Τετάρτη 20 Αυγούστου 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ»
Χρυσάφι στους ιδιώτες ενόψει «Ολυμπιάδας»

Την ερχόμενη βδομάδα αναμένεται να καταθέσει η κυβέρνηση στη Βουλή την τροπολογία για τον κατακερματισμό του ομίλου εταιριών της «Ολυμπιακής Αεροπορίας» (ΟΑ) και την ίδρυση της «Νέας Ολυμπιακής Αεροπορίας» (ΝΟΑ).

Το... όραμα της κυβέρνησης για τη ΝΟΑ, είναι να ιδρυθεί μια μικρή ιδιωτική περιφερειακή εταιρία στα Βαλκάνια και τη Δυτική Ευρώπη, με ελάχιστους εργαζόμενους, λίγα αεροσκάφη και φυσικά περιορισμένο δίκτυο. Η ΝΟΑ θα διατηρήσει το διακριτικό σήμα των έξι κύκλων και θα είναι ο επίσημος αερομεταφορέας των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. Αυτό σημαίνει ότι οι ιδιώτες οι οποίοι θα παραλάβουν τη ΝΟΑ οικονομικά «καθαρή», θα βάλουν στην τσέπη περί τα 100 εκατ. ευρώ που εκτιμάται ότι θα είναι τα επιπλέον έσοδα της εταιρίας από τις αεροπορικές μετακινήσεις των Ολυμπιακών Αγώνων.

Σύμφωνα με το κυβερνητικό σχέδιο, οι εργαζόμενοι στη ΝΟΑ - που θα είναι εταιρία αμιγώς πτητικού έργου - δε θα ξεπερνούν τα 1.850 άτομα, εκ των οποίων περίπου 1.100 θα είναι το ιπτάμενο προσωπικό. Σήμερα οι μόνιμοι εργαζόμενοι στην ΟΑ είναι περίπου 5.000, ενώ σε περίπου 2.500 ανέρχεται το εποχικό προσωπικό. Οσον αφορά τις υπόλοιπες κερδοφόρες δραστηριότητες του ομίλου (επίγεια εξυπηρέτηση αεροσκαφών, Τεχνική Βάση κλπ.) και αυτές θα ακολουθήσουν σταδιακά την τύχη της ΝΟΑ. Θα ξεπουληθούν δηλαδή ξεχωριστά στους ιδιώτες.

Στο μεταξύ, οι εκπρόσωποι της Ενωσης Ιπταμένων Συνοδών - Φροντιστών (ΕΙΣΦ) της ΟΑ, που έχουν διατυπώσει διαφωνίες για το κυβερνητικό σχέδιο, είχαν χτες νέα συνάντηση στο υπουργείο Μεταφορών - Επικοινωνιών, παρουσία της διοίκησης της ΟΑ. Και αυτή η συνάντηση ήταν άκαρπη, καθώς σύμφωνα με στελέχη της ΕΙΣΦ, η κυβέρνηση υπαναχώρησε ακόμα και από την αρχική της πρόταση, επιδιώκοντας ουσιαστικά - όπως υποστηρίζουν - να μην υπάρξει συμφωνία.

Σημειώνεται ότι ανεξάρτητα από το αν θα επιτευχθεί ή όχι συμφωνία με την ηγεσία της ΕΙΣΦ, η κυβέρνηση σκοπεύει να καλέσει τους ενδιαφερόμενους αεροσυνοδούς να υπογράψουν ατομικές συμβάσεις εργασίας. Σε περίπτωση που δεν καλυφθούν οι θέσεις, θα προκηρυχτεί διαγωνισμός για την πρόσληψη αεροσυνοδών.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ