Τρίτη 14 Οχτώβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Θερμοκήπιο εργοδοτικής ασυδοσίας

Παπαγεωργίου Βασίλης

Από το Μάη έχει απλήρωτους τους εργαζόμενους του εργοστασίου πλαστικών ΚΡΙΣ - ΠΑΝ στο Περιστέρι ο επιχειρηματίας και «κοινωνικός εταίρος» Χρ. Παναγιωτόπουλος. Τώρα κήρυξε πτώχευση και στο προαναφερόμενο και στο άλλο εργοστάσιο στη Θήβα και την ίδια στιγμή... άνοιξε καινούρια επιχείρηση με την επωνυμία «ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑ». Κανείς δεν τον ενόχλησε, κανείς δεν τον εμπόδισε. Ας πετάει 150 συνολικά εργαζόμενους στο δρόμο, ας χρωστάει σε ΙΚΑ και εφορία εκατομμύρια ευρώ. Και αυτό είναι μόνο ένα παράδειγμα από τα πολλά που συνθέτουν την εργοδοτική ασυδοσία που κυριαρχεί στην αγορά εργασίας. Για να πάψει επιτέλους να μας παραμυθιάζει η κυβέρνηση με τα περί «ανάπτυξης». Αυτή η πολιτική ανάπτυξης εξυπηρετεί μόνο το μεγάλο κεφάλαιο και όχι τους εργαζόμενους. Αυτή η πολιτική είναι σωστό θερμοκήπιο καλλιέργειας και πολύμορφης ενίσχυσης της εργοδοτικής ασυδοσίας και δε θα παραξενευτούμε αν αύριο δούμε να δίνει και επιδότηση στην «καινούρια» επιχείρηση του Παναγιωτόπουλου, για να προσλάβει ανέργους και να ...μειωθεί η ανεργία...!

Δεν κρατιούνται μερικοί...

«Τώρα που γυρίζει», βρήκε ευκαιρία και η «Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων» (ΠΟΜΙΔΑ), να συνταχτεί στο πλευρό της κυβέρνησης και να την καλέσει μέσω ανακοίνωσής της, να επιδείξει «πολιτικό θάρρος» και να μη «λιποτακτήσει» από την υπόθεση «προσαρμογής της δασικής νομοθεσίας στις σύγχρονες εξελίξεις». Μάλιστα, χαρακτηρίζουν την αντίληψη έγκριτων νομικών της χώρας «άπαξ δάσος, εσαεί δάσος» ως «ακραία νομολογιακή ερμηνεία» και θεωρούν ότι το τεκμήριο κυριότητας του Δημοσίου «φέρει σε πλήρη απόγνωση τους πολίτες». Με άλλα λόγια, και παραφράζοντας τη γνωστή παροιμία, «μάθαν ότι ...ξυνόμαστε, πλάκωσε και η ΠΟΜΙΔΑ».

Περί αυτοάμυνας

Μπορεί η λογική να λέει ότι η αυτοάμυνα μιας χώρας ή ενός λαού περιλαμβάνει αποκλειστικά και μόνον την υπεράσπιση της εθνικής κυριαρχίας και εδαφικής ακεραιότητάς της από την οποιαδήποτε εχθρική ενέργεια και επιβουλή, αλλά η Ουάσιγκτον, όπως και το Ισραήλ, έχει διαφορετική γνώμη. Οι πολεμικές επιδρομές ενάντια στη Συρία και στο Λίβανο, η πολύχρονη κατοχή παλαιστινιακών εδαφών, οι αλλεπάλληλες και φονικές εισβολές, οι βομβαρδισμοί, το γκρέμισμα σπιτιών, οι δολοφονίες, κλπ., κλπ., δικαιολογούνται με το επιχείρημα της αυτοάμυνας. Βέβαια, δεν είναι η πρώτη φορά, που οι κάθε λογής ιμπεριαλιστικές ηγεσίες επιχειρούν να χειραγωγήσουν τις λαϊκές συνειδήσεις, είτε αντιστρέφοντας προκλητικά τις έννοιες και κακοποιώντας βάναυσα τη λογική, είτε με τις απειλές και τη βία, είτε και με τα δύο. Ακόμη και οι Γερμανοί φασίστες την ίδια ακριβώς δικαιολογία χρησιμοποιούσαν, την περίοδο της φασιστικής κατοχής στην Ελλάδα. Για λόγους αυτοάμυνας εφάρμοζαν μια τακτική εγκληματικών αντιποίνων, όπως το κάψιμο χωριών, η εκτέλεση ομήρων, κλπ., κλπ. Τα ίδια κάνει σήμερα και η ισραηλινή ηγεσία, με την ολόπλευρη κάλυψη και πολύμορφη βοήθεια των ΗΠΑ...

Αξια τέκνα του Ισραήλ

Στο Ισραήλ, όμως, δεν υπάρχουν μόνον οι κάθε λογής πολεμόχαρες φωνές. Υπάρχουν και οι φωνές της ειρήνης. Για παράδειγμα, οι άξιοι θαυμασμού 27 Ισραηλινοί πιλότοι, οι οποίοι, μιλώντας με τη συνείδησή τους, αρνήθηκαν τις άνωθεν διαταγές για βομβαρδισμούς αμάχων και για «δολοφονίες ακριβείας», στην Παλαιστίνη. Και είναι άξιοι θαυμασμού, γιατί δε χρειάστηκαν λίγο θάρρος για να υψώσουν φωνή αντίστασης στους στρατοκράτες του Ισραήλ, οι οποίοι έχοντας την αμέριστη στήριξη του αμερικανικού ιμπεριαλισμού, επιχειρούν, με «γόμα» το αίμα, να σβήσουν από το χάρτη, την Παλαιστίνη. Και δε θα χρειαστούν λιγότερο σθένος για ν' αντιμετωπίσουν τις κατηγορίες και τις συκοφαντίες που ακούγονται σε βάρος τους, καθώς και το Στρατοδικείο που θα στηθεί.

Πιότερο, όμως, από το θαυμασμό μας, αυτό που χρειάζονται τα άξια αυτά τέκνα του Ισραήλ - διότι ήρωας δεν είναι όποιος σκοτώνει, χωρίς έλεος, τα παιδιά της Ιντιφάντα, που πολεμούν με τις σφενδόνες για ν' αποκτήσουν πατρίδα, αλλά όποιος αντιστέκεται στο άδικο των ισχυρών, ακόμα κι αν είναι συμπατριώτες του - είναι η αλληλεγγύη μας. Εχουμε χρέος ν' αγωνιστούμε υπέρ των δικαιωμάτων τους, μαζί με τις φιλειρηνικές οργανώσεις του Ισραήλ, τις προσωπικότητες του Πνεύματος, των Πανεπιστημίων και του ισραηλινού στρατού, που τάσσονται, θαρρετά, στο πλευρό τους.

Τα ... ανανεωμένα

Γρηγοριάδης Κώστας

ΑΥΤΟ, ΟΜΟΛΟΓΟΥΜΕΝΩΣ, δεν το κατανοούμε: Το ΠΑΣΟΚ - λέει - θα επιχειρήσει να «αναστρέψει το δυσμενές κλίμα», παρουσιάζοντας «ανανεωμένα ψηφοδέλτια» με ενισχυμένη την παρουσία γυναικών. Δηλαδή, τι είδους ...πολιτική προσέγγιση είναι αυτή; Ποντάρουν, μήπως, στον ιπποτισμό των Ελλήνων ψηφοφόρων;

Τέλος πάντων, πολλά θα σκαρφιστούν έως τις εκλογές, ακόμη δεν έχουμε δει τίποτε. Πάντως, το μόνο μέσο που φαίνεται αποτελεσματικό για «αναστροφή» του κλίματος είναι μάλλον να αρχίσουν να απειλούν με ...βομβαρδισμό πόλεις και κωμοπόλεις. Αλλά ...ας μην τους δίνουμε ιδέες.

ΣΑΝ ΝΑ ΕΙΣΒΑΛΛΕΙ η μεσαιωνική περίοδος και η βυζαντινή ιστορία στο σήμερα, μοιάζει αυτή η κόντρα Πατριαρχείου και Ελλαδικής Εκκλησίας. Μοιράζουν τις ...«νέες χώρες» σαν να χωρίζουν σε φέουδα τη Μακεδονία και οι αντεγκλήσεις δίνουν και παίρνουν.

Φυσικά, από εκείνες τις εποχές πολλά άλλαξαν. Οχι, όμως, και η επιδίωξη της «κοσμικής» ισχύος των ιερέων και των Εκκλησιών μέσω της εξυπηρέτησης συμφερόντων. Αυτή όχι μόνο παραμένει, αλλά και οξύνεται. Οπως και η τακτική των κυρίαρχων πολιτικών δυνάμεων, να αξιοποιούν την εκκλησιαστική ηγεσία στα πολιτικά τους «παιγνίδια».

ΚΙ ΑΛΛΑ ΠΡΟΣΤΙΜΑ σε πρατήρια για νοθευμένη βενζίνη και πετρέλαιο, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Ανάπτυξης. Δύσκολα κάτι τέτοια, όμως, συγκαλύπτουν το γεγονός ότι τα καύσιμα θα πωλούνται ακριβότερα από πέρυσι, με βάση την επίσημη τιμολόγηση.

Αυτά, την ώρα που οι διεθνείς τιμές πετούν στα ύψη, διαψεύδοντας όσους χαρακτήριζαν «θετική» τη σφαγή στο Ιράκ, λόγω του ότι θα ρίξει το κόστος του «μαύρου χρυσού». Βλέπετε, ο παγκόσμιος ανταγωνισμός έχει πάντα μόνον ένα αποτέλεσμα και μονίμως ένα θύμα, τους εργαζόμενους και τους λαούς.


Παπαγεωργίου Βασίλης

ΜΕΓΑΛΗ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ και πάλι στον τραπεζικό χώρο, όπου σε πρώτο επίπεδο ξεκινούν πωλήσεις και διαθέσεις μετοχών και κάπου «βαθύτερα» γίνεται λόγος για προετοιμασία συγχωνεύσεων. Κάθε είδους προετοιμασία, όμως, πριν από όλα στοχεύει στα ασφαλιστικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων....

50 χρόνια συνενοχής

Γιορτάζει, λοιπόν, σήμερα στο Πολεμικό Μουσείο το υπουργείο Εθνικής Αμυνας και μάλιστα «με ιδιαίτερη λαμπρότητα», όπως αναφέρει το ΓΕΣ, το «μισό αιώνα συμμετοχής του Ελληνικού Στρατού σε Ειρηνευτικές Αποστολές». Δηλαδή, γιορτάζει τα 50 χρόνια υποτέλειας και οργανικής πρόσδεσης του Ελληνικού Στρατού στο άρμα των ιμπεριαλιστικών πολέμων. Ποιες είναι οι αποστολές αυτές; Ξεκινάει με Κορέα και ακολουθούν Σομαλία, Βοσνία - Ερζεγοβίνη, Αλβανία, Κοσσυφοπέδιο, ΠΓΔΜ, Αφγανιστάν και βέβαια έπεται συνέχεια για το μέλλον με πρώτο στη λίστα το Ιράκ.

Η πρώτη επισήμανση που θα πρέπει να γίνει, είναι ότι κάθε άλλο παρά ειρηνευτικές αποστολές είναι αυτές. Πρόκειται καθαρά για ιμπεριαλιστικές εκστρατείες, είτε για την επιβολή είτε για τη διατήρηση της παλιάς και της «νέας τάξης» πραγμάτων του ιμπεριαλισμού. Η συμμετοχή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στις λεγόμενες Ειρηνευτικές Αποστολές αποτελεί διαχρονικά οργανικό μέρος της πολιτικής των κυβερνήσεων στις σχέσεις τους με τα ισχυρά ιμπεριαλιστικά κράτη. Πρακτικά σημαίνει συμμετοχή ελληνικού στρατού έξω από τα σύνορα για την καθυπόταξη άλλων λαών. Η ενεργητική συμμετοχή της κυβέρνησης στην ιμπεριαλιστική δράση, συνεπικουρούμενης και από τη ΝΔ, είναι το τίμημα, που δίνει η ντόπια άρχουσα τάξη, χωρίς βέβαια να το πληρώνει η ίδια, προκειμένου να εξυπηρετήσει τα συμφέροντά της.

Από τον πόλεμο της Κορέας μέχρι σήμερα είναι η ίδια λογική, οι ίδιες επιδιώξεις. Οι τεράστιες ομοιότητες εκείνων των γεγονότων με τα σημερινά, είναι ολοφάνερες, αν και ο ιμπεριαλισμός έγινε ακόμα πιο επιθετικός, λόγω ανατροπής του σοσιαλισμού. Τότε, είπαν στον ελληνικό λαό, ότι η Ελλάδα οφείλει να στείλει στρατό στην Κορέα, γιατί έτσι υπερασπίζεται και τον εαυτό της, που κινδυνεύει από τον «επεκτατισμό του κομμουνισμού»!!! Τώρα λένε ακριβώς τα ίδια, μόνο που βάζουν τη λέξη «τρομοκρατία», αντί της λέξης «κομμουνισμός». Και τότε η Ελλάδα είχε βάσεις και τώρα αποτελεί ένα ιμπεριαλιστικό ορμητήριο. Αυτό που λέγεται συμμετοχή σε «ειρηνευτικές αποστολές» εκφράζει το νέο δόγμα των Ενόπλων Δυνάμεων. Πρόκειται για εγκατάλειψη του δόγματος υπεράσπισης των συνόρων, υπέρ του νεοταξίτικου δόγματος περί διεθνούς «ασφάλειας» και «σταθερότητας». Στην ουσία η συμμετοχή σε «ειρηνευτικές αποστολές» αποτελεί την αιχμή του δόρατος αυτού του μετασχηματισμού του.

Ετσι, ο «εκσυγχρονισμός» των Ενόπλων Δυνάμεων έχει ως βασικό του στόχο τη συγκρότηση ταχυκίνητων δυνάμεων που θα στελεχώνονται από επαγγελματίες οπλίτες, δηλαδή από μισθοφόρους. Στις ανάγκες αυτές εξάλλου έρχεται να ανταποκριθεί και η μετατροπή του Στρατού Ξηράς μέχρι το 2005 κατά 50% σε μισθοφορικό. Εδώ πρέπει να επισημάνουμε ότι οι αποστολές αυτού του είδους είναι ταυτόχρονα ένα κανάλι μέσα από το οποίο περνάει η νεοταξικού χαρακτήρα διαπαιδαγώγηση των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων. Αξίζει να αναφέρουμε ότι από το 1995 και μετά, που ξεκίνησε η νέα φάση αυτών των αποστολών, πάνω από 20.000 στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων έχουν υπηρετήσει για ένα τουλάχιστον εξάμηνο κάπου από τα Βαλκάνια μέχρι το Αφγανιστάν. Σήμερα λοιπόν στο Πολεμικό Μουσείο γιορτάζουν τη συνενοχή στα εγκλήματα του ιμπεριαλισμού κατά των λαών και δείχνουν την ταυτότητα του «εκσυγχρονισμού» των Ενόπλων Δυνάμεων.


Κυριάκος ΖΗΛΑΚΟΣ

ΕΣΥΕ και επιχειρηματίες

Γρηγοριάδης Κώστας

«Αυλή των θαυμάτων» θυμίζει η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία, ιδιαίτερα κάτω από την εκσυγχρονισμένη διοίκηση των σημερινών εκλεκτών της κυβέρνησης. Δεν αναφερόμαστε μόνο στον εξωραϊσμό της κατάστασης και στα μεγειρεμένα στοιχεία, όπως αυτά που δείχνουν την ανεργία «στα κάτω» της. Εκτός των άλλων, η διοίκηση της ΕΣΥΕ αναθέτει σε επιχειρηματίες όποιο έργο επιθυμεί και με όποιο κριτήριο επιθυμεί.

Από την ιστοσελίδα του Συλλόγου εργαζομένων στην υπηρεσία αλιεύσαμε το έγγραφο του «Ελεγκτικού Συνεδρίου», το οποίο δεν εγκρίνει δαπάνη της ΕΣΥΕ ύψους 120.000 ευρώ, που αφορά απευθείας ανάθεση έργου στην εταιρία ALTEC (του γνωστού Αθανασούλη). Η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου ανάμεσα σε άλλες παρατυπίες διαπιστώνει ότι δεν αποδεικνύεται κάποια αποκλειστικότητα της ALTEC «ώστε να ανατεθούν οι εργασίες με απευθείας ανάθεση και όχι κατόπιν διαγωνισμού»...

Πρωτιά για το ΚΕΘΕΑ

Το πρώτο βραβείο για την αποτελεσματικότητα των προγραμμάτων πρωτογενούς πρόληψης απονεμήθηκε στο Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ) απ' το διεθνή Οργανισμό «Μέντορ» που έχει ως στόχο την πρόληψη απ' τα ναρκωτικά σε πρωτογενές επίπεδο - δηλαδή κυρίως στα σχολεία. Το ΚΕΘΕΑ εφάρμοσε το πρόγραμμα που βραβεύτηκε σε σχολεία της Γκράβας.

Το ΚΕΘΕΑ κατέκτησε την πρώτη θέση ανάμεσα σε 150 προγράμματα από 49 χώρες. Το περασμένο Σάββατο σε εκδήλωση που έγινε στη Ζυρίχη, το ΚΕΘΕΑ, εκτός απ' την τιμητική διάκριση, παρέλαβε και το ποσό των 100.000 ευρώ που θα του δώσει την ευκαιρία να συνεχίσει νέα προγράμματα για μια ακόμα τριετία.

Πέρα απ' την ικανοποίηση που προσφέρει σε όσους εργάζονται και παρακολουθούν προγράμματα του ΚΕΘΕΑ, το θέμα είναι αν αυτή η εμπειρία θα χρησιμοποιηθεί και απ' την επίσημη πολιτεία ως οδηγός για τη γενίκευση της πρόληψης που τόσο ανάγκη έχουν οι νέοι στη χώρα μας.

Υ.Γ. Η στήλη αισθάνεται ιδιαίτερη ικανοποίηση καθώς ο «Ριζοσπάστης» ήταν το μόνο Μέσο Μαζικής Ενημέρωσης που είχε παρακολουθήσει εκδηλώσεις στα πλαίσια του προγράμματος και είχε δημοσιεύσει εκτενή ρεπορτάζ.

Η... ευημερία των αριθμών

Αν νομίζετε, ότι μόνο στην Ελλάδα... ευημερούν οι αριθμοί, ενώ οι εργαζόμενοι πάνε από το κακό στο χειρότερο, όπως λένε όσοι εξωραΐζουν την κατάσταση στις άλλες χώρες της ΕΕ, τότε πέφτετε έξω. Διαφορές και βέβαια υπάρχουν από χώρα σε χώρα, αλλά η ταξική ουσία του καπιταλιστικού κοινωνικού συστήματος είναι ίδια, όπως -λίγο πολύ- και οι μέθοδοι που χρησιμοποιούν οι κυρίαρχες δυνάμεις για να ρίχνουν στάχτη στα μάτια των εργαζομένων.

Αφορμή, για τα παραπάνω, μας έδωσαν οι εξής ειδήσεις, που μεταδόθηκαν από τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία. Η μία αναφέρει την ανακοίνωση του Γερμανικού Γραφείου Εργασίας, σύμφωνα με την οποία υποχώρησε η ανεργία το Σεπτέμβρη στη Γερμανία, κατά 14.000 άτομα, πέφτοντας στους 4.392.000 άνεργους, που είναι και το χαμηλότερο επίπεδο από τον περασμένο Μάη. Και η δεύτερη, που αφορά στην έρευνα του οικονομικού ινστιτούτου IW, σύμφωνα με την οποία, από τα 5,3 εκατομμύρια των ανέργων στη Γερμανία, που διαγράφτηκαν από τους σχετικούς καταλόγους στο διάστημα Γενάρη - Αυγούστου 2003, μόνο τα 2,3 βρήκαν πραγματικά καινούρια εργασία. Το 1/5 του συνολικού αριθμού διαγράφτηκαν υπό την πίεση να αναλάβουν εργασία που δεν ήθελαν (έτσι προβλέπει η γερμανική νομοθεσία). Αλλο ένα 1/5 διαγράφτηκαν και επανεγγράφησαν ως «άρρωστοι», με αποτέλεσμα να μη μετρούνται ως άνεργοι, ενώ λαμβάνουν επιδόματα ως «άρρωστοι». Επίσης, ακόμη 176.000 άνεργοι, ηλικίας άνω των 58 ετών, έκαναν χρήση της πρόωρης συνταξιοδότησης.

Τα συμπεράσματα δικά σας...

Η... πατέντα του Αβραμόπουλου

Αρκετές φορές στο παρελθόν -ιδιαίτερα όταν ήταν δήμαρχος- είχαμε σημειώσει τις ιδιαίτερες ικανότητες του Δ. Αβραμόπουλου στην εξειδίκευση και... δημιουργική εφαρμογή της κυβερνητικής πολιτικής, ιδιαίτερα στο σκέλος της σκληρής μονόπλευρης λιτότητας. Τώρα, μαθαίνουμε ακόμη μια... πατέντα του. Οπως έγραψαν τα χτεσινά «Νέα», ο πρώην δήμαρχος της Αθήνας είχε προβλέψει τη χρηματοδότηση της ανακατασκευής των πεζοδρομίων -«σπορ» στο οποίο είχε σημειώσει... αξιοθαύμαστες επιδόσεις - με τη χρέωση του όποιου κόστους στους περιοίκους, επί τη βάσει των τετραγωνικών των διαμερισμάτων τους, όπως αυτά προκύπτουν από τους λογαριασμούς της ΔΕΗ. Και, βέβαια, δεν τόλμησε, απ' ό,τι φαίνεται, να στείλει τις «λυπητερές» στους αποδέκτες τους, αλλά το πρόβλημα και η αντίστοιχη «τρύπα» στα οικονομικά του Δήμου της Αθήνας παραμένει. Τι θα κάνει τώρα η νυν δήμαρχος της Αθήνας;

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Επίθεση στην Κούβα

Ηταν μόνο θέμα χρόνου να κλιμακωθεί - αποκαλυφτεί μια επίθεση, που έχει αρχίσει εδώ και καιρό ενάντια στην Κούβα. Εκτός από τα μέτρα σκλήρυνσης του οικονομικού αποκλεισμού, έφτασε στο σημείο ο αμερικάνικος ιμπεριαλισμός να δηλώσει, διά στόματος του Προέδρου των ΗΠΑ, πως δημιούργησαν Επιτροπή που θα διαχειρίζεται τα της Κούβας μετά την ανατροπή της σοσιαλιστικής εξουσίας. Λες και νομιμοποιούνται να έχουν λόγο για το πώς έχει επιλέξει ο λαός της Κούβας να διαχειρίζεται το παρόν και το μέλλον του.

Στην πραγματικότητα, το Νησί της Επανάστασης ποτέ δεν «ησύχασε» τα τελευταία - πάνω από σαράντα - χρόνια. Ο ιμπεριαλισμός των ΗΠΑ δεν μπόρεσε ποτέ, να «καταπιεί» μια μικρή χώρα, που ο λαός της έχει επιλέξει να ζήσει ελεύθερα. Οχι μόνο γιατί την περιοχή της Λατινικής Αμερικής τη θεωρούν οι ΗΠΑ σαν «κήπο τους», όπου έχουν δικαίωμα να φυτρώνουν μόνο τα δικά τους «λουλούδια» - κυβερνήσεις, αλλά και γιατί η μικρή ανεξάρτητη σοσιαλιστική Κούβα δίνει παράδειγμα στους άλλους λαούς πως είναι δυνατόν να υπάρχει και να αναπτύσσεται σαν τέτοια. Είναι δυνατόν, να υλοποιεί ουσιαστικά το όνειρο των λαών όλου του κόσμου.

Αυτό είναι που φοβάται ο ιμπεριαλισμός των ΗΠΑ. Αυτό έτρεξαν να κυνηγήσουν και οι άλλοι ιμπεριαλιστές (βλέπε πρόσφατες αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης). M' αυτόν τον «καημό» έστησαν με έμμισθους πράκτορές τους, όπως αποδείχτηκε, τις προβοκάτσιες που θα επέτρεπαν να ξαναακουστεί το χιλιοειπωμένο παραμύθι των λεγόμενων ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Χάρη σ' αυτό το παραμύθι, έδωσαν άλλοθι στους διάφορους «διανοούμενους», άλλους δήθεν «αριστερούς», αλλά και τους πολυχρησιμοποιημένους Χάβελ, Βαλέσα κ.ά. να παραστήσουν για χιλιοστή φορά πως δεν καταλαβαίνουν τα ιμπεριαλιστικά σχέδια και να τρέξουν να φτιάξουν κλίμα ενάντια στη σοσιαλιστική εξουσία της Κούβας.

Στους πρόθυμους να εξυπηρετήσουν τις βλέψεις των ΗΠΑ, δε θα πρέπει να παραλείψουμε την ελληνική κυβέρνηση, που πραγματικά έκανε και κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της. Μέχρι και στους πράκτορες των ΗΠΑ έδωσε στέγη για σύσκεψη στην ελληνική πρεσβεία στην Κούβα, όπως αποκαλύφτηκε. Χώρια τα τόσα και τόσα χατίρια που κάνει, καλυμμένη πίσω από τη συμμετοχή της στους διάφορους ιμπεριαλιστικούς μηχανισμούς.

Ο λαός της Κούβας έχει περάσει και άλλες πολλές δοκιμασίες και, όμως, κρατάει το όνειρο στην πραγματικότητα. Χρέος των λαών όλου του κόσμου είναι η αλληλεγγύη, που μοναδική αποτελεσματική εκδοχή της είναι η πάλη ενάντια στην πολιτική και την ίδια την ύπαρξη του ιμπεριαλισμού. Αυτός είναι ο πραγματικός εχθρός των λαών, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της πραγματικής δημοκρατίας και ελευθερίας. Ολα τα άλλα είναι δικά του τεχνάσματα, για να διασώζεται και να διαιωνίζεται στις λαϊκές πλάτες...



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ