Τρίτη 7 Δεκέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ
Φιάσκο με τα όλα του

Σε θλιβερή παρωδία εξελίχθηκε χτες η συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Αγροτικής Πολιτικής (ΣΑΠ). Η φίεστα κοροϊδίας των αγροτών που επιχείρησε να στήσει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας «ναυάγησε» από την πρώτη μέρα της διήμερης συνόδου του ΣΑΠ.

Ελλείψει πραγματικού αντικειμένου συζήτησης, ο υπουργός Γεωργίας αναγκάστηκε να σταματήσει στα μισά τις «εργασίες» του συμβουλίου, λίγο μετά τις 2μμ, αντί στις 7μμ που είχε προγραμματιστεί, επειδή δε βρέθηκαν άλλοι ομιλητές. Κι ελλείψει προτάσεων ο υπουργός Γεωργίας κάλεσε τους συμμετέχοντες να του τις φέρουν σήμερα... Ενα άλλο στοιχείο είναι ότι από τους 80 περίπου συμμετέχοντες απουσίαζαν οι πραγματικοί αγρότες, αφού και οι 19 από αυτούς που έφεραν τον τίτλο αγρότης, ήταν εκπρόσωποι των υποτακτικών διοίκησεων των ΠΑΣΕΓΕΣ, ΓΕΣΑΣΕ και ΣΥΔΑΣΕ.

Το θέμα που υποτίθεται ότι συζητήθηκε χτες ήταν: «Οι πολιτικές ανασυγκρότησης της υπαίθρου, στο πλαίσιο της αγροτικής πτυχής της Ατζέντας 2000». Μόνο όμως που και ο ίδιος ο τίτλος του παραπάνω θέματος αποτελεί προκλητική κοροϊδία, αφού οι αποφάσεις στο πλαίσιο της «Ατζέντας 2000» επιβάλουν τη μείωση της χρηματοδότησης στον αγροτικό τομέα, τον καταποντισμό των μεσογειακών αγροτικών προϊόντων, το βίαιο ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων αγροτών και την ερήμωση της υπαίθρου. Κι ο υπουργός Γεωργίας έσπευσε να κάνει την κοροϊδία ακόμα μεγαλύτερη, ανακοινώνοντας τη σύσταση του Εθνικού Συμβουλίου Ανασυγκρότησης της Υπαίθρου (ΕΣΑΥ).

Θλιβερές παρουσίες στη χτεσινή συνεδρίαση του ΣΑΠ αποτέλεσαν εκτός των άλλων: Ο βουλευτής της ΝΔ Ευαγ. Μπασιάκος, που ψέλισε υποκριτικά ότι το ΣΑΠ δε συζητά τα πραγματικά προβλήματα των αγροτών. Ο βουλευτής του ΣΥΝ Σπ. Δανέλης, που εμφανίστηκε βασιλικότερος του βασιλέως. Οι Ν. Λιόλιος, Χρ. Φάκας και Γ. Πίττας, πρόεδροι αντίστοιχα των ΠΑΣΕΓΕΣ, ΓΕΣΑΣΕ και ΣΥΔΑΣΕ, οι οποίοι συναγωνίστηκαν στις ομιλίες τους ο ένας τον άλλο σε υποκρισία.

Για σήμερα στο ΣΑΠ υποτίθεται ότι θα γίνει συζήτηση για τα περιαστικά δάση, το θέμα αυτό μεταφέρθηκε από χτες και ακολουθούν ο αγροτοτουρισμός και οι διεπαγγελματικές οργανώσεις. Και σε αυτή την περίπτωση, χαρακτηριστικό της κοροϊδίας είναι για παράδειγμα ότι το θέμα των διεπαγγελματικών οργανώσεων τίθεται προς συζήτηση στο ΣΑΠ, ενώ η κυβέρνηση έχει ψηφίσει το σχετικό νόμο στη Βουλή πριν απο αρκετούς μήνες!


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ