Τετάρτη 20 Αυγούστου 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Προεκλογικά...

«

Φάτε μάτια ψάρια...». Η σοφή λαϊκή ρήση μάς ήρθε στο μυαλό ακούγοντας τα παραμύθια των κομπογιαννίτηδων της πολιτικής που αυτές τις μέρες αφθονούν. Με το βλέμμα τους σταθερά στραμμένο στις επικείμενες εκλογές επαναλαμβάνουν μονότονα με τα ίδια λόγια, τις ίδιες υποσχέσεις. Τους είδαμε στη Λευκάδα των 6,4 Ρίχτερ να υπόσχονται ψίχουλα στους ανθρώπους, που μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα έχασαν τους κόπους μιας ζωής. Θυμηθήκαμε τις υποσχέσεις τους κάποτε στην Καλαμάτα, στον Πύργο, στο Αίγιο, στα Γρεβενά, στην Αθήνα. Εκεί, που, μαζί με περιουσίες, χάθηκαν και ζωές. Υποσχέσεις που ουδέποτε τηρήθηκαν. Λόγια μεγάλα που ουδέποτε συνοδεύτηκαν από μια λέξη αυτοκριτικής για το γεγονός ότι, ενώ μπορούν, αρνούνται να προωθήσουν γενναία μέτρα αντισεισμικής θωράκισης της χώρας.

Διαβάζουμε ή ακούμε από τον Τύπο για τις προθέσεις τους να πάρουν μέτρα ανακούφισης των φτωχών λαϊκών στρωμάτων! Προαναγγελίες παροχών που επισήμως θα εξαγγείλει ο πρωθυπουργός από το βήμα της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης. Κάτι αυξησούλες, κάτι λίγες προσλήψεις - μερικής απασχόλησης μην ξεχνιόμαστε και ξεγελιόμαστε - σε ρόλο «καραμέλας» για το λαουτζίκο. Αλλά το «παντεσπάνι» ολόκληρο στο μεγάλο κεφάλαιο: Επιτάχυνση ιδιωτικοποιήσεων, κίνητρα για νέες επενδύσεις κλπ. Και την εύνοια της πλουτοκρατίας να διατηρήσουν και τη λαϊκή ψήφο να υφαρπάξουν. Απαραίτητα και τα δύο, για να παραμείνουν στον κυβερνητικό θώκο. «Το σημαντικό είναι να πειστούν οι ψηφοφόροι πως τα μέτρα ή οι υποσχέσεις δεν αποτελούν ευκαιριακές προσπάθειες προσέλκυσης ψήφων»... Σωστά το διατύπωσε χτες καθημερινή εφημερίδα μεγάλης κυκλοφορίας. Μόνο που αναμφίβολα για τέτοια προσπάθεια πρόκειται. Μαθαίνουμε όμως και για τη γενναιοδωρία του αρχηγού της ΝΔ, του Κ. Καραμανλή. Μια άλλη εφημερίδα χτες, επιτιθέμενη στην κυβέρνηση για το ισχνό επίδομα στους σεισμοπαθείς, μας πληροφόρησε πως ο Κ. Καραμανλής υποσχέθηκε να το διπλασιάσει... Οι υποσχέσεις βλέπετε δεν κοστίζουν. Αλλά πού ήταν ο κ. Καραμανλής όταν το ΚΚΕ έφερνε το θέμα της αντισεισμικής θωράκισης στη Βουλή; Τι έκανε το κόμμα του εκτός από το να συμφωνεί και να επαυξάνει σε κάθε αντιλαϊκή απόφαση της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ;

Δεκαετίες ολόκληρες τα κόμματα της πλουτοκρατίας τάζουν «λαγούς με πετραχήλια», για να ξεχάσουν τις υποσχέσεις τους την ώρα ακριβώς που θα κλείσει η κάλπη. Αν και σήμερα πια ακόμα και οι υποσχέσεις τους είναι αναιμικές, ανίκανες να αντισταθμίσουν τη χασούρα του λαού όλα τα προηγούμενα χρόνια σε όλους τους τομείς, Υγεία, Παιδεία, εισόδημα, Ασφάλιση. Τα 10, 20 ή 30 ευρώ στις συντάξεις που η πολιτική τους έχει καθηλώσει σε απαράδεκτα χαμηλά επίπεδα είναι ένα μεγάλο τίποτα, όπως και η θέση μερικής απασχόλησης που τάζουν στον μακροχρόνια άνεργο κ.ο.κ. Νισάφι πια! Ας συγκρουστούμε μ' αυτή την πολιτική. Στις εκλογές ο λαός μπορεί και πρέπει να κάνει το αποφασιστικό βήμα, καταδικάζοντας και το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ. Κι όσοι έχουμε πάρει ήδη την απόφαση ας βάλουμε τα δυνατά μας με κάθε πρόσφορο μέσο και τρόπο να πείσουμε κι άλλους. Ούτε μέρα δεν πρέπει να πάει χαμένη μπροστά στις εκλογές, όποτε κι αν γίνουν. Για να είναι χιλιάδες περισσότεροι αυτοί που θα πλαισιώσουν τις γραμμές του λαϊκού κινήματος, χιλιάδες αυτοί που θα κάνουν το αποφασιστικό βήμα ρίχνοντας ΚΚΕ στην κάλπη, συμβάλλοντας στη δημιουργία προϋποθέσεων για να ξημερώσουν καλύτερες μέρες.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ