Τετάρτη 3 Σεπτέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΓΙΑΝΝΕΝΑ
Συγκλονιστικές μνήμες της «υπόθεσης Πρίντζου»

Με επιτυχία έγινε η εκδήλωση με θέμα «Υπόθεση Πρίντζου - 55 χρόνια μετά» στην κατάμεστη αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων, την περασμένη Δευτέρα. Την εκδήλωση οργάνωσαν από κοινού η ΝΕ Ιωαννίνων του ΚΚΕ και το Παράρτημα Ιωαννίνων του Πανελλήνιου Πολιτιστικού Συλλόγου Απογόνων και Φίλων της Εθνικής Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας.

Την εκδήλωση άνοιξε με χαιρετισμό ο Φ. Αγγελόπουλος, μέλος της διοίκησης του Παραρτήματος, ενώ μίλησαν η Ελ. Κουρμαντζή, πρόεδρος του Παραρτήματος και λέκτορας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και ο Χρ. Τσιντζιλώνης, μέλος του Ιστορικού Τμήματος της ΚΕ του ΚΚΕ, δημοσιογράφος.

Την προσωπική μαρτυρία από την υπόθεση αυτή κατέθεσε ο Ανδροκλής Γκέλιας, μέλος της ΝΕ Ιωαννίνων του ΚΚΕ, ο οποίος ήταν ένας από τους 48 καταδικασθέντες σε θάνατο στη δίκη αυτή, τότε γραμματέας της ΕΠΟΝ στα Γιάννενα. Καταδικάστηκε 4 φορές σε θάνατο και τελικά στάλθηκε στις φυλακές της Κέρκυρας. Στο τέλος της εκδήλωσης τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή προς τιμήν των κομμουνιστών που καταδικάστηκαν σε θάνατο και εκτελέστηκαν.

Η «Υπόθεση Πρίντζου» αφορά στη στημένη δίκη που έγινε τον Ιούλη του 1948 στα Γιάννενα, στο κτίριο της Ζωσιμαίας Ακαδημίας, όπου οδηγήθηκαν 48 αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ, όλοι μέλη και στελέχη του ΚΚΕ. Κι ανάμεσά τους η Ευτυχία Πρίντζου, γραμματέας της ΝΕ Ιωαννίνων του ΚΚΕ και μέλος του Γραφείου Περιοχής Ηπείρου του ΚΚΕ. Οι αγωνιστές σύρθηκαν στη δίκη με βάση το Γ΄ ψήφισμα (ανατροπή του καθεστώτος). Φυσικά, καμιά από τις κατηγορίες, που βασίστηκαν σε προκηρύξεις που ρίχτηκαν από την παράνομη οργάνωση της ΕΠΟΝ στις 23 Μάρτη 1948, δεν αποδείχτηκε. Παρ' όλα αυτά καταδικάστηκαν σε θάνατο και οι 48. Οι 16 εκτελέστηκαν! Τους σκότωσαν στο Σταυράκι σε τρεις ομάδες, στις 27 Ιούλη, στις 9 και 10 Αυγούστου του 1948, ύστερα από φρικτά βασανιστήρια στο παγοποιείο «ΦΙΞ», το Νταχάου των Ιωαννίνων.


Πρώτη ομιλήτρια η Ελ. Κουρμαντζή, αναφέρθηκε στα ιστορικά γεγονότα - σταθμούς που εκτυλίχτηκαν στα Γιάννενα κατά την περίοδο της Εθνικής Αντίστασης και του Εμφυλίου Πολέμου. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην «Υπόθεση Πρίντζου», με βάση στοιχεία από την έρευνα που η ίδια κάνει. Στη συνέχεια, ο Χρ. Τσιντζιλώνης ανέλυσε τις αιτίες που προκάλεσαν τον Εμφύλιο Πόλεμο, το χαρακτήρα του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας κλπ. Επισήμανε, σχετικά, ότι γίνεται προσπάθεια αποχρωματισμού του αγώνα της Αντίστασης και των κομμουνιστών και διαστρέβλωσης της ιστορικής αλήθειας. Ενώ μίλησε για την προσπάθεια που κάνει το ΚΚΕ για την καταγραφή της ιστορίας του και παρότρυνε τα μέλη του Συλλόγου να μαζικοποιήσουν το Σύλλογο και οι νέοι άνθρωποι που θα μπουν σε αυτόν να συνεχίσουν τις προσπάθειες που γίνονται σε ερευνητικό επίπεδο για εκείνη την περίοδο.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ