Τρίτη 19 Αυγούστου 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΕΡΒΙΑ - ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ
Ανησυχούν για την αύξηση βίας...

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΠΡΙΣΤΙΝΑ.- Η αύξηση κρουσμάτων βίας στο Κοσσυφοπέδιο προκαλεί αναστάτωση τόσο στους κόλπους της σερβικής κυβέρνησης του πρωθυπουργού Ζόραν Τζίντζιτς όσο και στα γραφεία της Υπατης Διοίκησης του ΟΗΕ στο Κοσσυφοπέδιο...

Μετά τη φονική ενέδρα κατά Σέρβων εφήβων στα μέσα της περασμένης βδομάδας, μία σειρά επιθέσεων (ευτυχώς αναίμακτων) αναφέρθηκαν σε Δυτικό και Κεντρικό Κοσσυφοπέδιο, τόσο κατά Σέρβων, όσο και κατά Κοσσοβάρων Αλβανών. Το τελευταίο περιστατικό βίας σημειώθηκε στο χωριό Γρατσάνιτσα χτες τα ξημερώματα, οπότε αναφέρθηκε ο ξυλοδαρμός και ο πετροβολισμός Αλβανών που επέβαιναν σε ΙΧ αυτοκίνητα. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της αστυνομίας του ΟΗΕ στο Κοσσυφοπέδιο, Ντέρεκ Τσάπελ, δε σημειώθηκαν σοβαροί τραυματισμοί κατά το επεισόδιο. Ωρες πριν (βράδυ Κυριακής), άγνωστοι ένοπλοι άνοιξαν πυρ στο χωριό Γκοράζντεβατς, όπου δέχτηκαν τη φονική ενέδρα νεαροί Σέρβοι την περασμένη Τετάρτη.

Ο Σέρβος πρωθυπουργός Ζόραν Ζίβκοβιτς, πριν τη χτεσινοβραδινή έκτακτη σύσκεψη του υπουργικού συμβουλίου, αναφερόμενος στα τελευταία κρούσματα βίας στο Κοσσυφοπέδιο, έκανε λόγο για «καθαρή προβοκάτσια όχι μόνον εναντίον των Σέρβων, αλλά και εναντίον της διεθνούς κοινότητας». Ας σημειωθεί, πάντως, πως στην έκτακτη σύσκεψη του σερβικού υπουργικού συμβουλίου επρόκειτο να συζητηθεί και η ασταθής κατάσταση που επικρατεί το τελευταίο διάστημα και στις νότιες σερβικές πόλεις της Κοιλάδας του Πρέσεβο, Μπουγιάνοβατς και Μεντβέγιε, όπου δρα κατά διαστήματα ένοπλο αυτονομιστικό κίνημα Αλβανών.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ