Πέμπτη 30 Μάρτη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«ΔΙΕΘΝΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΕΝΔΥΜΑΤΩΝ»
Την ξαναπαίρνει ... καθαρή

Ο ιδιοκτήτης Χ. Μανιατάκης την έκλεισε με χρέη και τώρα την ...αγόρασε, ενώ οι εργαζόμενοι βρίσκονται τρία χρόνια απλήρωτοι

Τρία χρόνια περιμένουν οι 406 πρώην εργαζόμενοι της «Διεθνούς Βιομηχανίας Ενδυμάτων» στην Καλαμάτα - στη συντριπτική τους πλειοψηφία άνεργοι - να πάρουν τις αποζημιώσεις που τους οφείλονται. Η επιχείρηση, που είχε μπει σε καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης, ήδη πουλήθηκε στην εταιρία «Ευρωπαϊκή Αμερικανίνο ΑΕ», που - σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες - ανήκει στον πρώην ιδιοκτήτη Χ. Μανιατάκη, σε αυτόν, δηλαδή, που, αφού την ξεζούμισε, την εγκατέλειψε.

Στα 6 δισ. δρχ. ανέρχονται τα χρέη του Χ. Μανιατάκη προς το δημόσιο και άλλα τόσα προς τις πιστώτριες τράπεζες, ενώ παίζοντας στο Χρηματιστήριο είχε συγκεντρώσει το ποσό των 7 δισ. δραχμών από την πώληση μετοχών της επιχείρησης. Μετοχές είχε πουλήσει ακόμα και σε εργαζόμενους, υποσχόμενος μεγάλα κέρδη. Το '97 έκλεισε το εργοστάσιο, πετώντας στο δρόμο τους εργαζόμενους απλήρωτους. Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνέχεια, άνοιξε εργοστάσιο στην Αλβανία, ενώ φημολογείται πως διαθέτει εργοστάσιο και στη Βουλγαρία.

Η «Διεθνής Βιομηχανία Ενδυμάτων» τέθηκε στο μεταξύ σε καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης, με εκκαθαρίστρια εταιρία την Πειραιώς FINANCE. Ο Χ. Μανιατάκης επανέρχεται δριμύτερος και πέρσι - μέσω της «Αμερικανίνο» - αγοράζει και πάλι το εργοστάσιο έναντι εξευτελιστικού τιμήματος, 1,250 δισ. δρχ. Από αυτά κατέβαλε μόλις 250 εκατ. δρχ. και τα υπόλοιπα θα τα πληρώσει σε πολλές δόσεις!!!

Την ασυδοσία και του συγκεκριμένου εργοδότη, τροφοδότησε στο έπακρο η κυβέρνηση με την πολιτική της. Είναι χαρακτηριστικό ότι όταν οι εργαζόμενοι απευθύνθηκαν στον υφυπουργό Εργασίας Χ. Πρωτόπαππα για να παρέμβει, αυτός είχε δηλώσει ότι «δεν μπορεί να παρέμβει στην ιδιωτική πρωτοβουλία». Είχε ...γενναιόδωρα προσφέρει προγράμματα κατάρτισης στους απολυμένους και προγράμματα για «νέους επιχειρηματίες». Ομως και σε αυτά τα προγράμματα - κοροϊδία, τελικά εντάχθηκαν μόλις 40 από τους απολυμένους. Ο δε υποψήφιος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στη Μεσσηνία Δ. Κουσελάς, από πέρσι (!) μοιράζει υποσχέσεις για επαναλειτουργία του εργοστασίου, με 100 θέσεις εργασίας.

Στο μεταξύ, οι απολυμένοι εξακολουθούν να είναι απλήρωτοι και άνεργοι οι περισσότεροι. Μετά από προσφυγή τους, εκδόθηκαν δικαστικές αποφάσεις που τους κατατάσσουν προνομιακά στον πίνακα πιστωτών που συνέταξε η εκκαθαρίστρια εταιρία. Θα έπρεπε να είχαν πάρει τουλάχιστον τις αποζημιώσεις τους, μετά την πώληση της επιχείρησης. Ομως, δυο πιστώτριες τράπεζες, η ΑΛΦΑ Τράπεζα Πίστεως και η γαλλική CCF, προσέφυγαν δικαστικά για να ανακόψουν το πίνακα κατάταξης. Ενας νέος μακροχρόνιος δικαστικός αγώνας βρίσκεται σε εξέλιξη και οι απολυμένοι θα περιμένουν για πολύ ακόμα να πάρουν τα χρήματα που δικαιούνται.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ