Τετάρτη 3 Σεπτέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΑΜΟΣ
Πορεία τιμής στην Αντίσταση

«Ενα νέο προσκλητήριο αντιιμπεριαλιστικών, κοινωνικών και φιλειρηνικών αγώνων, πάνω στην ίδια πορεία, στους ίδιους δρόμους, με τα ίδια ιδανικά» των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης και των εκτελεσμένων, από τους Ιταλούς φασίστες, μάρτυρες της Καστανιάς, απηύθυνε, την Κυριακή 31/8, η Πανσαμιακή Επιτροπή για την Ειρήνη με την πορεία - «δρόμο θυσίας» που πραγματοποίησε από το μνημείο της Καστανιάς στην πλατεία της Λέκκας.

Μια πρωτοβουλία που ακολούθησε την εκδήλωση - μνημόσυνο που προηγήθηκε στο χώρο της θυσίας.

Παρά την αφόρητη ζέστη στις 12 το μεσημέρι, οι αγωνιστές της Ειρήνης περπάτησαν με μαχητικότητα και ενθουσιασμό τα 4 χιλιόμετρα της διαδρομής και έγιναν δεκτοί με ενθουσιασμό στη δροσερή πλατεία της Λέκκας, όπου τους υποδέχτηκαν ο Πολιτιστικός Σύλλογος του χωριού και πολλοί κάτοικοι.

Τους οδοιπόρους της Ειρήνης χαιρέτισαν ο πρόεδρος του συλλόγου Μαν. Κόκκας, ο πρόεδρος της Αδελφότητας Σαμίων Μαν. Βονδικάκης και ο νομάρχης Σάμου Μαν. Κάρλας. Νωρίτερα ο πρόεδρος του Συλλόγου Καστανιωτών Αθήνας Πέτρος Σπυριδωνίδης με συγκινητικά λόγια επικρότησε την πρωτοβουλία της Πανσαμιακής Επιτροπής Ειρήνης.

Στη Λέκκα, ο Γιώργος Παντάπασης, από τη Γραμματεία της Πανσαμιακής Επιτροπής Ειρήνης, υπογράμμισε πως «το παράδειγμα των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης, η θυσία, η αυταπάρνηση, η προσήλωση στα υψηλά ιδανικά τους είναι πηγή έμπνευσης, είναι ιερή παρακαταθήκη και βαρύτατη κληρονομιά που οφείλουμε να τη διατηρήσουμε».

Ειδικότερα, σήμερα, που «η νέα ιμπεριαλιστική τάξη βομβαρδίζει, σκοτώνει και υποτάσσει χώρες και λαούς, η θυσία των ηρωικών νεκρών της Καστανιάς, το ηρωικό έπος της Εθνικής μας Αντίστασης, μας διδάσκει ότι ο αντιιμπεριαλιστικός αγώνας που κάνουμε είναι αγώνας ζωής, είναι αυτό που περισσεύει από την αξιοπρέπειά μας».

Στην εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε στην Καστανιά για τους εκτελεσμένους, παραβρέθηκαν πλήθος κόσμου, εκπρόσωποι των αρχών, κομμάτων και μαζικών φορέων και ο μητροπολίτης Σάμου κ. Ευσέβιος. Χαιρέτισαν ο εκπρόσωπος των οικογενειών των εκτελεσμένων της Καστανιάς κ. Λεκάτης, ο γραμματέας της ΝΕ του ΚΚΕ Νίκος Σορόκος, ο Κώστας Ζαφείρης μέλος του αρχηγείου του ΕΛΑΣ, ο Δημ. Καραμηνάς από το παράρτημα Εθνικής Αντίστασης Ανατ. Σάμου, ο πρόεδρος της Πανσαμιακής Επιτροπής Ειρήνης Νίκος Δεμερτζής και ο γραμματέας της ΚΝΕ Σάμου Αρης Μιχαλάκης.

Μίλησαν ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Καστανιάς Πέτρος Σπυριδωνίδης και ο πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου του χωριού Δημ. Βουρδάκης.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Δρόμος θυσίας» στην Καστανιά(2021-08-26 00:00:00.0)
Εκδηλώσεις τιμής και μνήμης(2018-08-09 00:00:00.0)
Τιμά τους εκτελεσμένους πατριώτες(2015-08-26 00:00:00.0)
Διοργανώνει «Δρόμο θυσίας» τιμώντας τους εκτελεσμένους ΕΑΜίτες(2014-08-26 00:00:00.0)
Τιμούν τους εκτελεσμένους πατριώτες(2003-08-22 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ