Τετάρτη 20 Αυγούστου 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΑΣΟΚ - ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
«Ναι» στην αυτοκρατορία των εφοπλιστών

Ρυθμίσεις ανάλογες της ...παναμαϊκής νομοθεσίας για την εξυπηρέτηση του εφοπλιστικού κεφαλαίου, καταγγέλλει το ΚΚΕ

Με το ΠΑΣΟΚ και τη Νέα Δημοκρατία να το υπερψηφίζουν ξεκίνησε χτες στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής η συζήτηση του νομοσχεδίου για τη δημιουργία εταιριών εκμετάλλευσης πλοίων αναψυχής. Το νομοθέτημα καταψήφισε το ΚΚΕ, κάνοντας λόγο για «πακέτο παροχών» προς το εφοπλιστικό κεφάλαιο.

Οπως επισήμανε ο εισηγητής του ΚΚΕ, Νίκος Γκατζής, η ουσία του νομοσχεδίου συνιστάται κατ' αρχήν στις προϋποθέσεις δημιουργίας εταιρίας εκμετάλλευσης πλοίων αναψυχής μιλώντας για ρυθμίσεις ανάλογες της ....παναμαϊκής νομοθεσίας μέσω της δημιουργίας πολυμετοχικών εταιριών, με αποτέλεσμα να «αναγορεύονται οι εφοπλιστές σε κράτος εν κράτει» τονίζοντας ότι στην «καρδιά του νομοσχεδίου επιλέγεται η επέκταση της ισχύουσας αντιδραστικής νομοθεσίας». Ιδιαίτερη αναφορά έκανε επίσης στο θέμα του φορολογικού καθεστώτος μιλώντας για «προκλητικές φοροαπαλλαγές» και «προίκα που ετοίμασε η κυβέρνηση μέσω του Γ. Ανωμερίτη» και «δίνεται χωρίς τον παραμικρό δισταγμό» παρέχοντας «σκανδαλώδη υπερ-προνόμια» στους εφοπλιστές. Επίσης ο Νίκος Γκατζής τόνισε για την οργανική σύνθεση στα πλοία αναψυχής ότι προβλέπεται «παραπέρα μείωση προσωπικού θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή των επιβατών» αφού «δεν προβλέπεται ούτε προσωπικό μηχανής» θυμίζοντας ναυάγια που υπήρξαν πρόσφατα όπως αυτό του κρουαζιερόπλοιου «Κέλι Κρούιζ».

Ο βουλευτής του ΚΚΕ χαρακτήρισε τον προτεινόμενο νόμο «νομοσχέδιο - κρίκο ενίσχυσης των αναδιαρθρώσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης» που συμπληρώνει την ισχύουσα νομοθεσία και συνιστά «κατάφωρη παραβίαση των δικαιωμάτων των ναυτεργατών», «εκτίναξη στα ύψη των ναύλων». Επίσης αναφέρθηκε στο θέμα του δουλεμπορίου σημειώνοντας ότι «εφοπλιστές των πλοίων αναψυχής μεταφέρουν οικονομικούς μετανάστες κερδίζοντας εκατομμύρια δολάρια». Αναφερόμενος στις τοποθετήσεις των εισηγητών του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας, ο Νίκος Γκατζής έκανε λόγο για «πλειστηριασμό πριμοδότησης των εφοπλιστών» σημειώνοντας πως αμφότεροι επιχείρησαν να δώσουν «διαπιστευτήρια στο ναυτιλιακό κεφάλαιο».

Από την πλευρά της κυβέρνησης, ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Γιώργος Πασχαλίδης, μίλησε για εκσυγχρονισμό του υφιστάμενου πλαισίου με στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της εμπορικής ναυτιλίας με βάση τις απαιτήσεις της διεθνούς αγοράς. Επισήμανε ότι πρόκειται για έναν κλάδο με συναλλαγματοφόρα δραστηριότητα τονίζοντας ότι στόχος του ΥΕΝ είναι η επιστροφή των πλοίων υπό την ελληνική σημαία. «Το νομοσχέδιο κινείται σε θετική κατεύθυνση» επισήμανε η βουλευτής της ΝΔ Παρθένα Φουντουκίδου σημειώνοντας ότι η αξιωματική αντιπολίτευση έχει επιμέρους παρατηρήσεις. Δίνοντας το στίγμα των ...παρατηρήσεων αυτών, ζήτησε την κατάργηση του ΦΠΑ στο σύνολο των δραστηριοτήτων των εταιριών πλοίων αναψυχής καθώς και του ΦΠΑ στις διαδικασίες μετατροπής των πλοίων σε κρουαζιερόπλοια. Κατά του νομοσχεδίου τάχθηκε ο ΣΥΝ, ενώ η εισηγήτριά του, Μαρία Δαμανάκη ζήτησε «οι φοροαπαλλαγές να συνδεθούν με την απασχόληση, την προστασία του περιβάλλοντος και τα μέτρα ασφάλειας» αίτημα το οποίο δεσμεύτηκε να εξετάσει ο Γιώργος Πασχαλίδης.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ