Τρίτη 19 Αυγούστου 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΚΑΝΑΔΑΣ
Αγνωστες παραμένουν οι αιτίες του μπλακ-άουτ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΟΤΑΒΑ.-

Στους συνήθεις ρυθμούς ζωής και εργασίας φάνηκαν χτες να επιστρέφουν δεκάδες εκατομμύρια κάτοικοι οκτώ βορειοανατολικών πολιτειών των ΗΠΑ και νότιων μεγαλουπόλεων του Καναδά μετά το πολύωρο μπλακ-άουτ της περασμένης Παρασκευής. Ωστόσο, οι εκπρόσωποι εταιριών παραγωγής και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας στις ΗΠΑ συνιστούσαν στους καταναλωτές «αυτοσυγκράτηση», καθώς παρέμεναν έως χτες ανεπίλυτα ορισμένα προβλήματα στο δίκτυο διανομής ηλεκτρικού ρεύματος βορειοανατολικών μεγαλουπόλεων των ΗΠΑ.

Στο μεταξύ, αναπάντητα παραμένουν τα ερωτήματα σε σχέση με τις αιτίες που προκάλεσαν το πολύωρο μπλακ-άουτ. Διευθυντικά στελέχη της «Φερστ Ενερτζι» του Οχάιο, που «φωτογραφήθηκε» ως μία απ' τις υπαίτιες του μεγαλύτερου μπλακάουτ στην ιστορία των ΗΠΑ, αρνούνταν πως η εταιρία τους είναι η μοναδική ή κεντρική αιτία του προβλήματος. Σύμφωνα με δήλωση εκπροσώπου της εταιρίας σε ρεπόρτερ της «Ουάσιγκτον Ποστ», οι πρώτες έρευνες ομοσπονδιακών αξιωματούχων απέδειξαν ότι τα προβλήματα στο δίκτυο υψηλής τάσης της «Φερστ Ενερτζι» στο Οχάιο δεν ήταν αρκετά για να βυθίσουν στο σκοτάδι, επί 29 ώρες, τεράστιες εκτάσεις των ΗΠΑ και του Καναδά. Πρόσθεσε μάλιστα πως «υπήρχε πληθώρα ασυνήθιστων διακυμάνσεων ενέργειας σχεδόν παντού στις μεσοδυτικές πολιτείες, τρεις ώρες πριν την εκδήλωση του μπλακάουτ». Και το στέλεχος της εταιρίας, καταλήγοντας, σημείωσε, μιλώντας στην «Ουάσιγκτον Ποστ»: «Αυτό που συνέβη είναι πολύ πιο σύνθετο από μερικά προβλήματα στις γραμμές παροχής ρεύματος υψηλής τάσης του συστήματός της εταιρίας μας. Ισως, μάλιστα, περάσει αρκετός χρόνος μέχρις ότου να μάθουμε τι ακριβώς συνέβη»...

Ο ημι-κυβερνητικός φορέας, που επιβλέπει τη λειτουργία του ηλεκτρικού συστήματος στις ΗΠΑ, «Βορειοαμερικανικό Συμβούλιο Αξιοπιστίας Ηλεκτρισμού» (NAERC), είχε ανακοινώσει το βράδυ της Κυριακής πως οι αιτίες που οδήγησαν στο εκτεταμένο μπλακάουτ «πρέπει να ανιχνεύονται» σε τρεις προβληματικές γραμμές διανομής ηλεκτρικής ενέργειας εταιρίας ηλεκτρισμού στο Οχάιο, οι οποίες με τη σειρά τους μετέδωσαν προβλήματα στο άλλο μέρος του δικτύου...

Πάντως, ο υπουργός Ενέργειας της κυβέρνησης του Τζ. Ου. Μπους, Σπένσερ Αμπρααμ, υποσχέθηκε πως θα κινηθεί «το ταχύτερο δυνατόν» εκτενής διαδικασία εντοπισμού των αιτιών που προκάλεσαν το πολύωρο μπλακ-άουτ, προκειμένου να αποφευχθούν παρόμοια προβλήματα στο μέλλον. Εντούτοις, ούτε ο ίδιος (όπως και άλλοι αξιωματούχοι) δεν ήταν σε θέση να πει έστω και κατά προσέγγιση τι ακριβώς και ποιοι ευθύνονται για το άνευ προηγουμένου μπλακ-άουτ. Ο δε Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζ. Ου. Μπους, μόλις λίγη ώρα μετά την εκδήλωση του μπλακάουτ είχε αποκλείσει το ενδεχόμενο τρομοκρατικής ενέργειας, μιλώντας για «εκσυγχρονισμό» του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας, που σημειωτέον έχει από καιρό παραδοθεί στα χέρια της ελεύθερης αγοράς!

Η εταιρία «Φερστ Ενερτζι», που βρίσκεται προς το παρόν στο επίκεντρο ερευνών, είναι η τέταρτη (από άποψη αποθεματικού, κεφαλαίων, και επενδύσεων) μεγαλύτερη ιδιωτική εταιρία ηλεκτρισμού με 4.300.000 πελάτες στο Οχάιο, στην Πενσυλβάνια και στο Νιου Τζέρσεϊ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ