Τρίτη 19 Αυγούστου 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ενας «Κουρέας» στο Ηρώδειο

Το κλασικό αριστούργημα, την κωμωδία του Μπομαρσέ, μια ελεγεία για τη «μοίρα» του έρωτα στον κόσμο της αριστοκρατίας, έναν κόσμο ψεύδους, επιπολαιότητας, αμοραλισμού, τον «Κουρέα της Σεβίλλης» παρουσιάζει, στο Ηρώδειο, στις 21 Αυγούστου, το ΔΗΠΕΘΕ Αγρινίου. Τη μετάφραση υπογράφουν η Εφη Γιαννοπούλου και ο Θοδωρής Γκόνης, τη σκηνοθεσία ο Νίκος Μαστοράκης, τα σκηνικά - κοστούμια η Μαγιού Τρικεριώτη, τη μουσική ειδικά των τραγουδιών του Φίγκαρο ο Σταμάτης Κραουνάκης, τους στίχους ο Θοδωρής Γκόνης, τη μουσική και τα τραγούδια ο Χρίστος Θεοδώρου (από τη «Σπείρα - Σπείρα»). Παίζουν: Αρης Λεμπεσόπουλος, Ταξιάρχης Χάνος, Δήμητρα Ματσούκα, Δημήτρης Κολοβός, Παναγιώτης Παναγόπουλος, Γιάννης Παπαθανάσης, Τάσος Κορόζης.

Ο υπηρέτης Φίγκαρο βοηθά με τεχνάσματα το νεαρό γοητευτικό κόμη Αλμαβίβα να κατακτήσει την ποθητή του Ροζίνα, την οποία διεκδικεί ωστόσο και ο «κηδεμόνας» της, ο Μπάρτολο.

Το έργο γράφτηκε το 1772, αλλά η Αστυνομία απαγόρευσε την παρουσίασή του εξαιτίας της πολιτικής του τόλμης. Τελικά, παρουσιάστηκε πέντε χρόνια αργότερα με μεγάλη αποτυχία. Ο Μπομαρσέ εισήγαγε την επαναστατική για τότε ιδέα ότι η αριστοκρατία έχει τα ίδια ελαττώματα και αδυναμίες με όλους τους υπόλοιπους ανθρώπους και άρα τα ίδια δικαιώματα. Το έργο ενέπνευσε δύο μεγάλους συνθέτες, τον Gioacchino Rossini, που έγραψε την ομώνυμη όπερα, και τον W. A. Mozart, που συνέθεσε τους «Γάμους του Φίγκαρο».


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org