεργιών την περίοδο 1990 - 1999. Παρέλειψε όμως να ευχαριστήσει τις... πλειοψηφίες στις διοικήσεις της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ για τον καθοριστικό ρόλο τους σε αυτό το επίτευγμα, όπου αποδίδει, τον ανελέητο πόλεμο ενάντια σε κάθε προσπάθεια των εργαζομένων να υπερασπιστούν και να διευρύνουν τις κατακτήσεις τους.

Σχετικά με τα προγράμματα απασχόλησης, ο υπουργός παρουσίασε πρόσφατες αποφάσεις τους για συνέχιση ορισμένων από αυτά που υλοποιούνται, πάντα στη βάση των «ενεργητικών μέτρων» ενίσχυσης της απασχόλησης. Δηλαδή, της χρηματοδότησης των εργοδοτών με χρήματα που διαφορετικά θα αξιοποιούνταν για τη στήριξη των ανέργων.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ