Πέμπτη 2 Οχτώβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΔΕΔΥ
Ισως κάπου, κάποτε, να κηρύξει απεργία

Στην παραπλάνηση των εργαζομένων στο Δημόσιο αποσκοπούν οι προχτεσινές εξαγγελίες του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών, Ν. Χριστοδουλάκη, που επιχείρησε να εμφανίσει ότι με το νέο μισθολόγιο δίνει μέσες μηνιαίες αυξήσεις από 5,4% έως 9,8%. Η πραγματικότητα είναι ότι η κυβέρνηση αποφεύγει να πει την αλήθεια, όπως «ο διάολος το λιβάνι», δίνοντας μόνο ενδείξεις, αλλά πάντως όχι σαφή και συγκεκριμένα στοιχεία για το πώς θα διαμορφωθούν οι νέοι μισθοί. Χαρακτηριστικό είναι ότι για τις κρατήσεις, έναν από τους σημαντικότερους παράγοντες διαμόρφωσης των μισθών, η κυβέρνηση τηρεί «σιγήν ιχθύος». Μάλιστα, στην προχτεσινή συνέντευξη Τύπου, ο υπουργός αρνήθηκε να απαντήσει συγκεκριμένα σε ερώτηση δημοσιογράφου για το ποιες και πόσες θα είναι οι κρατήσεις και σε ποια ποσά θα επιβάλλονται στο νέο μισθολόγιο.

Απέναντι σε αυτή την κατάσταση, η πλειοψηφία της ΑΔΕΔΥ στο ρόλο υποστηρικτή της κυβέρνησης ακολουθεί και αυτή μια τακτική αποπροσανατολισμού των εργαζομένων, ενώ τα προβλήματά τους διογκώνονται μέσω του νέου μισθολογίου, των αναδιαρθρώσεων στη Δημόσια Διοίκηση και τη γενίκευση της μερικής απασχόλησης. Ετσι, χτες σε σύσκεψη των Ομοσπονδιών των εργαζομένων στο Δημόσιο, που είχε συγκαλέσει η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ προτάθηκε, αλλά δεν αποφασίστηκε καν μια 24ωρη απεργία στις 23 Οκτώβρη ή στις 5 Νοέμβρη. Περισσότερο πρόκειται για πρόταση για μια εθιμοτυπική απεργία που γίνεται κάθε χρόνο κατά τη διάρκεια της συζήτησης του προϋπολογισμού στη λογική ότι «εμείς κάναμε το καθήκον μας».

Από την άλλη οι ταξικές συνδικαλιστικές δυνάμεις, το ΠΑΜΕ, θέτει επιτακτικά το ζήτημα της οργάνωσης και κλιμάκωσης των αγώνων των εργαζομένων, με σκοπό τη διεκδίκηση αιτημάτων που να ικανοποιούν τις σύγχρονες ανάγκες τους. Μια πρόταση, που στην τελευταία συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής οι παρατάξεις ΠΑΣΚ, ΔΑΚΕ και «Αυτόνομη Παρέμβαση» (ΣΥΝ) απέρριψαν. Συγκεκριμένα, το πλαίσιο αιτημάτων που προτείνει το ΠΑΜΕ είναι το εξής: Απόσυρση μισθολογίου - φτωχολογίου, κατώτατος βασικός μισθός 1.100 ευρώ, απόσυρση του νομοσχεδίου για τη δημόσια διοίκηση, κοινωνική ασφάλιση και υγεία αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν, κατάργηση του νόμου για τη μερική απασχόληση, άμεση καταβολή όλων των αναδρομικών του οικογενειακού επιδόματος, απόσυρση του κυβερνητικού νομοσχεδίου για τα βαριά και ανθυγιεινά επαγγέλματα (ΒΑΕ), χαρακτηρισμό ως ΒΑΕ επαγγελμάτων στο δημόσιο και τους ΟΤΑ με βάση τις διατάξεις του ΙΚΑ, με μειωμένα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης (50 για τις γυναίκες και 55 για άνδρες), κατάργηση των αντιασφαλιστικών και αντεργατικών νόμων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

Τέλος, να σημειωθεί ότι οι κάλπικες αντιπαραθέσεις που κυριάρχησαν στη χτεσινή σύσκεψη των Ομοσπονδιών σχετικά με ζητήματα όπως οι ειδικοί λογαριασμοί και κάποια επιδόματα δείχνουν και τον προσανατολισμό της πλειοψηφίας της ΑΔΕΔΥ. Δηλαδή, η όποια αντιπαράθεση με την κυβέρνηση γίνεται για το αν θα δοθούν αυτά ή τα άλλα επιδόματα, αλλά καμιά λέξη για τους βασικούς μισθούς και για μέτρα που εφαρμόζει ή επιχειρεί να εφαρμόσει η κυβέρνηση με βαθύ αντεργατικό χαρακτήρα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Προετοιμάζουν το έδαφος (2005-07-14 00:00:00.0)
Σήμα κατατεθέν η σύνδεση μισθού - αποδοτικότητας (2003-01-21 00:00:00.0)
Σταθερά στο δρόμο της συναίνεσης (2001-09-15 00:00:00.0)
Απεργία της ΑΔΕΔΥ για το μισθολόγιο (1997-02-19 00:00:00.0)
Επιστρέφεται ως επικίνδυνο! (1997-01-09 00:00:00.0)
Νέο μισθολόγιο για "εκσυγχρονιστική" λιτότητα (1996-05-31 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ