Τετάρτη 20 Αυγούστου 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Το «πακέτο»

Οι «διαρροές» προς τον Τύπο άρχισαν. Η κυβέρνηση ετοιμάζει, λένε, νέα «πακέτα παροχών». Θα εξασφαλιστούν αυξήσεις στους μισθούς των εργαζομένων στο δημόσιο, αυξήσεις στις συντάξεις, προσλήψεις εργαζομένων σε τομείς των δημοσίων υπηρεσιών, αυξήσεις σε επιδόματα, φορολογικές απαλλαγές και άλλα τόσα. Τι τρέχει, λοιπόν; Αλλαξαν τα μυαλά των κυβερνώντων και τροποποιούν τη ρότα της πολιτικής τους, ή μήπως κάτω από τον πανικό της επερχόμενης εκλογικής ήττας αποφάσισαν να... κλείσουν το μάτι και στον εργάτη αυτής της χώρας;

Ούτε το ένα, ούτε το άλλο έχει οποιαδήποτε σχέση με την πραγματικότητα. Απλά, η κυβέρνηση εδώ και μερικά χρόνια έχει καθιερώσει να ξεκινά νωρίτερα το επικοινωνιακό παιχνίδι του αποπροσανατολισμού, γύρω από τα θέματα της οικονομικής πολιτικής. Συνήθως το ξεκινά από το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου, ενώ ειδικά φέτος, που είναι και προεκλογική περίοδος, ο καθένας καταλαβαίνει τι θα επακολουθήσει. Ετσι, κάνουν «είδηση» το ότι οι εργαζόμενοι θα πάρουν κάποια ευρώ αύξηση στο μισθό τους, παρουσιάζουν σαν σπουδαίο το επαίσχυντο γεγονός ότι ανοίγει ο δρόμος για προσλήψεις μερικώς απασχολούμενων στο δημόσιο, καμαρώνουν ότι θα αυξήσουν 6 με 7 ευρώ το ΕΚΑΣ και παρουσιάζουν ως μέγα προνόμιο ότι όσοι συνταξιούχοι δεν πληρώνουν φόρο, δε θα είναι στο εξής υποχρεωμένοι να υποβάλλουν φορολογικές δηλώσεις.

Αυτά είναι τα όρια της οικονομικής τους πολιτικής για την επόμενη χρονιά, αλλά χωρίς ντροπή, τόσο η κυβέρνηση όσο και ο φιλικά προσκείμενος σε αυτή Τύπος έχουν το θράσος να μιλάνε για «πακέτα παροχών». Σε μια εποχή που οι τιμές στα τρόφιμα, σε όλα τα είδη λαϊκής κατανάλωσης και στις υπηρεσίες έχουν σταθεροποιηθεί σε πρωτοφανή για τα οικονομικά των εργατικών οικογενειών επίπεδα, ονομάζουν «παροχή» αυξήσεις μισθών και συντάξεων που ισοδυναμούν μ' ένα ροδάκινο τη μέρα. Σε μέρες που η ανεργία θερίζει, η νεολαία δεινοπαθεί για να βρει εργασία και κατέχουμε το ρεκόρ στη μακροχρόνια ανεργία, χαρακτηρίζουν «κοινωνικό μέτρο» το μοίρασμα της ανέχειας σε ακόμα περισσότερους εργαζόμενους, διευρύνοντας τους τομείς και τις υπηρεσίες όπου θα κυριεύσουν οι ...«απασχολήσιμοι».

Είναι πασιφανές. Ούτε με 5-10, ή με 20-30, αλλά ούτε με 40 και 50 ευρώ το μήνα είναι δυνατόν να αλλάξει κάτι στη θέση των εργαζομένων. Τα προβλήματα που έχουν συσσωρευτεί στα λαϊκά νοικοκυριά είναι τόσο οξυμένα, που ακόμα και η στοιχειώδης αντιμετώπισή τους προϋποθέτει την άμεση λήψη μέτρων. Μέτρα, όμως, που για να εξασφαλίζουν έστω την ελάχιστη ανακούφισή τους, θα πρέπει να κινούνται σε διαφορετικές κατευθύνσεις από αυτές που επιλέγει η κυβέρνηση όταν επεξεργάζεται τις παραμέτρους της οικονομικής πολιτικής για την επόμενη χρονιά.

Ολοι μας ξέρουμε ότι να περιμένει κανείς κάτι τέτοιο από την κυβέρνηση, είναι μάταιο και χωρίς ουσία. Αυτή είναι ταγμένη να υπηρετεί με τον πιο δογματικό τρόπο τα συμφέροντα των εκπροσώπων του κεφαλαίου. Αρα οποιαδήποτε προοπτική θετική για τους εργαζόμενους και τις τύχες τους μπορεί να προέλθει μόνο μέσα από τη δική τους παρέμβαση, από την ανατροπή στους συσχετισμούς των δυνάμεων. Από την οργάνωση και την αγωνιστική διεκδίκηση λύσεων προς όφελος όλου του λαού.


Γιώργος ΚΑΚΟΥΛΙΔΗΣ

Η «είδηση» και η διόρθωσή της...

Παπαγεωργίου Βασίλης

Οτι πιάστηκε μία γυναίκα - τρομοκράτισσα την ώρα που επιχειρούσε να μεταφέρει στη χώρα μας από τη Μόσχα ένα περίστροφο το μάθαμε όλοι σαν μια από τις πρώτες ειδήσεις στα τηλεοπτικά κανάλια. Η «είδηση» έλεγε πως η Παβλιουτσένκο - Τσατσάκη Ελένη συνελήφθη την Κυριακή 10 Αυγούστου στο αεροδρόμιο της Μόσχας, λίγο πριν επιβιβαστεί στην πτήση της «Ολυμπιακής» προς Αθήνα, με την κατηγορία ότι αποπειράθηκε να μεταφέρει παρανόμως στις αποσκευές της πυροβόλο όπλο. Χτες διαβάσαμε στα ψιλά μιας εφημερίδας και τη διόρθωση της «είδησης». «Το διακοσμητικό δίκαννο πιστόλι και το ναυτικό σπαθάκι ανήκαν στη θρυλική προγιαγιά της οικογένειας, Παβλιουτσένκο Λιουντμίλα, η οποία διακρίθηκε για τις ικανότητές της ως ελεύθερος σκοπευτής του Κόκκινου Στρατού εναντίον των ναζί εισβολέων». Δεν έκαναν, λοιπόν, λάθος οι αστυνόμοι της καπιταλιστικής Ρωσίας όταν έπιαναν την Ελένη για τρομοκράτισσα. Ηξεραν τι έκαναν. Οπως ξέρουν τι κάνουν κι αυτοί που ετοιμάζουν σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ενωσης να δικάσουν, λέει, τους μαχητές του Κόκκινου Στρατού ως όργανα του «ολοκληρωτικού κομμουνισμού»!

Δρυός πεσούσης... ώσπου να πάρουν τα όνειρα εκδίκηση.

Ο ορισμός της κοροϊδίας

Χιλιάδες Παλαιστίνιοι κρατούμενοι παραμένουν εντός των ισραηλινών φυλακών, πολλοί από αυτούς χωρίς καν να τους έχει απαγγελθεί κάποια συγκεκριμένη κατηγορία. Μερικά εκατομμύρια Παλαιστίνιοι φυτοζωούν στις πόλεις - φυλακές τους τα τελευταία δυόμισι χρόνια, υπό τη σκιά των ισραηλινών μαχητικών και τεθωρακισμένων που σκίζουν τον ουρανό, ισοπεδώνουν τα σπίτια τους, καταστρέφουν τις καλλιέργειές τους, χαράσσουν τους δρόμους τους, ξηλώνουν τις υποδομές τους. Μέσα σε λίγους μόνο μήνες μετά την έναρξη της Ιντιφάντα, όπως έχει επανειλημμένως καταγγείλει ο ΟΗΕ, η επιβίωση της συντριπτικής πλειοψηφίας του παλαιστινιακού λαού άρχισε να εξαρτάται από τη διεθνή βοήθεια καθώς δεν υπήρχαν πλέον δουλιές, δεδομένης της απαγόρευσης κάθε μετακίνησης ανθρώπων και εμπορευμάτων.

Υπό αυτές τις συνθήκες, που φυσικά συνεχίζουν να επικρατούν μέχρι σήμερα, γίνεται προσπάθεια εφαρμογής του «οδικού χάρτη». Υπό αυτές τις συνθήκες, καλείται η παλαιστινιακή πλευρά να κάνει όλες τις αναγκαίες υποχωρήσεις προκειμένου να πειστεί η ισραηλινή ηγεσία ότι «θα πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο να κάνει, επίσης, ορισμένα βήματα». Υπό αυτές τις συνθήκες, η ισραηλινή ηγεσία, για άλλη μια φορά, παίζει με τις διατυπώσεις, κάνει λογοπαίγνια, κρύβεται πίσω από τις έννοιες, αρνούμενη, ουσιαστικά, να προβεί σε οποιαδήποτε πραγματική υποχώρηση. Αλλωστε, ενδεικτική είναι και η εμπλοκή που προκάλεσε την προσωρινή αναβολή της ισραηλινής στρατιωτικής αποχώρησης από δύο πόλεις της Δ. Οχθης. Το Ισραήλ αρνούνταν να άρει τα οδοφράγματα πέριξ των πόλεων από όπου «θα αποχωρούσε». Για ποια αποχώρηση μιλάμε τότε και για ποιoν «οδικό χάρτη»; Ισως, ποτέ άλλοτε, οι λέξεις να μην είχαν τόσο κακοποιηθεί και χρησιμοποιηθεί ως εργαλεία μαζικής εθελοτυφλίας και προπαγάνδας...

Βαρύς φόρος αίματος

Ισπανοί εργάτες στα διυλιστήρια της εταιρίας «Repsol-YPF» στο Πουερτολάνο, 150 χιλιόμετρα νότια της Μαδρίτης, ξεκίνησαν τη Δευτέρα απεργία σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το θάνατο 6 και το σοβαρό τραυματισμό 4 συναδέλφων τους από έκρηξη την προηγούμενη βδομάδα.

Οι περίπου 1.000 εργάτες που συμμετέχουν στην απεργία δουλεύουν για περίπου 60 μικρότερες εταιρίες οι οποίες έχουν συμβόλαια με τον ενεργειακό γίγαντα «Repsol». Οι εργάτες καταγγέλλουν ότι οι εργοδότες ποτέ δε δίνουν πολλή σημασία στην ασφάλειά τους και προσθέτουν ότι τα μέτρα ασφάλειας για τους εργάτες των μικρότερων εταιριών είναι πολύ χειρότερα από αυτά για τους εργαζόμενους της «Repsol».

Η εταιρία από τη μεριά της υποτίθεται ότι συμμετέχει στην έρευνα για τα αίτια της τραγωδίας αλλά δεν έκανε κανένα σχόλιο για την απεργία - θρήνο. Ενώ ο σύνδεσμος βιομηχάνων CEOE σε ανακοίνωσή του υπογράμμισε ότι η «Repsol» «εφαρμόζει πάντα τις απαιτούμενες προδιαγραφές»...

«Μαγική» Ολυμπιάδα!

Παπαγεωργίου Βασίλης

Ααα! ΜΕ ΤΟΝ Ντένις Οσβαλντ αυτή τη φορά θα συμφωνήσουμε και μάλιστα ...φανατικά! Οντως, η Ολυμπιάδα που θα γίνει το 2004 θα είναι «μαγική»! Αν συνυπολογίσουμε δε ότι «συμπλέκεται» με την προεκλογική περίοδο, δεν μπορούμε παρά να εκτιμήσουμε ότι η «μαγεία» είναι δεδομένη...

Πάρτε, για παράδειγμα, τα κονδύλια για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, ιδίως όσον αφορά κάτι επιμέρους διαγωνισμούς. Ξεκινούν με έναν συγκεκριμένο αριθμό χρημάτων και ...ως διά μαγείας στο έργο πάνε μόλις τα μισά. Εκπληκτικό κόλπο!

΄Η το άλλο, με το ωράριο των καταστημάτων και κατ' επέκταση των εμποροϋπαλλήλων. Ενώ ένας υπάλληλος προβλέπεται για παράδειγμα να δουλεύει 8 ώρες, με το μαγικό ραβδί της Γιάννας (και τις νομοθετικές ρυθμίσεις που συζητά με τον Ρέππα) το ωράριο μπορεί να γίνει ...12 ώρες.

Οσο για τις προμήθειες και τα κέρδη των πολυεθνικών που εμπλέκονται στη διοργάνωση, εκεί η «μαγεία» φθάνει στο απόγειό της. Γιατί πώς αλλιώς κάτι μπορεί να πολλαπλασιάζεται με τέτοιους ρυθμούς;

Βεβαίως, το μέγα κόλπο της υπόθεσης - κι εδώ οι «ταχυδακτυλουργοί» θα τα δώσουν όλα - είναι οι ημέρες που θα διεξάγονται οι Αγώνες. Είναι εύκολο, νομίζετε, να «εξαφανίσουν» 5 εκατομμύρια Αθηναίους; Γιατί αυτό ακριβώς θέλουν να κάνουν. Για λόγους ασφάλειας, φυσικά.

ΔΕ ΛΕΜΕ καλώς ο εντυπωσιασμός, αλλά και λίγη ...ουσία δε βλάπτει. Για το σεισμό της Λευκάδας μιλάμε και για την πλήρη απουσία οποιασδήποτε αναφοράς στο θέμα των υποδομών από την πλευρά της κυβέρνησης.

Ακούμε διάφορες υποσχέσεις περί δανείων και εκτάκτων επιδομάτων (αν και όλοι γνωρίζουμε τη διαφορά μεταξύ ...υπόσχεσης και εφαρμογής), όμως κουβέντα για τους δρόμους και το νοσοκομείο του νησιού.

Αραγε, μετά το σεισμό οι αρμόδιοι δε διαπίστωσαν ότι υπάρχουν πράγματα που πρέπει άμεσα να βελτιωθούν και να εκπονηθούν συγκεκριμένα προγράμματα γι' αυτό; Κι αν όχι, τι άλλο πρέπει να γίνει για να το ...διαπιστώσουν;


Παπαγεωργίου Βασίλης

Τουριστική βουτιά...

Παπαγεωργίου Βασίλης

Οτι υπάρχει κρίση στον τομέα του τουρισμού, δεν περιμέναμε την κυβέρνηση να μας το πει. Το βλέπει και ο πλέον αδαής στην πρώτη του επίσκεψη σε οποιαδήποτε τουριστική περιοχή. Εκείνο όμως που επιμελώς επιχειρούν να κρύψουν οι κυβερνώντες είναι ότι η κρίση αυτή δεν αφορά μόνο τους ξένους, αλλά ακόμα περισσότερο εμάς τους ντόπιους, που μας μεταχειρίζονται ως ιθαγενείς.

Ετσι, αν και δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία για την τουριστική κίνηση των Ελλήνων στην Ελλάδα, χτες δημοσιοποιήθηκαν στοιχεία για το τουριστικό συνάλλαγμα που «βγάζουν» οι Ελληνες στο εξωτερικό. Οι συνέπειες λοιπόν της κυβερνητικής πολιτικής είναι τέτοιες που ενώ το πρώτο εξάμηνο του 2001 «βγήκαν» 2,2 δισεκατομμύρια ευρώ, φέτος τα ποσά «έπεσαν» στα 850 εκατομμύρια. Το ποσοστό πτώσης - για τους ενδιαφερόμενους - είναι της τάξης του 61,3%...

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Προεκλογικά...

«

Φάτε μάτια ψάρια...». Η σοφή λαϊκή ρήση μάς ήρθε στο μυαλό ακούγοντας τα παραμύθια των κομπογιαννίτηδων της πολιτικής που αυτές τις μέρες αφθονούν. Με το βλέμμα τους σταθερά στραμμένο στις επικείμενες εκλογές επαναλαμβάνουν μονότονα με τα ίδια λόγια, τις ίδιες υποσχέσεις. Τους είδαμε στη Λευκάδα των 6,4 Ρίχτερ να υπόσχονται ψίχουλα στους ανθρώπους, που μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα έχασαν τους κόπους μιας ζωής. Θυμηθήκαμε τις υποσχέσεις τους κάποτε στην Καλαμάτα, στον Πύργο, στο Αίγιο, στα Γρεβενά, στην Αθήνα. Εκεί, που, μαζί με περιουσίες, χάθηκαν και ζωές. Υποσχέσεις που ουδέποτε τηρήθηκαν. Λόγια μεγάλα που ουδέποτε συνοδεύτηκαν από μια λέξη αυτοκριτικής για το γεγονός ότι, ενώ μπορούν, αρνούνται να προωθήσουν γενναία μέτρα αντισεισμικής θωράκισης της χώρας.

Διαβάζουμε ή ακούμε από τον Τύπο για τις προθέσεις τους να πάρουν μέτρα ανακούφισης των φτωχών λαϊκών στρωμάτων! Προαναγγελίες παροχών που επισήμως θα εξαγγείλει ο πρωθυπουργός από το βήμα της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης. Κάτι αυξησούλες, κάτι λίγες προσλήψεις - μερικής απασχόλησης μην ξεχνιόμαστε και ξεγελιόμαστε - σε ρόλο «καραμέλας» για το λαουτζίκο. Αλλά το «παντεσπάνι» ολόκληρο στο μεγάλο κεφάλαιο: Επιτάχυνση ιδιωτικοποιήσεων, κίνητρα για νέες επενδύσεις κλπ. Και την εύνοια της πλουτοκρατίας να διατηρήσουν και τη λαϊκή ψήφο να υφαρπάξουν. Απαραίτητα και τα δύο, για να παραμείνουν στον κυβερνητικό θώκο. «Το σημαντικό είναι να πειστούν οι ψηφοφόροι πως τα μέτρα ή οι υποσχέσεις δεν αποτελούν ευκαιριακές προσπάθειες προσέλκυσης ψήφων»... Σωστά το διατύπωσε χτες καθημερινή εφημερίδα μεγάλης κυκλοφορίας. Μόνο που αναμφίβολα για τέτοια προσπάθεια πρόκειται. Μαθαίνουμε όμως και για τη γενναιοδωρία του αρχηγού της ΝΔ, του Κ. Καραμανλή. Μια άλλη εφημερίδα χτες, επιτιθέμενη στην κυβέρνηση για το ισχνό επίδομα στους σεισμοπαθείς, μας πληροφόρησε πως ο Κ. Καραμανλής υποσχέθηκε να το διπλασιάσει... Οι υποσχέσεις βλέπετε δεν κοστίζουν. Αλλά πού ήταν ο κ. Καραμανλής όταν το ΚΚΕ έφερνε το θέμα της αντισεισμικής θωράκισης στη Βουλή; Τι έκανε το κόμμα του εκτός από το να συμφωνεί και να επαυξάνει σε κάθε αντιλαϊκή απόφαση της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ;

Δεκαετίες ολόκληρες τα κόμματα της πλουτοκρατίας τάζουν «λαγούς με πετραχήλια», για να ξεχάσουν τις υποσχέσεις τους την ώρα ακριβώς που θα κλείσει η κάλπη. Αν και σήμερα πια ακόμα και οι υποσχέσεις τους είναι αναιμικές, ανίκανες να αντισταθμίσουν τη χασούρα του λαού όλα τα προηγούμενα χρόνια σε όλους τους τομείς, Υγεία, Παιδεία, εισόδημα, Ασφάλιση. Τα 10, 20 ή 30 ευρώ στις συντάξεις που η πολιτική τους έχει καθηλώσει σε απαράδεκτα χαμηλά επίπεδα είναι ένα μεγάλο τίποτα, όπως και η θέση μερικής απασχόλησης που τάζουν στον μακροχρόνια άνεργο κ.ο.κ. Νισάφι πια! Ας συγκρουστούμε μ' αυτή την πολιτική. Στις εκλογές ο λαός μπορεί και πρέπει να κάνει το αποφασιστικό βήμα, καταδικάζοντας και το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ. Κι όσοι έχουμε πάρει ήδη την απόφαση ας βάλουμε τα δυνατά μας με κάθε πρόσφορο μέσο και τρόπο να πείσουμε κι άλλους. Ούτε μέρα δεν πρέπει να πάει χαμένη μπροστά στις εκλογές, όποτε κι αν γίνουν. Για να είναι χιλιάδες περισσότεροι αυτοί που θα πλαισιώσουν τις γραμμές του λαϊκού κινήματος, χιλιάδες αυτοί που θα κάνουν το αποφασιστικό βήμα ρίχνοντας ΚΚΕ στην κάλπη, συμβάλλοντας στη δημιουργία προϋποθέσεων για να ξημερώσουν καλύτερες μέρες.

Αποκαλύψεις στη Βρετανία

Σύμφωνα με τα ειδησεογραφικά πρακτορεία η κυβέρνηση Μπλερ έχει περιέλθει σε δύσκολη θέση μετά την αποκάλυψη ότι στις 5 Σεπτέμβρη 2002 -λίγο πριν από τη δημοσίευση του περίφημου φακέλου Μπλερ για το ιρακινό οπλοστάσιο - είχε σταλεί ένα εσωτερικό e-mail από τον Τζόναθαν Πάουελ, διευθυντή του πολιτικού γραφείου του Βρετανού πρωθυπουργού, με το οποίο εξέφραζε σοβαρές αμφιβολίες για την επικινδυνότητα των όπλων του Σαντάμ Χουσεΐν! Ο Πάουελ, που κατέθεσε προχτές στην επιτροπή Χάτον, αμφισβητούσε με το e-mail αυτό ότι τα όπλα του Ιράκ συνιστούσαν κίνδυνο για τη διεθνή ασφάλεια, αναφέροντας συγκεκριμένα ότι το ντοσιέ ήταν πειστικό για όσους ...ήταν έτοιμοι να πειστούν. Εμείς το μόνο που έχουμε να προσθέσουμε στην εξέλιξη αυτής της υπόθεσης είναι πως «μια του κλέφτη, δυο του κλέφτη, τρεις και η κακή του μέρα»... Ή πιο απλά, μια της Γιουγκοσλαβίας, δύο του Αφγανιστάν, τρεις στο Ιρακ και... ξέσπασαν οι πάντα υπαρκτές εσωτερικές αντιθέσεις! Για παράδειγμα, το «αντικειμενικό» BBC «έκανε πλάτες» στα εγκλήματα που δημιούργησε η κυβέρνησή του με τον πρωταγωνιστικό ρόλο που έσπευσε να παίξει στη Γιουγκοσλαβία και το Αφγανιστάν. Στην περίπτωση όμως του Ιρακ είχαν στο μεταξύ «φουσκώσει» οι εσωτερικές αντιθέσεις και έτσι από λεπτομέρειες στην αρχή και από πιο σοβαρές αποκαλύψεις στη συνέχεια, ξετυλίγονται καθημερινά και τα ψέματα και οι απάτες και οι πλαστογραφίες και τα εγκλήματα... Οι αποκαλύψεις όμως των μεν και των δε πάνω στην κρίση τους, είναι χρήσιμες αλλά δεν αρκούν. Πρέπει ταυτόχρονα να γίνεται αντιληπτό πως τέτοιοι πάντα είναι οι μηχανισμοί εξουσίας του εκμεταλλευτικού συστήματος. Αν δεν εγκληματούν δεν κάνουν για το εγκληματικό σύστημα...

Παλιά δοκιμασμένη συνταγή

Δύσκολοι καιροί έρχονται για την κυβέρνηση, εκλογές πλησιάζουν και ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, χρησιμοποιεί κάθε... όπλο του. Σύμφωνα με πληροφορίες στη φετινή 29 επέτειο από την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ στις 3 του Σεπτέμβρη, ανάμεσα στα άλλα θα αναφερθεί στις ιδρυτικές αρχές του ΠΑΣΟΚ! Παραμονές εκλογών έχουμε και όλα επιτρέπονται... Για πολλοστή φορά, το ΠΑΣΟΚ θα... διώξει τις «βάσεις του θανάτου», θα... εγκαθιδρύσει «λαϊκή κυριαρχία» και με κορόνες θα μιλήσει για «εθνική ανεξαρτησία»!

Μαζί με τις ψευτοπαροχές, τα ρουσφέτια, τις υποσχέσεις, την πρόοδο των «μεγάλων» έργων και ολίγον από άνοδο χρηματιστηριακών δεικτών, το ΠΑΣΟΚ «φιλοδοξεί» να υφαρπάξει την ψήφο του ελληνικού λαού. Παλιά συνταγή δοκιμασμένη και η κυβέρνηση Σημίτη συνεχίζει την «παράδοση»... Αλλο αν το φαγητό αυτή η φορά μάλλον θα καεί!

Πες μου τους φίλους σου...

Αναχώρησαν ήδη για το Ιράκ οι πρώτοι Πολωνοί στρατιώτες που θα αναλάβουν τη διοίκηση μιας εκ των τριών «ζωνών σταθερότητας» (κατοχής δηλαδή). Τις επόμενες βδομάδες αναμένεται να καταφτάσουν στην περιοχή στο νοτιο-κεντρικό Ιράκ και οι υπόλοιποι από τους 9.000 στρατιώτες που θα λάβουν μέρος στις επιχειρήσεις. Επισήμως τα καθήκοντά τους αρχίζουν την 1η του Σεπτέμβρη και στη δύναμη θα συμβάλουν 22 κράτη κυρίως από χώρες της Ανατολικής Ευρώπης.

Περίπου το 55% των Πολωνών αντιτίθεται στη συμμετοχή των στρατιωτών της χώρας τους στην κατοχή του Ιράκ και αν αρχίζουν να υπάρχουν απώλειες τότε το ποσοστό αυτό σίγουρα θα εκτιναχτεί. Ωστόσο, η κεντροαριστερή κυβέρνηση έχει πάρεις τις αποφάσεις της. Εκτός από την πάγια πλέον υποστήριξη που προσφέρει στις ΗΠΑ, η κρατική πετρελαϊκή εταιρία «Νάφτα Πόλσκα» έχει ήδη υπογράψει συμφωνία συνεργασίας με την «Kellogg, Brown and Root» θυγατρική της γνωστής «Χαλιμπέρτον». Οπως λέει και ο γενικός διευθυντής της «Νάφτα Πόλσκα», Μάτσιεϊ Τζιέρεϊ «με τέτοιο συνεταίρο έχουμε πολύ μεγάλες πιθανότητες να κερδίσουμε ό,τι μπορεί να κερδηθεί εκεί»...
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org