Κυριακή 2 Απρίλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΤΟ ΑΠΟΛΥΤΟ ΡΟΔΟ
Ο τελευταίος χορός

Ηεβδομάδα είχε αρχίσει με γέλια εξαιτίας των υποψηφίων του «καθεστώτος», οι οποίοι, μη έχοντας τι άλλο να κάνουν, τυπώνουν ασύστολα ιλουστρασιόν φυλλάδια στα γνωστά ελληνικά του ΠΑΣΟΚ. Διασκεδάζει κανείς διαβάζοντας, για παράδειγμα, ότι ο Σκανδαλίδης... κατάγεται (!) από τη γενιά του Πολυτεχνείου, ότι ο γνωστός Ευάγγελος καλεί τους πικραμένους του κινήματος να γυρίσουν στη μάνα γη του ΠΑΣΟΚ, ενώ κάποιος Γεωργάτος αναρωτιέται γραπτώς αν είναι δυνατόν να μην τον γνωρίζουν! Η μεγάλη απρέπεια όμως έρχεται από τον πρώην επίτροπο Χρήστο Παπουτσή, που εμφανίζεται σε μια φωτογραφία μαζί με τον Γιάννη Ρίτσο, ενώ, ακριβώς δίπλα, σε μια άλλη, να σφίγγει το χέρι του Μπιλ Κλίντον.

Ετσι κυλούσαν όλα, ώσπου φτάσαμε στο πρόσωπο του Νικόλαου Λεωνίδη. Και παγώσαμε. Είναι ο νέος που έχασε τη ζωή του από κάποιον που η δουλιά του είναι όχι να κρίνει την ουσία του άλλου, αν του αρέσει ή όχι, αλλά να κοιτάει μέσα στον καθένα τη ζωή που πρέπει να προστατέψει. Η συμπλοκή μεταξύ του αστυνόμου και του Λεωνίδη εξελισσόταν παράλληλα μ' ένα προεκλογικό «πάρτι» στην τηλεόραση, όπου ένας ηλικιωμένος υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ χόρευε ροκ εν ρολ με μια νεαρή ψηφοφόρο του. Συγχρόνως, έξω από ένα εκλογικό κέντρο στη Φωκίωνος Νέγρη, οι φίλοι του υποψήφιου βουλευτή του κυβερνώντος κόμματος διασκέδαζαν υπό τους ήχους ενός λάτιν συγκροτήματος... Ολοι οι υποψήφιοι του ΠΑΣΟΚ χορεύουν μέσα στην αφηρημένη μας Δημοκρατία. Αφού ξεμπέρδεψαν με τη γλώσσα και επιτέλους σιώπησαν, ήρθε και η στιγμή να μας επιδείξουν τις χορευτικές τους επιδόσεις.

ΟΝικόλαος Λεωνίδης όμως τι σχέση είχε με όλα αυτά; Από πού ερχόταν; Ανήκε στους Ελληνες που στο εξωτερικό διατηρούσαν την πολιτιστική τους αυτονομία όχι ως ανεξάρτητο θεσμό, αλλά ως βαθύτατη συνείδηση. Σε επίπεδο εθνολογικό, φωτογράφιζαν την ελληνική τους καταγωγή και, σε επίπεδο πολιτικό, φωτογράφιζαν την οικουμενική τους διάσταση. Ερχόμενοι τώρα στην Ελλάδα, πίστευαν και δεν πίστευαν τις διάφορες Σειρήνες, τότε, της Νέας Δημοκρατίας, που τους καλούσαν στον επίγειο παράδεισο. Μέσα τους ωστόσο ένιωθαν ότι ξεκινούσαν μια μακρά πορεία επανεγκατάστασής τους στη μητέρα πατρίδα. Ηξεραν λοιπόν ότι μόνο χάρη στις δικές τους κυρίως δυνάμεις θα μπορούσαν κάποτε να διεκδικήσουν και να κατακτήσουν το δικό τους χώρο μέσα στην ελληνική επικράτεια.

Και φτάνουμε στο Νικόλαο Λεωνίδη, που αποφασίζει στη ζωή να ξεδιψάσει μέσα στην ερημιά της μητρόπολης, ψάχνοντας τη δική του ομορφιά. Αλλά, μη γνωρίζοντας τους κανόνες του παιχνιδιού, οδηγείται, μοιραία πια, σ' αυτήν από το τυχαίο. Ετσι γίνεται ένας μικρός Τειρεσίας, όπως γράφει ο Καλλίμαχος για τον άλλον εκείνο Τειρεσία το 250 π.Χ.: «... κι είχε έρθει προς το τρεχούμενο νερό, ο δύστυχος, της κρήνης, γιατί εδίψαγε πολύ, και δίχως να θελήσει, είδε όσα δεν έπρεπε να δει...». Ο Νικόλαος χάνει το φως του μόλις συναντά την ομορφιά του, και στο ξένο πεδίο όπου βρίσκεται, αποφασίζει ότι το σώμα του θα χρειαστεί πολλά χρόνια και μεγάλη αντοχή για να μπορεί να περνά «σύνορα» μέσα στην ίδια του την πατρίδα αλλεπάλληλες φορές χωρίς να συνθλίβεται. Η πατρίδα του δεν τον θέλει και δεν υπάρχει καμία εστία ανάπαυσης. Ετσι, δίχως να το καταλάβει, θέλει και παραμένει εσαεί νομάδας. Ενας ακέραιος νομάδας, που πρέπει να γαλουχηθεί μόνος του, έτσι ώστε να διαφυλάξει τον πραγματικό του πυρήνα.

Ο Νικόλαος Λεωνίδης γνωρίζει καλά ότι πρέπει να διατελεί υπό ένα μόνιμο καθεστώς μετανάστευσης. Μόνο που τώρα διαλέγει συνειδητά αυτή τη θέση και συνδέει τη μοίρα του με τους άλλους ομογενείς, που επαναλαμβάνουν διαρκώς το ίδιο μοτίβο: ενός ενιαίου σώματος που αναγνωρίζει ως ίδια τα πιο διαφορετικά του μέρη. Αυτό μάλιστα όχι μόνο δεν αποτελεί εμπόδιο για την κοινωνία μας, αλλά, αντίθετα, την εμπλουτίζει στη διαρκή αναζήτηση της ελληνικής της αυτογνωσίας.

Επιστροφή τώρα στο πραγματικό. Δηλαδή στο δελτίο ειδήσεων. Κοιτάζω παγωμένος τους αστυνομικούς να χειροκροτούν το συνάδελφό τους που ισχυρίζεται ότι ο θάνατος του νεαρού ήταν ατύχημα. Και καταλαβαίνω ότι τα χειροκροτήματα αφορούν περισσότερο τους υποψήφιους χορευτές του ΠΑΣΟΚ, που μέσα στα μπαρ ή τα σκυλάδικα διασκεδάζουν τη ζωή τους και συνεχίζουν...


Του Γιώργου ΚΑΚΟΥΛΙΔΗ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ