Σάββατο 1 Νοέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

- Φιλιππότης: Ευθυμία Ε. Μαυρομιχάλη «Ο γλύπτης Δημήτριος Ζ. Φιλιππότης». Ενώ πολλές δεκαετίες πριν θα όφειλε η πολιτεία να έχει εκδώσει έναν τιμητικό τόμο για τον κορυφαίο γλύπτη και από τους πρωτοπόρους δημιουργούς της νεοελληνικής τέχνης, Δημήτριο Ζ. Φιλιππότη, αυτό το «χρέος» ανέλαβαν οι εκδόσεις του Στρατή Φιλιππότη, με την κυκλοφορία της ογκώδους μελέτης (359 σελ.) της Ε. Μαυρομιχάλη. Η εικονογραφημένη μελέτη παρακολουθεί ολόπλευρα τη ζωή, το έργο και την επιφανή θέση του Δ. Φιλιππότη μέσα στο γίγνεσθαι της εποχής του.

- Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας: Το ΚΕΓ του ΑΠΘ, στα πλαίσια του γιορτασμού του «Ετους Σεφέρη» (2000), με χορηγία του ΥΠΠΟ, κυκλοφόρησε τον ογκώδη τόμο (808 σελ.) «Συμφραστικός πίνακας λέξεων στο ποιητικό έργο του Γιώργου Σεφέρη». Πρόκειται για εξειδικευμένο λεξικό για το σύνολο του ποιητικού έργου του Σεφέρη («Ποιήματα», «Τετράδιο γυμνασμάτων Β`», τα σατιρικά «εντεψίζικα», «Ποιήματα με ζωγραφιές σε μικρά παιδιά»). Φιλολογική επιμέλεια: Ι. Ν. Καζάζης - Εβίνα Σιστάκου.

- Περίπλους: Ανδρέα Κάλβου (Ζακυνθίου) «Ωδαί». Φωτοαναστατική έκδοση των «Ωδών» του αθάνατου Α. Κάλβου, βασισμένη στην έκδοση που έγινε το 1881 στη Ζάκυνθο στο τυπογραφείο «Ο Παρνασσός» του Σέργιου Χ. Ραφτάκη. Η πρώτη έκδοση των δέκα πρώτων «ωδών» έγινε στο Παρίσι (1824). Από την έκδοση της Ζακύνθου, ίσως, «ανακάλυψε» το έργο του Κάλβου ο Κ. Παλαμάς, ο οποίος το ξανάφερε στην επιφάνεια με ομιλία του το 1888 στο φιλολογικό σύλλογο «Παρνασσός». Ο «Περίπλους», σε συνεργασία με το Φωτογραφικό Αρχείο του Μουσείου Μπενάκη, εξέδωσε και τη μελέτη του Διονύση Α. Ζήβα «Ζάκυνθος 1953 - 2003», με θέμα τον καταστροφικό σεισμό της Ζακύνθου.

- Νίκος Α. Σάμιος «Δημοτική Ιστορίας της Καισαριανής (Περίοδος Λεωνίδα Μανωλίδη, 1951 - 1964)», τόμος Β`. Εξαιρετική μελέτη για την ιστορίας της Καισαριανής, μέσα από το δήμο της. Στο Β` τόμο απαθανατίζεται ο αλησμόνητος, κοσμαγάπητος, από την «Κόκκινη Καισαριανή» αγωνιστής δήμαρχος Λ. Μανωλίδης, τον οποίο διαδέχτηκε ο Παναγιώτης Μακρής.

- Καστανιώτης: Αλμπέρ Καμί «Σκέψεις για την τρομοκρατία» (μετάφραση Νίκη Καρακίτσου - Ντούζε, Μαρία Κασαμπαλόγλου - Ρομπλέν, επιλογή κειμένων - εισαγωγή Ζακλίν Λεβί - Βαλανσί, επίμετρα Αντουάν Γκαραπού, Ντενί Σαλάς. Επίκαιρα κείμενα του κορυφαίου Γάλλου συγγραφέα, γραμμένα μεταξύ 1943-1958). Αλμπέρτο Μοράβια «Διηγήματα που σκόρπισαν στο δρόμο» (επιμέλεια Σιμόνε Καζίνι, Φραντσέσκα Σένα, συλλογική μετάφραση. Ο τόμος περιλαμβάνει όλα τα διηγήματα που δημοσίευσε ο Μοράβια σε περιοδικά και εφημερίδες, στα χρόνια 1928 -1951). Παντελής Καλιότσος «Το συμπόσιο» (τέταρτη έκδοση ανανεωμένη, του αλληγορικού έργου του βραβευμένου συγγραφέα με θέμα τους ώριμους προβληματισμούς μιας ομάδας παλιών συμμαθητών για την ιστορία και την κοινωνία μας). Αλέξης Σταμάτης «Οδός Θησέως» (δεύτερη έκδοση, μυθιστόρημα).

- «Gutenberg»: Αλέξης Τότσικας «Ομήρου Οδύσσεια (Οργάνωση διδασκαλίας και μελέτης. Ασκήσεις εμπέδωσης)» (σχολικό βοήθημα). Ζωή Κ. Μπέλλα - Ζαχαρίας Λιγνός «Αναγνώσεις λογοτεχνικών κειμένων» (τόμος Β` «Η νεότερη λογοτεχνία (1922 έως σήμερα)». Βοήθημα για τη Γ` Γυμνασίου). Δ. Παπαμιχαήλ, Χ. Γιαννίκος, Κ. Σολδάτος «Μαθηματικά Α` Γυμνασίου» (βοήθημα).

- «Αγρα»: Lu Chi «Η τέχνη του γραψίματος» (εισαγωγή Σαμ Χάμιλ, μετάφραση Συμεών. Το «Ουέν Φου» (όπως είναι ο τίτλος στα κινέζικα) γράφτηκε τον 3ο αιώνα μ.Χ. και αποτελεί την πρώτη πραγματεία για την τέχνη του γραψίματος στην Κίνα, μετά το έργο του Κομφούκιου «Μεγάλη μάθηση». Φιλοσοφικού στοχασμού έργο για τα προβλήματα, τις τεχνικές και τις χαρές της λογοτεχνίας).

- «Ολκός»: Πιερ Βιντάλ - Νακέ «Ο θρυμματισμένος καθρέφτης (Αθηναϊκή τραγωδία και πολιτική)» (μελέτη του σημαντικού και πολυγραφότατου Γάλλου ελληνιστή για τη σχέση του αρχαίου δράματος με την πολιτική και την κοινωνία του καιρού του. Μετάφραση Χρήστος Μεράντζας).

- «Κέδρος»: Γιάννης Σπαβέρας «Επιτέλους... απιστία» (μυθιστόρημα).

- «Κριτική» «Τετράδια Πολιτικής Επιστήμης» (περιοδικό πολιτικού περιεχομένου, τεύχος 2).

- «Η Κινστέρνα» (περιοδικό λόγου και τέχνης, τεύχος τρίτο, Ιούνης 2003).

- «Ο Πολίτης» (μηνιαία επιθεώρηση ποικίλης ύλης, τεύχη 114-115).

- «Ερευνα» (μηνιαίο περιοδικό ποικίλης ύλης, τεύχη 42, 43-44, 45).


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ