Τετάρτη 29 Μάρτη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Επιχείρηση μετάλλαξης

Το «μανδύα» του φιλολαϊκού ηγέτη έχει ντυθεί ο Κ. Καραμανλής, προκειμένου να αντλήσει ψήφους η ΝΔ, από τα λαϊκά στρώματα. Και περιφερόμενος προεκλογικά ανά την επικράτεια υπόσχεται συνεχώς παροχές προς τους αγρότες, τους ανέργους, τους επαγγελματοβιοτέχνες, τους συνταξιούχους. Ο πρόεδρος της ΝΔ θέλει να δείξει ότι το κόμμα του εκφράζει τον απλό πολίτη, τον φτωχό βιοπαλαιστή, τον μη προνομιούχο Ελληνα. Επιχειρεί να πείσει ότι η παράταξή του δεν είναι ο γνήσιος και παραδοσιακός εκπρόσωπος της άρχουσας τάξης, αλλά εκπρόσωπος της φτωχολογιάς.

Πρόκειται για μια επιχείρηση προεκλογικής μετάλλαξης της ΝΔ, προς άγραν λαϊκών ψήφων. Ο Κ. Καραμανλής βλέποντας ότι «έχοντες και κατέχοντες» έχουν στραφεί πολιτικά και εκλογικά προς το «έτερον ήμισυ» του δικομματισμού, το ΠΑΣΟΚ του εκσυγχρονιστή Κ. Σημίτη, επιχειρεί αντιπερισπασμό, προσπαθώντας να πλησιάσει τους «μη έχοντες και κατέχοντες». Προχτές στα Τρίκαλα, υποσχέθηκε ότι αν η ΝΔ αναλάβει την κυβερνητική εξουσία θα σμικρύνει τις κοινωνικές ανισότητες, την ψαλίδα ανάμεσα σε φτωχούς και πλούσιους. Και για να στηρίξει τα λεγόμενά του, υποσχέθηκε αορίστως πληθώρα μέτρων υπέρ των αγροτών και όλων των άλλων λαϊκών στρωμάτων της πόλης και του χωριού.

Βεβαίως, το εγχείρημά του είναι πολύ δύσκολο καθώς στις συνείδηση των Ελλήνων, η ΝΔ έχει καταγραφεί δικαίως, ως το κόμμα της συντήρησης που στοχεύει στην εξυπηρέτηση των συμφερόντων της οικονομικής ολιγαρχίας του τόπου των πολυεθνικών και των ξένων αφεντικών της Ελλάδας. Στη συνείδηση του Ελληνα εργαζόμενου και του άνεργου, έχει συνδυαστεί με τις ιδιωτικοποιήσεις των δημοσίων υπηρεσιών και το ξεπούλημα του εθνικού πλούτου. Στη συνείδηση του Ελληνα αγρότη, έχει συνταυτιστεί με την αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ, την οποία υπερασπίζεται και με την υπονόμευση των αγροτικών αγώνων για την ανατροπή αυτής της πολιτικής. Στη συνείδηση του Ελληνα συνταξιούχου έχει ταυτιστεί με την επιχείρηση κατεδάφισης του ασφαλιστικού συστήματος. Το 1992, επί Σουφλιά και Σιούφα.

Ο Κ. Καραμανλής επιμένει στην επιχείρηση προεκλογικής μετάλλαξης, ψάχνοντας «ζωτικούς χώρους» πέραν του πεδίου των «εχόντων και κατεχόντων», το οποίο έχει καλύψει σε μεγάλο βαθμό το ΠΑΣΟΚ, εφαρμόζοντας τον κυβερνητικό νεοφιλελευθερισμό που πρώτη εφεύρε και εξ αντικειμένου πρεσβεύει η ΝΔ. Επιχειρεί, μάλιστα, εκτός των κοινωνικών και πολιτικά ανοίγματα, δηλώνοντας ότι το κόμμα του δεν ξεχωρίζει τους Ελληνες σε δεξιούς, αριστερούς και κεντρώους. Μάταιος κόπος. Σε τούτο τον τόπο και λίγοι είμαστε και καλά γνωριζόμαστε, για να μπορεί ο Κ. Καραμανλής να ψαρεύει σε θολά νερά.

Το αποτέλεσμα του δικομματικού «ντέρμπι» των εκλογών στις 9 Απρίλη ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ δεν είναι ακόμα προβλέψιμο. Ο Κ. Καραμανλής δικαιούται να κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του για να κερδίσει τις εκλογές και την πολυπόθητη πρωθυπουργία του. Θα πρέπει, όμως, να ξέρει ότι η επιχείρηση προεκλογικής, τεχνητής μετάλλαξης του κόμματός του δεν πείθει. Ο ελληνικός λαός γνωρίζει το ποιόν του καθενός. Κι έχει την ευκαιρία στις εκλογές να καταψηφίσει και το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, να μειώσει δραστικά τη δύναμη του δικομματισμού και να ενισχύσει αποφασιστικά το ΚΚΕ, ώστε να εξασφαλίσει μια ισχυρή αντιπολίτευση, μέσα και έξω από τη Βουλή και να ανοίξει το δρόμο για τη συγκρότηση του λαϊκού μετώπου, που έχει ανάγκη ο τόπος.


Παύλος ΡΙΖΑΡΓΙΩΤΗΣ



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ