Τρίτη 14 Οχτώβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ
Κινητοποιήσεις για τη νομιμοποίηση

Σύσκεψη διοργάνωσε την Κυριακή η Συντονιστική Επιτροπή Μεταναστευτικών Κοινοτήτων

Συγκεντρώσεις μεθαύριο Πέμπτη το πρωί έξω από τις υπηρεσίες που παραλαμβάνουν αιτήσεις για άδεια παραμονής

Κινητοποιήσεις για τη νομιμοποίηση όλων των μεταναστών, την ψήφιση συμπληρωματικού νόμου που θα καταργεί τις διατάξεις που εμποδίζουν τη νομιμοποίησή τους, αλλά και διεκδικώντας λύσεις στα πολλά και οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην εργασία τους και στην καθημερινή ζωή τους, αποφάσισε η Συντονιστική Επιτροπή των Μεταναστευτικών Συλλόγων, Κοινοτήτων και Ενώσεων Ελλάδας. Αρχή θα γίνει με συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας μεθαύριο Πέμπτη 16 Οκτώβρη, στις 8 π.μ., έξω από τις υπηρεσίες του Δήμου και της Περιφέρειας όπου οι μετανάστες καταθέτουν τα χαρτιά τους και παραλαμβάνουν τις άδειες παραμονής (Σοφοκλέους 70 και Θεάτρου 6 αντίστοιχα).

Η κινητοποίηση αποφασίστηκε προχτές Κυριακή σε σύσκεψη που διοργάνωσε η Συντονιστική Επιτροπή, στην οποία συμμετέχει η πλειοψηφία των μεταναστευτικών οργανώσεων. Εγινε στο Συνδικάτο Οικοδόμων και είχε ως θέμα «Μετανάστες, νομιμοποίηση, καθημερινότητα, Παιδεία, Υγεία, Πολιτισμός».

Στις 31 Οκτώβρη λήγει η προθεσμία κατάθεσης δικαιολογητικών για όσους μπόρεσαν να καταθέσουν αίτηση για άδεια παραμονής μέχρι τις 4 Ιούλη, αλλά δεν πρόλαβαν να καταθέσουν όλα τα χαρτιά τους. Ομως, η πλειοψηφία των εκατοντάδων χιλιάδων μεταναστών δεν πρόλαβαν να κάνουν αίτηση.


Ο Οσμάνι Φεΐμ, πρόεδρος της Αλβανικής Κοινότητας, παρουσίασε το υπόμνημα που θα καταθέσει η Συντονιστική Επιτροπή στα κόμματα και στα υπουργεία Εσωτερικών και Δημόσιας Τάξης. Σ' αυτό επισημαίνεται ότι - με ευθύνη της κυβέρνησης - νόμιμοι είναι μόλις το 17% των μεταναστών. Γιατί η κυβέρνηση επέβαλε όρους (μικρή προθεσμία, πολλά δικαιολογητικά και έλλειψη υποδομής και υπαλλήλων παραλαβής των αιτήσεων) που εμπόδισαν τους περισσότερους να ανταποκριθούν.

Τέσσερα χρόνια μετά το 1998 - που έγινε η πρώτη προσπάθεια νομιμοποίησής τους - από τους 1.500.000 μετανάστες που βρίσκονται τώρα στη χώρα μας καταγράφτηκαν 351.000 και από αυτούς άδεια θα πάρουν 250.000 - 300.000.

Οι μετανάστες ζητούν συμπληρωματικό νόμο για απλοποίηση διαδικασιών και δημιουργία ενιαίου φορέα χορήγησης άδειας παραμονής και εργασίας. Απαιτούν επίσης να δίνεται αμέσως πολιτικό άσυλο σε όσους έρχονται από εμπόλεμες περιοχές και κινδυνεύει η ζωή τους σε περίπτωση απέλασης.

Ο Χασάς Αχμέτ, πρόεδρος της Σουδανικής Κοινότητας, αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μετανάστες στην εργασία τους (χαμηλές αμοιβές, χωρίς ασφάλιση κλπ.) αλλά και στα προβλήματα Παιδείας και Υγείας και τόνισε ότι μαζί Ελληνες και αλλοδαποί εργαζόμενοι πρέπει να παλέψουν γι' αυτά. Στο ίδιο μήκος κύματος μίλησαν ο Μοχάμεντ Νασίμ, εκπρόσωπος της Αφγανικής Κοινότητας, ο Μιχάλη Ντεζερέ, εκπρόσωπος της Αιθιοπικής Κοινότητας και άλλοι που τοποθετήθηκαν.

Ο Χρήστος Καράτσαλος εκ μέρους της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης» τόνισε πως «για να καταπολεμηθεί το φαινόμενο της "μαύρης" εργασίας λύση είναι η νομιμοποίηση των μεταναστών» και υπογράμμισε την ανάγκη «οι παρεμβάσεις της Συντονιστικής Επιτροπής να φτάσουν σε όλους τους μετανάστες».

Ακολούθησαν οι παρεμβάσεις του Θ. Κούτρα εκ μέρους του ΠΑΜΕ, του Γ. Νιέρη εκ μέρους της Ομοσπονδίας Οικοδόμων και του Δ. Κεκάι, εκ μέρους της γραμματείας μεταναστών του ΠΑΜΕ. Υπογράμμισαν πως μόνο μέσα από τα συνδικάτα και τους αγώνες του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος μπορεί να βρεθεί ουσιαστική λύση.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ