Εντυπωσιακή η συγκέντρωση του ΚΚΕ χτες το βράδυ στη Θήβα
Ο Δημήτρης Κουτσούμπας |
Παίρνοντας το λόγο ο Δημήτρης Κουτσούμπας, ανάμεσα στ' άλλα, σημείωσε:
«Είμαστε κατά της ΟΝΕ γιατί είναι μια πολιτική που έως το μεδούλι της υπηρετεί αποκλειστικά τα συμφέροντα των πολυεθνικών, των μονοπωλίων, των βιομηχάνων, των τραπεζιτών, του μεγάλου κεφαλαίου γενικότερα. Η ΟΝΕ είναι ασυμβίβαστη με την πρόοδο, είναι ασυμβίβαστη με την ανεξαρτησία και την ελευθερία των λαών.
Ολα τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης όλα τα προηγούμενα χρόνια μιλούσαν και συνεχίζουν να μιλάνε για επιμέρους ζητήματα. Δεν απαντάνε στο κύριο: Τι θα γίνει στην πολυδιαφημιζόμενη μετα-ΟΝΕ εποχή. Εμείς λέμε καθαρά στο λαό ότι: Η κρίση θα βαθαίνει, η φτώχεια θα μεγαλώνει, ο πλούτος θα γίνεται όλο και πιο προκλητικός και επικίνδυνος, η καταστολή και η πολεμική εμπλοκή θα είναι στην ημερήσια διάταξη.
Η πολιτική της ΟΝΕ, της περιβόητης "παγκοσμιοποίησης" και του ευρωπαϊκού προσανατολισμού μέχρι σήμερα έχει προσφέρει μόνο αρνητικά για το λαό. Ολοι οι δείκτες που αφορούν το λαό είναι αρνητικοί. Ο "εκσυγχρονισμός" του ΠΑΣΟΚ έχει δώσει ξεπούλημα κρατικών επιχειρήσεων ακόμα και στρατηγικής σημασίας, όπως είναι οι τράπεζες, τα λιμάνια, η αμυντική βιομηχανία, οι τηλεπικοινωνίες, συνοδευόμενα με λιγότερα δικαιώματα για τους εργαζόμενους, περισσότερη ανεργία, φτώχεια, λιτότητα, ανασφάλεια, αβεβαιότητα, περισσότερα κέρδη και προνόμια για την πλουτοκρατία.
Μόνο μερικά στοιχεία να σας δώσω είναι αποκαλυπτικά:
Η ανεργία με τα δικά τους στοιχεία έχει εκτιναχτεί στο 13%, ενώ στους νέους φτάνει το 34%.
Το 25% του λαού μας ζει κάτω από το όριο της φτώχειας. Η υποαπασχόληση είναι στο 25%. Οι δαπάνες για την υγεία, τις κοινωνικές δαπάνες, την παιδεία, έχουν τους μικρότερους δείκτες συγκριτικά με εκείνους τους άλλων κρατών - μελών της ΕΕ.
Την ίδια στιγμή η απόλυτη αύξηση των καθαρών κερδών στη βιομηχανία το 1997 ήταν 414 δισ. δρχ. Τα επίσημα κέρδη των βιομηχάνων αυξήθηκαν κατά 3.314%. Αυτούς ακριβώς εννοεί το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ όταν λένε ότι η οικονομία πάει καλά ή ότι θα πάει καλύτερα!
Τα πακέτα των διαφόρων προγραμμάτων της ΕΕ χρησιμοποιήθηκαν για πλουτισμό των λίγων, εξαγορά συνειδήσεων και παρασιτισμό. Την ίδια στιγμή οι 7 στις 11 φτωχότερες περιοχές της ΕΕ είναι ελληνικές.
Στην αγροτική οικονομία, την περίοδο 1981-1997 ξεκληρίστηκαν 193.000 αγροτικά νοικοκυριά. Η απασχόληση στη γεωργία μειώθηκε κατά 317.000 άτομα. Ο γενικός δείκτης του κόστους παραγωγής αυξήθηκε κατά 102,3%, ενώ το αγροτικό εισόδημα την τελευταία 5ετία μειώθηκε ραγδαία.
Την ίδια στιγμή η ΕΕ επιβάλλει τις ποσοστώσεις σε όλες τις δυναμικές ελληνικές καλλιέργειες, τη βαμβακοκαλλιέργεια, το λάδι κ.ά., με αποτέλεσμα ο Ελληνας αγρότης να πληρώνει εξοντωτικά πρόστιμα συνυπευθυνότητας.
Από την άλλη μεριά το αγροτικό πρόγραμμα της ΝΔ είναι το ίδιο με αυτό του ΠΑΣΟΚ. Και η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ θεωρούν ακρογωνιαίο λίθο της πολιτικής τους την "Ατζέντα 2000", που συρρικνώνει δραστικά τη γεωργία, προσπαθώντας να κρύψει αυτή τη συρρίκνωση, μιλώντας για βιοκαλλιέργεια, χειροτεχνία, αγροτουρισμό, που προβάλλονται σαν εναλλακτικές μορφές αλλά δεν αποτελούν ούτε καν συμπληρωματικές της μορφές. ΝΔ και ΠΑΣΟΚ υπερψηφίζουν στην ΕΕ τις ποσοστώσεις και τα πρόστιμα συνυπευθυνότητας. Το ίδιο και σε μια σειρά άλλα ζητήματα. Ιδια είναι και η ψηφοθηρική τους τακτική τώρα προεκλογικά. Ενώ μιλάνε για αυξήσεις στις συντάξεις 10.000 δρχ. το ΠΑΣΟΚ και 21.000 δρχ. η ΝΔ στους αγρότες, την ίδια στιγμή αρνούνται να ικανοποιήσουν το από 25ετίας αίτημα του αγροτικού κινήματος για εξίσωση των αγροτικών συντάξεων με την κατώτερη σύνταξη του ΙΚΑ».
Και κατέληξε:
«Αυτές τις 12 μέρες που απομένουν μέχρι τις 9 του Απρίλη, μπορούμε να διευρύνουμε το άνοιγμά μας σε όλους τους χώρους δουλιάς, στους χώρους που ζουν και υποφέρουν τα λαϊκά στρώματα, η νεολαία. Με νέα ορμή και μεθοδικότητα να δώσουμε συνέχεια στη συσπείρωση δυνάμεων, στα μέτωπα κοινής δράσης, στην εκλογική μάχη.
Το ΚΚΕ καλεί το λαό της Βοιωτίας, τους κοινωνικούς και πολιτικούς παράγοντες που θέλουν να δράσουν χέρι χέρι μαζί μας, να στηρίξουν τις ενωτικές και συσπειρωτικές πρωτοβουλίες του ΚΚΕ, να δώσουν νέα πολιτική και εκλογική δύναμη στο ΚΚΕ, γιατί μόνο η δύναμη του ΚΚΕ μπορεί να αποτελέσει απαντοχή και ελπίδα για την ενότητα και αγωνιστική συσπείρωση του λαού.
Εμπρός, λοιπόν, για ΚΚΕ ακόμα πιο ισχυρό, για Μέτωπο Λαϊκό, για νέες νίκες και επιτυχίες»!