Τρίτη 19 Αυγούστου 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ
Κρίση ζέστης - καταιγίδων

ΠΑΡΙΣΙ.--

Διογκώνεται η πολιτική κρίση που έχει ξεσπάσει στη Γαλλία, με αφορμή το κύμα καύσωνα που έπληξε τη χώρα και τον αυξανόμενο αριθμό των θυμάτων του. Την ίδια στιγμή, την αφόρητη ζέστη διαδέχονταν καταιγίδες και θυελλώδεις άνεμοι, οι οποίοι προκάλεσαν νέο γύρο προβλημάτων και επικρίσεων σε βάρος της γαλλικής κυβέρνησης.

Την παραίτησή του υπέβαλλε, γραπτώς, χτες στον πολιτικό του προϊστάμενο, ο Γενικός Διευθυντής Υγείας της Γαλλίας, Λουσιέν Αμπενχάιμ. Η παραίτηση του Αμπενχάιμ, που δεν είχε γνωστοποιηθεί μέχρι χτες βράδυ αν είχε γίνει δεκτή από το υπουργείο Υγείας, έγινε λίγες ώρες μετά τη δημόσια παραδοχή του υπουργού Υγείας, Ζαν Φρανσουά Ματέι, σε ραδιοφωνικό σταθμό, ότι οι άνθρωποι που πέθαναν από ασθένειες που σχετίζονται με τον καύσωνα υπάρχει «πιθανότητα να ξεπεράσουν τους 5.000».

Παρ' όλα αυτά, ο Ματέι υπεραμύνθηκε, όπως άλλωστε έπραξε ένα 24ωρο νωρίτερα και ο πρωθυπουργός Ζαν Πιερ Ραφαρέν, της πολιτικής που ακολούθησε η γαλλική κυβέρνηση και των αντανακλαστικών της. Ο υπουργός Υγείας απέρριψε τις κατηγορίες της αντιπολίτευσης, αλλά και των ιατρικών ενώσεων περί ανικανότητας αντιμετώπισης της κρίσης και ολιγωρίας και επέρριψε την ευθύνη στις «αρμόδιες υπηρεσίες, όπως π.χ. η μετεωρολογική, οι οποίες δεν ενημέρωσαν ακριβώς και εγκαίρως την κυβέρνηση για το μέγεθος της κρίσης».

Επίσης, άφησε σαφείς αιχμές κατά των Γάλλων πολιτών και των οικογενειών τους, καθώς τα περισσότερα θύματα είναι ηλικιωμένοι που κατοικούσαν μόνοι τους και οι οικογένειές τους βρίσκονταν σε διακοπές. Δεν παρέλειψε, δε, να κατηγορήσει την προηγούμενη κυβέρνηση ότι φέρει μεγάλο μέρος της ευθύνης καθώς εξαιτίας του εργασιακού νόμου του 35ώρου δεν υπήρχε επαρκές προσωπικό στα νοσοκομεία και στις υπηρεσίες Υγείας.

Οι ισχυρισμοί του Ματέι, πάντως, δε φάνηκαν να πείθουν κανέναν. Οι επικρίσεις οξύνονται μέρα με τη μέρα καθώς σταδιακά αυξάνεται ο απολογισμός των θυμάτων του καύσωνα, ενώ η κυβέρνηση κατηγορείται ότι δεν έθεσε έγκαιρα σε ισχύ το σχέδιο αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών, σύμφωνα με το οποίο ανακαλούνται όλες οι άδειες των αρμόδιων δημοσίων υπαλλήλων και του ιατρικού προσωπικού. Δεν είναι λίγοι όσοι ζητούν την παραίτηση και του ίδιου του υπουργού Υγείας.

Προς το παρόν, πάντως, το θέμα αναμένεται να απασχολήσει το Υπουργικό Συμβούλιο της Πέμπτης, ενώ ο κρατικός μηχανισμός καλείται, πλέον, να αντιμετωπίσει τους θυελλώδεις ανέμους και τις καταιγίδες που σαρώνουν, κυρίως, τη νοτιοανατολική χώρα. Μέχρι χτες το μεσημέρι, ένας 26χρονος είχε πνιγεί σε λίμνη της Γκρενόμπλ, ενώ σοβαρά προβλήματα είχαν δημιουργηθεί στην ηλεκτροδότηση και στο σιδηροδρομικό δίκτυο. Σταδιακά αποκαθιστόταν η παροχή ρεύματος στα 270.000 νοικοκυριά που έμειναν χωρίς ρεύμα το βράδυ της Κυριακής και με ανάλογους ρυθμούς επανέρχονταν στον κανονικό ρυθμό τους τα δρομολόγια των τρένων, καθώς κορμοί δέντρων προκάλεσαν τεράστιες ζημιές στις ράγες.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ