Τετάρτη 20 Αυγούστου 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟ
Στήνοντας το σκηνικό της κοινωνικής εξαπάτησης

Αλλεπάλληλες συσκέψεις, με θέμα την κατάρτιση του προεκλογικού κρατικού προϋπολογισμού του 2004 πραγματοποιήθηκαν χτες στο υπουργείο Οικονομίας, μεταξύ του υπουργού Ν. Χριστοδουλάκη, των υφυπουργών του οικονομικού επιτελείου καθώς και υπηρεσιακών παραγόντων. Οι συσκέψεις αποτελούν συνέχεια της σύσκεψης που έγινε προχτές με τον πρωθυπουργό για την οικονομική πολιτική του επόμενου οκταμήνου.

Οπως προκύπτει και από τις προχτεσινές δηλώσεις του Ν. Χριστοδουλάκη, η κυβέρνηση αναμένεται να δώσει έμφαση σε δύο τομείς: α) Στο ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, την οποία επιδιώκει να παραδώσει σε συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα (π.χ. η ΕΥΔΑΠ προορίζεται για τον όμιλο Μπόμπολα). β) Στην ανάδειξη του κοινωνικού προσώπου της κυβέρνησης, με την εξαγγελία μέτρων που θα περιλαμβάνονται στην αποκαλούμενη «χάρτα της κοινωνικής σύγκλισης» και αναμένεται, εκτός απροόπτου, να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ. Οπως γίνεται κατανοητό, τα μέτρα που θα περιλαμβάνονται στην περιβόητη «χάρτα της κοινωνικής σύγκλισης», δεν είναι τίποτα άλλο παρά ο μηχανισμός εξαπάτησης των λαϊκών στρωμάτων εν όψει των εκλογών. Επί της ουσίας, η περιβόητη «κοινωνική χάρτα» περιλαμβάνει μέτρα, τα οποία εξαγγέλλει κάθε χρόνο η κυβέρνηση (πολιτική ελεημοσύνης του πεντοχίλιαρου ή του δεκαχίλιαρου για τα «ευπαθή», ελέω κυβερνητικής πολιτικής, κοινωνικά στρώματα), ενώ σε αυτήν περιλαμβάνονται και αρκετά παλιές κυβερνητικές εξαγγελίες (μισθολόγιο δημοσίων υπαλλήλων), τις οποίες η κυβέρνηση, με το κατάλληλο φτιασίδωμα, εμφανίζει σαν νέες...

Χαρακτηριστικό της επαπειλούμενης απάτης είναι ότι παράγοντες του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους ανέφεραν χτες στο «Ρ» ότι ο κρατικός προϋπολογισμός του 2004 θα είναι «σφιχτός», καθώς το έλλειμμά του δεν πρόκειται να ξεπεράσει το 1% του ΑΕΠ, αλλά παρ' όλα αυτά θα είναι σε θέση να σηκώσει τα βάρη της χρηματοδότησης των ολυμπιακών έργων, αλλά και του προεκλογικού «κοινωνικού» πακέτου.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ