Σάββατο 4 Οχτώβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2003
Για τόκους το 27% του συνόλου των δαπανών

Οι απανωτές φοροελαφρύνσεις στο μεγάλο κεφάλαιο και τα αστρονομικά ποσά για τοκοχρεολύσια δημιουργούν τα «ελλείμματα»

Την πορεία εκτέλεσης του φετινού προϋπολογισμού στο 8μηνο Γενάρης - Αύγουστος δημοσιοποίησε χτες το υπουργείο Οικονομίας, μετά από πολυήμερη καθυστέρηση. Ακόμη και αυτά τα «μαγειρεμένα» στοιχεία αποκαλύπτουν ένα μέρος της κυβερνητικής ψευδολογίας, γύρω από την υποτιθέμενη μείωση του χρέους για την οποία κομπορρημονούσε και ο πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ. Γεγονός είναι ότι τα συνεχώς διευρυνόμενα ελλείμματα τροφοδοτούνται αφ' ενός από τη δραστική μείωση της φορολογίας του μεγάλου κεφαλαίου (με αποτέλεσμα τον αντίστοιχο περιορισμό των κρατικών εσόδων) και αφ' ετέρου από τις μεγάλες πληρωμές για τόκους εξυπηρέτησης του δημοσίου χρέους. Και σα να μην έφταναν όλα αυτά, ακόμη και υπουργός Οικονομίας Ν. Χριστοδουλάκης παραδέχτηκε ότι τα ποσά για τόκους που θα πληρωθούν μέσα στο 2004 θα σημειώσουν περαιτέρω αύξηση σε ποσοστό 6,9%. Ο υπουργός του ΠΑΣΟΚ απέδωσε τα αυξημένα τοκοχρεολύσια του 2004 στην ωρίμανση των πολυετών δανείων, δηλαδή αυτών που εκδόθηκαν από τις κυβερνήσεις Σημίτη κατά την πορεία ένταξης στην ευρωζώνη.

Η εκτέλεση του προϋπολογισμού στο 8μηνο Γενάρης - Αύγουστος 2003, σύμφωνα με τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, εμφανίζεται ως εξής:

  • Το συνολικό έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού (τακτικός προϋπολογισμός και ΠΔΕ) έφτασε σε 7,2 δισ. ευρώ με εκρηκτική άνοδο 91,7%. Επίσημος στόχος για το 2003 ήταν η μείωση κατά 10,5% (!).
  • Γενεσιουργός αιτία των ελλειμμάτων (στο σκέλος των δαπανών) είναι τα τεράστια ποσά για τόκους που πηγαίνουν στους τραπεζίτες - μεγαλοδανειστές του Δημοσίου. Ηδη στο 8μηνο πληρώθηκαν 7,54 δισ. ευρώ ή 7,9% περισσότερα από πέρσι. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ στον προϋπολογισμό ισχυριζόταν ότι τα ποσά αυτά θα αυξάνονταν 2,2%.
  • Το σύνολο των κάθε είδους δαπανών του τακτικού προϋπολογισμού διαμορφώθηκε σε 27,6 δισ. ευρώ. Προκύπτει δηλαδή ότι οι τόκοι απορροφούν πάνω από το 27% του συνόλου των δαπανών.
  • Τα κάθε είδους έσοδα έφτασαν σε 26,43 δισ. ευρώ. Καταγράφουν αύξηση 3,7% έναντι στόχου για αύξηση 5,1%. Η λεγόμενη υστέρηση οφείλεται αποκλειστικά και μόνο στις απανωτές φοροελαφρύνσεις προς το μεγάλο κεφάλαιο. Αντίθετα, ο ΦΠΑ που φορτώνεται εξ ολοκλήρου στη λαϊκή κατανάλωση αυξήθηκε σε ποσοστό 11,2%.
  • Στο λεγόμενο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) οι εισροές πόρων από την ΕΕ είναι σχεδόν αμελητέες. Τα έσοδα είναι μόλις 941 εκατ. ευρώ ή 55% λιγότερα σε σύγκριση με το 2002. Αντίθετα, οι δαπάνες εκτινάχτηκαν κατά 38,8% (8,9 δισ. ευρώ), λόγω των έργων της Ολυμπιάδας που τα χρυσοπληρώνει ο ελληνικός λαός.

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org