Τη μη θέσπιση του «απόλυτου διευθυντικού δικαιώματος» με «αντάλλαγμα» τη συναίνεση στην κατάργηση του 8ωρου προτείνει η κυβέρνηση στη ΓΣΕΕ!
Σε ανούσιες και επικοινωνιακού χαρακτήρα αναδιπλώσεις, προκειμένου να διευκολύνει τη ΓΣΕΕ και τη ΓΣΕΒΕΕ να συναινέσουν στις αντιδραστικές «μεταρρυθμίσεις», στη διευθέτηση του χρόνου εργασίας και του ωραρίου των καταστημάτων, προσανατολίζεται η κυβέρνηση, επιδιώκοντας ταυτόχρονα να συγκαλύψει την εξόφθαλμα ταξική και φιλομονοπωλιακή πολιτική της.
Η κυβέρνηση εμφανίζεται διατεθειμένη να κάνει ορισμένες μικροπαραχωρήσεις και συμβιβασμούς στις δύο αυτές «διαρθρωτικές αλλαγές», χωρίς ωστόσο να κάνει βήμα πίσω επί της ουσίας, δηλαδή στην κατάργηση του 8ωρου, στις φτηνές και απλήρωτες υπερωρίες και την υπονόμευση των συλλογικών συμβάσεων.
Συγκεκριμένα, κυβερνητικά στελέχη άφηναν χτες σαφώς να εννοηθεί ότι η κυβέρνηση δε θα προχωρήσει στη θεσμοθέτηση του «απόλυτου διευθυντικού δικαιώματος» στη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, αλλά όμως οι εργαζόμενοι θα εξαναγκάζονται να δουλεύουν 10ωρο ή περισσότερο και δε θα πληρώνονται τις υπερωρίες... Σε περίπτωση «διαφωνίας» ο εργαζόμενος, σε ατομική κυρίως βάση, θα υπάρχει δυνατότητα να προσφεύγει σε κάποιο «ανεξάρτητο όργανο», με γνωστό εκ των προτέρων ότι θα... βρει το δίκιο του...
Ο υπουργός Απασχόλησης στις δηλώσεις που έκανε εξερχόμενος από τη σύσκεψη που έγινε χτες το μεσημέρι στο Μ. Μαξίμου με τη συμμετοχή και του Γ. Αλογοσκούφη, προσποιήθηκε τον ανήξερο για το «διευθυντικό δικαίωμα» επικαλούμενος ότι «ουδέποτε εγώ ως αρμόδιος υπουργός ή άλλος αρμόδιος της κυβέρνησης χρησιμοποιήσαμε τη λέξη "διευθυντικό δικαίωμα" ή είπαμε ότι έχουμε ως στόχο να καθιερώσουμε ένα τέτοιο θεσμό». Αντ' αυτού είπε ότι «πρέπει να υπάρχουν διαδικασίες διαβούλευσης και συμφωνιών», αποφεύγοντας ωστόσο να διευκρινίσει ποιες θα είναι αυτές. Επανέλαβε ακόμα ότι πρέπει να αλλάξει οπωσδήποτε «το σημερινό καθεστώς των υπερωριών».
Εν είδει ανταλλάγματος ζήτησε από τη ΓΣΕΕ «να μην αφήσει την καρέκλα της άδεια στο διάλογο αυτό», επισημαίνοντας με νόημα ότι «εδώ που έχουμε φτάσει έχουν ωριμάσει τα πράγματα για να πάμε σε λύσεις κοινής αποδοχής». Θα είναι κρίμα, συμπλήρωσε, αυτό το κλίμα συναίνεσης να το διαταράξει με μονομερή απόφασή της η ηγεσία της ΓΣΕΕ. Κατά τα λοιπά επανέλαβε ότι «η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει» και τις επόμενες μέρες «θα ανακοινώσει τις ενέργειές της».
Την ουσία της επιχειρούμενης διευθέτησης του χρόνου εργασίας, απέδωσε εύστοχα ο Β. Μεϊμαράκης, παραδεχόμενος ουσιαστικά ότι η κυβέρνηση απλά νομοθετεί την εργοδοτική αυθαιρεσία και το δίκιο του αφεντικού! «Θα σας έλεγα ότι δεν κάνουμε και τίποτα φοβερό, όπως κάποιοι θέλουν να το παρουσιάσουν. Απλώς προσπαθούμε να νομοθετήσουμε την πραγματικότητα. Υπάρχει σήμερα μια πραγματικότητα η οποία λειτουργεί και πρέπει αυτό να γίνει νόμος του κράτους», είπε χαρακτηριστικά σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση που είχε με το προεδρείο της ΕΣΕΕ (Συνομοσπονδία Εμπορίου).
Ταυτόχρονα ο γραμματέας της ΚΕ της ΝΔ επιβεβαίωσε ότι και τον Αύγουστο θα συνεχιστεί με αμείωτη ένταση η αντιλαϊκή λαίλαπα, προαναγγέλλοντας «τομές» κυρίως στις ΔΕΚΟ. «Μέσα στον Αύγουστο πρέπει να ανοιχτούν όλα τα ζητήματα. Σε όλα είμαστε στο και πέντε», είπε χαρακτηριστικά στο ραδιόφωνο του «Αλφα», δείχνοντας προς την πλευρά του «ΟΣΕ, της "Ολυμπιακής" και των διαφόρων ΔΕΚΟ που δεν αποδίδουν όσο περιμέναμε».
Κορυφαίο στέλεχος της Ρηγίλλης σε κατ' ιδίαν συζητήσεις με τους δημοσιογράφους ανέφερε ότι το διευθυντικό δικαίωμα «δεν είναι στις σκέψεις και τις προθέσεις μας», εκτιμώντας μάλιστα ότι σε τελική ανάλυση ούτε οι εργοδότες το επιθυμούν γιατί «δεν είναι λειτουργικό». Απέρριπτε δε, ότι υπάρχει πρόβλημα με τη ΔΑΚΕ εκφράζοντας περηφάνια γιατί οι θέσεις της «είναι πιο μπροστά από την ΠΑΣΚΕ»(!). Σε ό,τι αφορά το ωράριο των καταστημάτων έλεγε ότι η κυβέρνηση συζητά μόνο να μη νομοθετηθεί το δίωρο του Σαββάτου και να αφεθεί στην ευχέρεια του νομάρχη...
Αποδοχή επί της ουσίας της «διευθέτησης», δηλαδή της δυνατότητας των επιχειρήσεων να αυξομειώνουν το χρόνο εργασίας ανάλογα με τις ανάγκες τους, αποτελεί η απάντηση που έδωσε χτες η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ προς τον υπουργό Απασχόλησης, όπως είχε ζητήσει και ο τελευταίος στη συνάντηση - διάλογο της περασμένης Δευτέρας. Στην επιστολή της χτες προς τον υπουργό, με την οποία η πλειοψηφία παρουσιάζει τις θέσεις της για το αντεργατικό πακέτο της κυβέρνησης, παρά τις οιμωγές της περί «εργασιακής ζούγκλας», δεν μπορεί να κρύψει το κύριο: Οτι η πλειοψηφία ανοίγει την Κερκόπορτα σε έναν ακόμα αντεργατικό νόμο. Δηλώνει τη συμφωνία της -έστω και υπό προϋποθέσεις- στην κατάργηση του οχτάωρου.
Συγκεκριμένα η ΓΣΕΕ αποδέχεται τη «διευθέτηση» και ως μόνη προϋπόθεση θέτει την ύπαρξη συναίνεσης και συμφωνιών. «Για να μην υπάρχουν προβλήματα και σοβαρές κοινωνικές επιπτώσεις -λέει η ΓΣΕΕ - είναι αναγκαίο η ευελιξία του χρόνου εργασίας να είναι απόρροια γενικότερης συναίνεσης και ελεύθερων συλλογικών συμβάσεων και συμφωνιών. Εάν η διευθέτηση του χρόνου εργασίας, δηλαδή η αυξομείωση των ωρών εργασίας, αφεθεί αποκλειστικά και ανεξέλεγκτα στον εργοδότη, η προσωπική και η οικογενειακή ζωή του εργαζόμενου θα διαλυθεί».
Τι λέει δηλαδή η ΓΣΕΕ; Οτι μπορεί να καταργηθεί το οχτάωρο, μπορεί να εργάζεται ο εργαζόμενος 10 και 11 ώρες χωρίς να αμείβεται την υπερωρία και να τις παίρνει πίσω σε άλλο χρόνο, ως ρεπό ή άδεια, αρκεί αυτό να μη γίνεται αποκλειστικά από τον εργοδότη, αλλά να είναι απόρροια συναίνεσης και συμφωνιών. Λες και δεν ξέρουμε, πως τέτοιες συμφωνίες μπορούν να αποσπαστούν εκ μέρους των επιχειρήσεων!
Για το ζήτημα των υπερωριών η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, υπεραμύνεται της συμφωνίας που έχει κάνει με τις εργοδοτικές οργανώσεις, με την οποία δίνεται η δυνατότητα στους εργοδότες να υποχρεώνουν τους εργαζόμενους σε υπερωριακή απασχόληση και πέραν της 43ης, δηλαδή για την 44η και 45η, και χωρίς τη σχετική άδεια του Ανώτατου Συμβουλίου Εργασίας.
Μετά ολιγοήμερους ψευτο-λεονταρισμούς εκ μέρους της ΓΣΕΕ, το τοπίο αρχίζει να ξεκαθαρίζει. Η ΓΣΕΕ όχι μόνο συζητά, τι θα χάσουν οι εργαζόμενοι, αλλά παρέχει και το πλαίσιο με το οποίο αυτό θα γίνει: «Ο κοινωνικός διάλογος για τα θέματα των εργασιακών σχέσεων πρέπει να γίνεται μέσα από τη βάσανο των συλλογικών διαπραγματεύσεων...».
Ταυτόχρονα η ΓΣΕΕ στήνει έναν παράλληλο «διάλογο» με τις εργοδοτικές οργανώσεις, καθώς μετά από πρόσκληση που απέστειλε, ορίστηκε για σήμερα στις 4 το μεσημέρι συνάντηση με τις ηγεσίες του ΣΕΒ, της ΓΣΕΒΕΕ και της ΕΣΕΕ. Ταυτόχρονα μετά τις δήθεν εκφρασμένες αντιθέσεις με τις προωθούμενες κυβερνητικές αντεργατικές ρυθμίσεις, χτες η συμβιβασμένη πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, σε συνέντευξη Τύπου, που έδωσε με αφορμή την παρουσίαση δημοσκόπησης που διενήργησε η «Metron Analysis», άπλωσε το χέρι της συναίνεσης προς την κυβέρνηση, καλώντας τη σε διάλογο, αλλά με πιο «διευρυμένη» ατζέντα.