Ξεκίνησαν χτες οι συλλογικές διαπραγματεύσεις για το νέο μισθολόγιο και τις άλλες αντιδραστικές αλλαγές σε βάρος των εργαζομένων στο Δημόσιο
Στα τέλη Αυγούστου αναμένεται να καταθέσει η κυβέρνηση την πρότασή της για το ενιαίο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων, το οποίο σε κάθε περίπτωση θα εξαρτάται από τις «αντοχές» του κρατικού προϋπολογισμού που δείχνουν παραπέρα λιτότητα και υποβάθμιση του βιοτικού επιπέδου των εργαζομένων.
Οι σχετικές συλλογικές διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην ΑΔΕΔΥ και τα υπουργεία Εσωτερικών και Οικονομίας ξεκίνησαν χτες. Η δήθεν «αγωνιστικότητα» της ΑΔΕΔΥ εξαντλήθηκε στη θέση πως βάση διαλόγου αποτελεί η διαμόρφωση του κατώτατου μισθού στα 1.200 ευρώ, ωστόσο παρέπεμψε τις οποίες «αντιδράσεις» μετά την οριστική πρόταση της κυβέρνησης, τον ερχόμενο Σεπτέμβρη.
Αλλωστε και η χτεσινή συνάντηση εντάσσεται στο πλαίσιο συμφωνίας ανάμεσα σε κυβέρνηση και ΑΔΕΔΥ, το Νοέμβρη του 2004, στο συνέδριο του συλλογικού οργάνου, οπότε και η ηγεσία του αποδέχτηκε την υλοποίηση ενός νέου μισθολογίου συνδεδεμένου με αντεργατικές επιλογές, όπως η σύνδεση μισθού - παραγωγικότητας και η αξιολόγηση του υπαλλήλου κατά τις επιταγές της εκάστοτε κυβέρνησης.
Συμφωνία απέναντι στην οποία η «Ταξική Δημοσιοϋπαλληλική Συσπείρωση» (ΤΑΔΗΣΥ) έχει πάρει σαφή θέση καταδίκης. Με χτεσινή της δε ανακοίνωση η παράταξη δηλώνει ότι «δε θα νομιμοποιήσει με την παρουσία της κανένα διάλογο» και συμπληρώνει πως «ούτε στο παιχνίδι των "σικέ" διαφωνιών είναι διατεθειμένη να συνταχθεί».
Την πρόταση της κυβέρνησης θα διαμορφώσει επιτροπή αποτελούμενη από τα υπουργεία Εσωτερικών και Οικονομίας και το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, όπως είπε χτες ο υπουργός Οικονομίας, Γ. Αλογοσκούφης. Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών, Π. Παυλόπουλο, οι άξονες στους οποίους θα κινηθεί η κυβερνητική πρόταση προβλέπουν τα εξής: Δεν καταργούνται επιδόματα, όμως δε δίνονται νέα. «Το νέο ενιαίο μισθολόγιο θα βασιστεί πάνω στην ενσωμάτωση των επιδομάτων στο βασικό μισθό», είπε χαρακτηριστικά. Η δε ενσωμάτωση των επιδομάτων στο μισθό θα σημάνει σταδιακά την κατάργηση των ειδικών λογαριασμών, από τους οποίους εκταμιεύονται κονδύλια για την πληρωμή τους.
Το νέο μισθολόγιο θα εφαρμοστεί από τις αρχές του 2006 και σε βάθος χρόνου, ανάλογα με τις δημοσιονομικές δυνατότητες. Αυτό σημαίνει ότι η κυβέρνηση οδηγεί - και η ΑΔΕΔΥ ακολουθεί - τις εξελίξεις σε μία «εργασιακή ειρήνη», που είναι άγνωστο πόσο θα διαρκέσει (δεν προσδιορίζεται το βάθος χρόνου), χωρίς διεκδικήσεις και άνετο έδαφος για το πέρασμα νέων αντεργατικών μέτρων.
Στη χτεσινή ανακοίνωσή της η ΤΑΔΗΣΥ καλεί τους εργαζόμενους να καταδικάσουν τη συμπαιγνία κυβέρνησης και ΑΔΕΔΥ για την κατάργηση δικαιωμάτων τους και να διεκδικήσουν: