Τρίτη 19 Αυγούστου 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«Φιλική λύση... »

Επιμένει στη... «φιλική λύση» για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα ο υπουργός Πολιτισμού, Ε. Βενιζέλος και μέσω της επιστολής του που δημοσίευσε η βρετανική εφημερίδα «Κυριακάτικοι Τάιμς», σαν «απάντηση» στους ισχυρισμούς του διευθυντή του Βρετανικού Μουσείου, Νιλ Μακ Γκρέγκορ, ότι η Ελλάδα έχει «αναγνωρίσει» τη «νομιμότητα» της κατοχής των Γλυπτών από τους Βρετανούς.

Στην επιστολή του ο υπουργός σημειώνει ότι η Ελλάδα δεν αναγνώρισε ποτέ επίσημα νόμιμους τίτλους κατοχής του Βρετανικού Μουσείου επί των Μαρμάρων του Παρθενώνα. Προσθέτει, ότι «η ελληνική κυβέρνηση εμμένει στη θέση της να μη συζητά τα νομικά ζητήματα που αφορούν στην κατοχή των Μαρμάρων γιατί επιθυμεί μια φιλική λύση, που θα επιτρέψει την έκθεση των Μαρμάρων στο νέο Μουσείο της Ακρόπολης». Στη συνέχεια ο υπουργός επαναλαμβάνει την πρότασή του για ανταποδοτικό «μακροχρόνιο δανεισμό» των μαρμάρων. Σε ανταπόδοση, «η Ελλάδα θα προσφέρει σημαντικά αρχαιολογικά εκθέματα στο Βρετανικό Μουσείο και σε άλλα μουσεία της Βρετανίας». «Πιστεύουμε ότι η πρότασή μας είναι ρεαλιστική. Είναι οικουμενικής και πολιτιστικής φύσης. Γίνεται με σεβασμό στις ευαισθησίες της βρετανικής πλευράς. Αλλά, κυρίως, εκφράζεται με σεβασμό στον Παρθενώνα», καταλήγει η επιστολή.

Να σημειωθεί πάντως, ότι οι... «ευαισθησίες» των Βρετανών κάθε άλλο παρά αρχαιολογικής και ηθικής φύσης είναι: απλώς, το Βρετανικό Μουσείο δε θέλει να χάσει το «κελεπούρι» των εκατομμυρίων επισκεπτών του με κύριο «κράχτη» τα Γλυπτά, ούτε να δημιουργήσει πολιτική «ρωγμή» στην περσινή διακήρυξη των μεγαλύτερων μουσείων του κόσμου, τα οποία δήλωσαν ευθαρσώς ότι δε σκοπεύουν να επιστρέψουν τίποτα, σε κανέναν. Επιπλέον, η «φιλική λύση» του υπουργού θα σημάνει την έναρξη επικίνδυνων εξαγωγών αρχαιοτήτων μας προς το Βρετανικό Μουσείο στο πλαίσιο της «ανταποδοτικότητας» και θα δημιουργήσει άσχημο προηγούμενο για ανάλογα αιτήματα άλλων χωρών προς τα μεγάλα μουσεία. Οσο για το «σεβασμό στον Παρθενώνα», να θυμίσουμε, ότι τα Γλυπτά προορίζονται για το Νέο Μουσείο Ακρόπολης (ΝΜΑ), το οποίο με τη σειρά του καταστρέφει τον σημαντικό αρχαιολογικό χώρο του Μακρυγιάννη. Δε θα επανατοποθετηθούν στο μνημείο όπως προστάζουν οι διεθνείς συμβάσεις για την πολιτιστική κληρονομιά, ενώ το ίδιο το ΝΜΑ αποτελεί κλασική περίπτωση έμμεσης - αισθητικής - βλάβης για το κορυφαίο μνημείο που είναι ο Παρθενώνας και σε κάθε άλλη περίπτωση δε θα είχε επιτραπεί η κατασκευή οποιουδήποτε κτιρίου.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ