Τετάρτη 29 Μάρτη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΒΡΟΣ
Οι αγώνες και το δίκιο δε δικάζονται

Αθωώθηκαν οι 10 αγωνιστές αντιιμπεριαλιστές, που δικάζονταν χτες στην Αλεξανδρούπολη. Κατέρρευσε το σαθρό κατηγορητήριο, ενώπιον των δεκάδων πολιτών, που βρέθηκαν στο πλευρό των διωκόμενων κομμουνιστών

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ.-

Μετά από πρόταση της εισαγγελέα και αφού οι αστυνομικοί μάρτυρες κατηγορίας δεν κατάφεραν με τις καταθέσεις τους να στοιχειοθετήσουν την κατηγορία της «απείθειας», αθωώθηκαν οι 10 κομμουνιστές, που σύρθηκαν χτες σε δίκη, επειδή πέρσι, την 25η Μάρτη, μαζί με δεκάδες συμπολίτες τους, επιχείρησαν πριν την παρέλαση να διαδηλώσουν την αντίθεσή τους στο βρώμικο πόλεμο των ιμπεριαλιστών και να επιδώσουν ψήφισμα διαμαρτυρίας στον εκπρόσωπο της κυβέρνησης κ. Δρυ, που βρισκόταν στην εξέδρα των επισήμων.

Οι διαδηλωτές απωθήθηκαν βίαια από το χώρο. Ακολούθησαν συλλήψεις και μηνύσεις από την Αστυνομία. Ενα χρόνο μετά, χτες το πρωί, στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Αλεξανδρούπολης, το σαθρότατο κατηγορητήριο, κατέρρευσε σαν χάρτινος πύργος. «Ηταν η πρώτη και ελπίζουμε η τελευταία δίκη τέτοιου χαρακτήρα» δήλωσε ο Ορ. Κολοζώφ.

Οι κατηγορούμενοι, έχοντας στο πλευρό τους δεκάδες άλλους αγωνιστές, που κατέκλυσαν την αίθουσα, δήλωσαν περήφανα πως στον ίδιο αγωνιστικό δρόμο θα συνεχίσουν, αφού θεωρούν χρέος τιμής και αντίστασης, την εναντίωσή τους στα σχέδια των ιμπεριαλιστών. Ιδιαίτερα μάλιστα, αφού οι εξελίξεις βεβαιώνουν πως και νέος γύρος αίματος σχεδιάζεται σε βάρος του λαού της Γιουγκοσλαβίας, και η κυβέρνηση εμπλέκει ολοένα και περισσότερο τη χώρα μας σε κίνδυνο.

«Για τους κομμουνιστές ήταν ζήτημα συνέπειας στον πατριωτισμό και το διεθνισμό μας. Ιδιαίτερα όμως ως δάσκαλοι έπρεπε να αποδείξουμε και στην πράξη τα όσα διδάσκουμε για την αντίσταση του λαού ενάντια στον ξένο ζυγό, για την υπεράσπιση της εθνικής ανεξαρτησίας.

Το αντίστοιχο του σημερινού ΝΑΤΟ, τότε, το 1821, ήταν η Ιερή Συμμαχία. Και εμείς διδάσκουμε ότι οι μεγάλες ιμπεριαλιστικές συμμαχίες διαλύονται μέσα από την πάλη των λαών», είπε απολογούμενη η Νίκη Δραμανίδου, εκπαιδευτικός. Μαζί της στο εδώλιο του κατηγορουμένου κάθισαν οι: Χ. Τρέλλης, Δ. Κουκουράβας, Α. Βλισίδου, Γ. Φακριάδης, Α. Κρεωνάς, Α. Βλισίδης, Μ. Παπαντή, Ε. Παπαπαναγιώτου και Γ. Βλισίδης.

Ως μάρτυρες υπεράσπισης κατέθεσαν ο νομάρχης Εβρου Γ. Ντόλιος, ο Ορ. Κολοζώφ, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής και ο Δ. Κρεωνάς, γραμματέας περιοχής Αν. Μακεδονίας - Θράκης και μέλος της ΚΕ του Κόμματος. Συνήγοροι υπεράσπισης παρέστησαν ο Π. Καλεντερίδης και η Γ. Φακιρίδου.

Ο Γ. Ντόλιος δήλωσε πως το γεγονός της δίωξης δεν τιμά την κοινωνία και πως τέτοια θέματα δεν πρέπει να οδηγούνται στα δικαστήρια. Επίσης σημείωσε πως οι διωκόμενοι «πραγματοποίησαν μια εκδήλωση απολύτως συνυφασμένη με το πνεύμα και το κλίμα των ημερών εκείνων που γίνονταν οι βομβαρδισμοί στο Κόσσοβο».

Την αθώωση πρότεινε η εισαγγελέας της έδρας σημειώνοντας πως επρόκειτο για μία «ήρεμη συνάθροιση - διαδήλωση». Με την πρόταση συντάχτηκαν και οι συνήγοροι υπεράσπισης. Η Γ. Φακιρίδου αμέσως μετά το θετικό αποτέλεσμα δήλωσε: «Το αποτέλεσμα της δίκης δικαίωσε τους αγώνες όσων μάχονται για την ειρήνη, την εθνική ανεξαρτησία, τη Δημοκρατία. Δεν μπορούν να ποινικοποιούνται οι ελευθερίες που προβλέπει το

Σύνταγμα το οποίο ορίζει ότι οι Ελληνες πολίτες έχουν δικαίωμα να συνέρχονται ήσυχα και να διαδηλώνουν για τις ιδέες τους».

Την προειδοποίηση πως οι προσπάθειες που γίνονται με στόχο τον εκφοβισμό του λαού, δε θα περάσουν, σημείωσε ο Ορ. Κολοζώφ:

«Το κατηγορητήριο κατέρρευσε. Ηταν η πρώτη περίπτωση και ελπίζω να είναι και η μοναδική. Αποδείχτηκε ότι επρόκειτο για μια κατασκευασμένη κατηγορία που δεν μπορούσε να ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Οι κατηγορούμενοι δεν έκαναν τίποτε παραπάνω από το να εκδηλώσουν τα αισθήματά τους που εκείνη την εποχή συνέπιπταν με τα αισθήματα του 98% του ελληνικού λαού.

Οι προσπάθειες που γίνονται για να εκφοβίσουν τον ελληνικό λαό, να συμμετέχει σε τέτοιου είδους δραστηριότητες, δεν πρόκειται να περάσουν. Ο ελληνικός λαός θα συνεχίσει την αντίστασή του, σ' αυτή την επιδρομή του ΝΑΤΟ στην περιοχή μας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ