Τρίτη 7 Δεκέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Παρέμβαση του ΚΚΕ για παραμονή της ΕΛΒΟ στο δημόσιο

«Θεωρούμε ότι επιχειρήσεις στρατηγικής σημασίας, όπως είναι οι επιχειρήσεις σε ενέργεια, τηλεπικοινωνίες, μεταφορές, και πολύ περισσότερο επιχειρήσεις που έχουν να κάνουν με την αμυντική θωράκιση της χώρας, δηλαδή αμυντική βιομηχανία, μπορούν και πρέπει να ανήκουν 100% στο δημόσιο, πρέπει το δημόσιο να έχει τον πλήρη έλεγχο».

Τα παραπάνω τονίστηκαν από τον εκπρόσωπο του ΚΚΕ, Κώστα Αβραμόπουλο, μέλος του ΝΓ Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ, στη σύσκεψη φορέων που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο σε κεντρικό ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης με πρωτοβουλία του Σωματείου Εργαζομένων ΕΛΒΟ και της διοίκησης του ΕΚΘ, με θέμα «Το παρόν και το μέλλον της ΕΛΒΟ».

Στη σύσκεψη το Σωματείο Εργαζομένων παρουσίασε τη γνωστή πρόσφατη απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των μελών, που ζητά να διατηρηθεί ο έλεγχος των αμυντικών βιομηχανιών από το δημόσιο με την κατοχή από το υπουργείο Αμυνας του πλειοψηφικού πακέτου μετοχών της επιχείρησης και να μην τεμαχιστεί η ΕΛΒΟ και άλλες παρόμοιες βιομηχανίες σε επιμέρους επιχειρηματικές δραστηριότητες.

Το σωματείο, όπως αναφέρθηκε από τον πρόεδρο, Γιώργο Ζέρβα, συμφωνεί με τη συμμετοχή ιδιωτών στην επιχείρηση, θεωρεί όμως ότι πρέπει να παραμείνουν στη μειοψηφία των μετοχών.

«Εχουμε διαφορετική άποψη από το σωματείο», τόνισε στην παρέμβασή του ο Κώστας Αβραμόπουλος. «Δεν μπορούμε έναν ευαίσθητο, από κάθε άποψη, τομέα, όπως είναι η αμυντική βιομηχανία, να τον εμπιστευτούμε στο πολυεθνικό κεφάλαιο που η μόνη αγωνία που έχει είναι πώς να αυξήσει τα κέρδη του. Για λόγους λοιπόν οικονομικούς, κοινωνικούς, πολιτικούς και λόγους εθνικής ασφάλειας, εμείς θεωρούμε ότι οι επιχειρήσεις αυτές πρέπει να παραμείνουν στο δημόσιο. Πολύ περισσότερο που οι εξελίξεις αυτές έρχονται σε μια περίοδο που βασικά εθνικά θέματα, όπως η ειρήνη, η εθνική ανεξαρτησία και κυριαρχία είναι εκτεθειμένα περισσότερο από κάθε άλλη φορά».

Ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ επέστησε την προσοχή όλων στο γεγονός ότι με την ιδιωτικοποίηση του ΟΤΕ η κυβέρνηση ξεκίνησε με μετοχοποίηση του 8%, σήμερα έχει φτάσει να έχει πουλήσει το 45% των μετοχών σε ιδιώτες και να συζητά την ανάθεση του μάνατζμεντ στους ιδιώτες.

Οι επισημάνσεις αυτές του Κώστα Αβραμόπουλου επιβεβαιώνονται από τη στάση της κυβέρνησης και τα όσα μεθοδεύονται για το μέλλον της ΕΛΒΟ. Το ξεκαθάρισε ο υπουργός Αμυνας, Α. Τσοχατζόπουλος, στην πρόσφατη συνάντηση με αντιπροσώπους του σωματείου και του ΕΚΘ, λέγοντας ότι η κυβέρνηση θα κρατήσει μόνο μειοψηφικό πακέτο μετοχών και θα δώσει την πλειοψηφία σε ιδιώτες. Μάλιστα τόνισε ότι ο στρατηγικός επενδυτής πρέπει να είναι ισχυρή πολυεθνική, τύπου «Τζένεραλ Ελέκτρικ»!


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ