Τρίτη 19 Αυγούστου 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΥΠΟΘΕΣΗ ΚΕΛΙ
«Καμία απόδειξη απειλής από τη Βαγδάτη»

Διαδέχονται η μία την άλλη οι αποκαλύψεις στην έρευνα για την αυτοκτονία του Ντέιβιντ Κέλι

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

«Τα υπάρχοντα έγγραφα δεν εμπεριέχουν τίποτε που να αποδεικνύει την οποιαδήποτε απειλή, ιδιαίτερα από τον Σαντάμ... δείχνει ότι το ιρακινό καθεστώς έχει τα μέσα αλλά δεν αποδεικνύει πουθενά ότι προτίθεται να επιτεθεί στους γείτονές του, πόσο μάλλον στη Δύση». Αυτό, περίπου, ανέφερε ξεκάθαρα σε ηλεκτρονικό του μήνυμα προς αξιωματούχο των μυστικών υπηρεσιών, ο επικεφαλής του επιτελείου του Βρετανού πρωθυπουργού, Τζόναθαν Πάουελ, λίγες μέρες πριν τη δημοσιοποίηση από τον Τόνι Μπλερ του πολυσυζητημένου φακέλου «περί ιρακινής απειλής» που άνοιξε το δρόμο για την επέμβαση στο Ιράκ.

Το μήνυμα αυτό αποκαλύφθηκε κατά τη διάρκεια της έρευνας που συνεχίζεται, για δεύτερη συνεχόμενη βδομάδα, υπό την εποπτεία του δικαστή Μπράιαν Χάτον, σχετικά με τις συνθήκες που οδήγησαν στην αυτοκτονία του επιστήμονα, ειδικού στα όπλα μαζικής καταστροφής στο Ιράκ, και ειδικού συμβούλου του υπουργείου Αμυνας, Ντέιβιντ Κέλι. Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, χτες, η διευθύντρια επικοινωνίας του υπουργείου Αμυνας, Παμ Τίαρ, παραδέχτηκε ότι η ίδια επιβεβαίωσε στους δημοσιογράφους το όνομα του Κέλι ως «επίσημη πηγή του BBC», όταν «πλέον είχε προβληθεί από τα ΜΜΕ».

Εντός της βδομάδας, ενώπιον του δικαστή Χάτον αναμένεται να παρουσιαστεί και ο αμφιλεγόμενος διευθυντής επικοινωνίας του πρωθυπουργού, Αλαστάιρ Κάμπελ. Κατά τη διάρκεια της έρευνας, μπροστά από τον Χάτον θα παρελάσουν υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι, συμπεριλαμβανομένων του πρωθυπουργού και του υπουργού Αμυνας. Ο δεύτερος φέρεται, σύμφωνα με άρθρο των «Τάιμς», αποφασισμένος να υπερασπίσει τους χειρισμούς και τις αποφάσεις του στην υπόθεση Κέλι, ιδιαίτερα μετά την αποκάλυψη την περασμένη βδομάδα, ότι προσωπικά έδωσε εντολή στον Κέλι να παρουσιαστεί ενώπιον της κοινοβουλευτικής επιτροπής, δύο μέρες πριν την αυτοκτονία του.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ