Συνδιάσκεψη για το Ασφαλιστικό και επιμονή για νέο μισθολόγιο, σύμφωνα και με τις κυβερνητικές επιθυμίες, ενώ απουσιάζουν οι αγώνες από την απόφαση
Στο δρόμο της συναίνεσης με τις κυβερνητικές επιταγές «περπατά» η ΑΔΕΔΥ, της οποίας το Γενικό Συμβούλιο συνεδρίασε χτες, κάτω από τη βαριά «σκιά» του Συνεδρίου, που θα γίνει σε δυο μήνες περίπου, με κύρια θέματα συζήτησης το εισοδηματικό - μισθολόγιο και το Ασφαλιστικό.
Με τις ψήφους της ΠΑΣΚ, αποφασίστηκε η συμμετοχή της ΑΔΕΔΥ στην επιτροπή που σύστησε η κυβέρνηση, για να εξετάσει τη διαμόρφωση νέου μισθολογίου για τους δημόσιους υπάλληλους. Για το Ασφαλιστικό θεωρήθηκε «αφετηρία παρεμβάσεων» η κοινή... συνδιάσκεψη ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ για το θέμα, στις 26 Σεπτέμβρη!
Η ΕΣΑΚ Δημοσίου, πρότεινε απεργιακή κινητοποίηση το πρώτο 10ήμερο του Οκτώβρη. Τόνισε, επίσης, την ανάγκη δημιουργίας ενός ενιαίου, ταξικού μετώπου σύγκρουσης και ρήξης με την αντιλαϊκή πολιτική που ασκείται από την κυβέρνηση.
Εισηγητικά, ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Σ. Παπασπύρου κινήθηκε στη βάση των προηγούμενων αποφάσεων της πλειοψηφίας για την ουσία των θεμάτων. Υπερθεμάτισε για τη συμμετοχή στην επιτροπή για το νέο μισθολόγιο, λέγοντας μόνο ότι θα υπάρξει αποχώρηση εάν... επιμείνει η κυβέρνηση στις θέσεις της. Επέμεινε έτσι στην τακτική της νομιμοποίησης των κυβερνητικών αξιώσεων και του «διαλόγου» για το τι θα χάσουν οι δημόσιοι υπάλληλοι.
Η ΔΑΚΕ κατήγγειλε την κυβέρνηση, αλλά πρακτικά διαφοροποιήθηκε από την ΠΑΣΚ, μόνο στο θέμα της επιτροπής, προτείνοντας τη μη συμμετοχή της ΑΔΕΔΥ. Η ΔΑΚΕ είχε υποστηρίξει προηγούμενα τη συμμετοχή, αλλά μπροστά στο συνέδριο προτίμησε να αλλάξει θέση. Οπως και η ΠΑΣΚ, δεν έκανε καμία πρόταση για αγωνιστικές κινητοποιήσεις. Η Αυτόνομη Παρέμβαση πρότεινε, επίσης, τη μη συμμετοχή στην επιτροπή του νέου μισθολογίου, θεωρώντας όμως ότι το αίτημα δεν πρέπει να αλλάξει.
Να θυμίσουμε ότι πρώτη η κυβέρνηση ζήτησε να διαμορφωθεί ένα νέο μισθολόγιο, για να θεσπίσει όλες εκείνες τις αλλαγές που θα σφίξουν τη «θηλιά» στα δικαιώματα των δημοσίων υπαλλήλων. Η πρόταση για μισθολόγιο υιοθετήθηκε εν συνεχεία από την πλειοψηφία στην ΑΔΕΔΥ.
Στην τοποθέτησή του, ο Δ. Αγκαβανάκης, μέλος της ΕΕ της ΑΔΕΔΥ και της γραμματείας του ΠΑΜΕ, τόνισε χαρακτηριστικά, ότι στόχος της κυβέρνησης «είναι να προχωρήσουν οι αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις, όπως εκφράζονται με τις ιδιωτικοποιήσεις, το Ασφαλιστικό,τις παρεμβάσεις στην Υγεία, την Παιδεία και αλλού. Το νέο μισθολόγιο εντάσσεται σε αυτές τις αναδιαρθρώσεις. Η κυβέρνηση θέλει να συνδέσει το μισθό με την παραγωγικότητα. Στο πλαίσιο αυτό, όποιος δημόσιος υπάλληλος αντιτεθεί στις κυβερνητικές εντολές θα αξιολογείται αρνητικά ως προς την «απόδοσή» του. Το μισθολόγιο θα είναι εργαλείο χειραγώγησης των εργαζομένων, ώστε να δέχονται αδιαμαρτύρητα μια πολιτική που θέλει το δημόσιο τομέα πιο αποδοτικό στην εξυπηρέτηση των συμφερόντων του κεφαλαίου».
Ο Μπάμπης Βορτελίνος, μέλος της ΕΕ, τόνισε για το Ασφαλιστικό, ότι στόχος δεν μπορεί να είναι μόνο η μη χειροτέρευση της κατάστασης, αλλά και η ανατροπή των αντιασφαλιστικών νόμων της ΝΔ, οι οποίοι έχουν αφαιρέσει θεμελιώδη δικαιώματα των νεοασφαλισμένων από το 1993 και μετά.
Θέση της ΕΣΑΚ είναι επίσης: Αύξηση στο υφιστάμενο μισθολόγιο, ώστε να πάει στις 300 χιλ. δρχ. ο μισθός για το πρώτο κλιμάκιο και ανάλογη αύξηση στα επόμενα, με περιορισμό της επιδοματικής πολιτικής. Απόδοση αναδρομικά και αυξημένου του οικογενειακού επιδόματος. Κατάργηση του «πόθεν έσχες» για τους δημόσιους υπάλληλους και υπεράσπιση όσων διώκονται για τη μη κατάθεσή του. Συντονισμένη πάλη ενάντια στις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις που προωθεί η κυβέρνηση και ανατροπή εκείνων που έχουν προχωρήσει.