Κυριακή 2 Απρίλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Το ντοκιμαντέρ χτες και σήμερα...

Μέσα στο κινηματογραφικό τοπίο που έχει διαμορφώσει η πίεση του διεθνούς εμπορικού ανταγωνισμού, οι δημιουργίες των Ελλήνων κινηματογραφιστών, παρά την πρόοδο των τελευταίων χρόνων, έχουν πολύ λίγες πιθανότητες να έρθουν σε επαφή με το κοινό

«Επί Κολωνώ» του Λ.Ξανθόπουλου
«Επί Κολωνώ» του Λ.Ξανθόπουλου
Οι ελάχιστες εξαιρέσεις απλώς επιβεβαιώνουν τον κανόνα. Το ντοκιμαντέρ, ένα κινηματογραφικό είδος που ευτύχησε στην Ελλάδα να το υπηρετήσουν άξιοι κινηματογραφικοί δημιουργοί, στερείται οποιασδήποτε πιθανότητας να βρει τη δυνατότητα προβολής σε κινηματογραφική αίθουσα, εκτός λίγων περιπτώσεων προβολής στην τηλεόραση.

Η Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών, παρά τα περιορισμένα οικονομικά μέσα, αποφάσισε την επαναλειτουργία της Κινηματογραφικής Λέσχης (Τοσίτσα 11, Εξάρχεια, 1ος όροφος), στην ανακαινισμένη από τεχνική άποψη αίθουσα προβολής, με στόχο να δώσουν κινηματογραφικό βήμα στο ελληνικό ντοκιμαντέρ. Η διάθεση 170 και πλέον ντοκιμαντέρ έγινε από το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, την ΕΡΤ, το ΥΠΠΟ, καθώς και από τους Ελληνες δημιουργούς που στηρίζουν αυτή την προσπάθεια.

Οι προβολές πραγματοποιούνται κάθε Δευτέρα και Πέμπτη, με ώρα έναρξης 8.30 μμ και με ελεύθερη είσοδο. Στόχος είναι η αναζήτηση και η παρουσίαση κρυμμένων από το χρόνο και τις συνθήκες κινηματογραφικών θησαυρών. Το φετινό πρόγραμμα της Κινηματογραφικής Λέσχης της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών θα διαρκέσει 10 περίπου βδομάδες.

Αυτή τη βδομάδα θα πραγματοποιηθεί αφιέρωμα στον Λευτέρη Ξανθόπουλο. Τη Δευτέρα θα προβληθούν ταινίες με γενικό τίτλο «Αυτοί που δεν ανήκουν πουθενά»: «Ελληνική κοινότητα Χαϊδελβέργης» (1976), «Ο Γιώργος από τα Σωτηριάνικα» (1978), «Στα Τουρκοβούνια» (1982), «Επί Κολωνώ» (1983). Την Πέμπτη, με τίτλο «Πορτρέτα σε άσπρο φόντο»: «Ποιος είναι ο τρελός λαγός»; (Μίλτος Σαχτούρης) (1993), «Παύλος Ζάννας - Διαδρομές» (1988), «Μιχάλης Κατσαρός, Σκοτεινός Συνωμότης» (1998), «Κυπαρίσσια - Αθήνα Α` Θέση» (1982), «Ο λαϊκός πολιτισμός στον ελληνικό κινηματογράφο» (1991).

Η επόμενη βδομάδα είναι αφιερωμένη στον Νίκο Αναγνωστόπουλο. Τη Δευτέρα: «Στην άκρη της πόλης» (1995), «Τροχός» (2000), «Στα πρόσωπα της ανατολής κοιμάται ο χρόνος» (1993). Πέμπτη : «Μιχάλης Σιγανίδης» (1996), «Γεια σου φίλε» (1998), «Ο Αλέκος και η Ζωούλα του» (1998), «Από χώμα» (2000).


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ