Κυριακή 10 Αυγούστου 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΑΣΟΚ
Αθλιο παζάρι ελπίδων για τις εκλογές

Στις παλιές, γνωστές και δοκιμασμένες «συνταγές» καταφεύγει η κυβέρνηση ενόψει των εκλογών. Ορισμένες απ' αυτές είναι οι ρουσφετολογικές προσλήψεις, οι υποσχέσεις για παροχές πάσης φύσεως, η νομιμοποίηση «αυθαιρέτων» κλπ. Ετσι, για μια ακόμη φορά, στήνεται το γνωστό άθλιο παζάρι όπου πωλούνται ελπίδες με αντίτιμο την ψήφο (και όχι μόνον) των «πελατών». Φυσικά, η πρωτοβουλία ανήκει στο ΠΑΣΟΚ αλλά και η Νέα Δημοκρατία συμμετέχει ένθερμα στην επιχείρηση της «παροχολογίας».

Αν και, θεωρητικά, είμαστε εννιά μήνες πριν τις εκλογές τα φαινόμενα της «συναλλαγής» με αντικείμενο την ψήφο των λαϊκών στρωμάτων πολλαπλασιάζονται. Δείγμα μιας παρατεταμένης προεκλογικής περιόδου, αλλά και του «ήθους» των συνεταίρων του δικομματισμού.

Ενας πρόχειρος απολογισμός των δύο τελευταίων βδομάδων, με βάση τα δημοσιεύματα του Τύπου, είναι ενδεικτικός. Σύμφωνα, λοιπόν, με τα δημοσιεύματα του Τύπου, το υπουργείο Εσωτερικών ετοιμάζει νομοσχέδιο για τη μονιμοποίηση 2.500 εργαζομένων στα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών και πρόσληψη άλλων 1.000. Πάνω από 1.500 προσλήψεις θα κάνει η ΔΕΗ το φθινόπωρο, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Ανάπτυξης, ενώ η ίδια επιχείρηση προσλαμβάνει άλλους 1.300 για εποχικές ανάγκες. Το υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ακόμη την πραγματοποίηση άλλων 15.000 προσλήψεων, οι οποίες έχουν ήδη εγκριθεί, αλλά και την επίσπευση του γραπτού πανελλήνιου διαγωνισμού του ΑΣΕΠ έως το τέλος του 2003. Εξάλλου, καθημερινά σε φιλοκυβερνητικές και μη εφημερίδες δημοσιεύονται ανακοινώσεις δημοσίων επιχειρήσεων, οργανισμών όπως και Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης για χιλιάδες προσλήψεις μέσα στους επόμενους μήνες.

Στην επιχείρηση της «παροχολογίας» οι προσλήψεις έχουν την «τιμητική» τους εξαιτίας των υψηλών ποσοστών ανεργίας και ειδικά της ανεργίας των νέων έως 25 ετών. Φαίνεται ότι αυτή η κατηγορία αποτελεί ξεχωριστό στόχο της προεκλογικής εκστρατείας τόσο του ΠΑΣΟΚ, όσο και της Νέας Δημοκρατίας.

Μια άλλη κατηγορία υποσχέσεων, με αποδέκτες τους εργαζόμενους, είναι αυτές που αφορούν στις οικονομικές παροχές. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός με συνέντευξή του, την Κυριακή 27 του Ιούλη, δήλωσε ότι ένας από τους βασικούς στόχους της «Χάρτας της πραγματικής σύγκλισης» είναι η «μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων»... Αν και ο πρωθυπουργός δεν αναφέρθηκε στον τρόπο που θα πετύχει αυτό το στόχο, ο υπουργός Οικονομίας με συνέντευξή του, τη Δευτέρα 5 του Αυγούστου, τόνισε ότι η υπόσχεση αυτή αφορά σε ορισμένες ειδικές κατηγορίες, ή ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού. Ετσι γίνεται σαφές ότι η κυβέρνηση προσανατολίζεται σε παροχές επιδοματικού χαρακτήρα τύπου ΕΚΑΣ, τις οποίες θα παρουσιάσει ως απόδειξη της κοινωνικής της «ευαισθησίας»...

Μόλις την περασμένη Τετάρτη έγινε γνωστό από δημοσίευμα απογευματινής εφημερίδας ότι το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων προσανατολίζεται στη χορήγηση αυξήσεων στις κατηγορίες των συνταξιούχων οι οποίοι λόγω της συγχώνευσης των Ταμείων είδαν τις συντάξεις τους να μειώνονται. Μάλιστα! Φθάσαμε στο σημείο η επιστροφή ενός μέρους των κλοπιμαίων στους νόμιμους δικαιούχους να χαρακτηρίζεται «παροχή»...

Δεν έχει νόημα η αναλυτική απαρίθμηση όλων των προεκλογικών μεθοδεύσεων της κυβέρνησης. Εξάλλου, πολύ περισσότερες απ' αυτές που βλέπουν το φως της δημοσιότητας συμβαίνουν καθημερινά στα γραφεία υπουργών, βουλευτών, στελεχών του κυβερνώντος κόμματος. Και να σκεφτεί κανείς ότι πριν από λίγες μέρες ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε τις «πρωτοβουλίες» του για «τη διαφάνεια και τον εκσυγχρονισμό του πολιτικού συστήματος». Με τέτοιο «εκσυγχρονισμό», τύφλα να 'χει ο Μαυρογιαλούρος...

Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση αξιοποιεί τα πολλά, σοβαρά και μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα γενικότερα. Η ανεργία, η μείωση της αγοραστικής δύναμης, η υποβάθμιση του βιοτικού επιπέδου, η ανασφάλεια για το μέλλον είναι το περιβάλλον που εκμεταλλεύονται το ΠΑΣΟΚ, αλλά και η Νέα Δημοκρατία για να σπείρουν ελπίδες, προσδοκίες, ψευδαισθήσεις με αντάλλαγμα την ψήφο, την αξιοπρέπεια, αλλά και τη συνείδηση χιλιάδων ανθρώπων.

Βεβαίως, αυτοί που τώρα υπόσχονται (για ακόμη μια φορά) «λαγούς με πετραχήλια» είναι οι υπεύθυνοι για όλα αυτά τα προβλήματα. Με την πολιτική τους εξάλλου έχουν κάνει την Ελλάδα φτωχότερη χώρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης με έναν απ' τους υψηλότερους δείκτες ανεργίας, με τους χαμηλότερα αμειβόμενους εργαζόμενους, αλλά και τους περισσότερο εκμεταλλευμένους, με τις χαμηλότερες κοινωνικές δαπάνες μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ, με τις πιο φτωχές και υποβαθμισμένες περιφέρειες. Και εμφανίζονται τώρα στα θύματα της πολιτικής τους ως «σωτήρες».

Οι εργαζόμενοι, μπροστά σ' αυτή την κατάσταση που τους υποτιμά και τους εξευτελίζει, οφείλουν να βγάλουν τα συμπεράσματά τους. Να γυρίσουν την πλάτη στους «εμπόρους των ελπίδων», να απορρίψουν ένα νέο γύρο ψευδαισθήσεων που προσπαθούν να σπείρουν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Να σταματήσουν αυτό το φαύλο κύκλο στον οποίο ζουν τόσα χρόνια ακούγοντας τις γλυκές υποσχέσεις μέχρι το βράδυ των εκλογών και ξυπνώντας την επόμενη μέρα να ακούν από τα ίδια χείλη ότι πρέπει να σφίξουν και άλλο το ζωνάρι, να δεχτούν ένα νέο γύρο αφαίμαξης των εισοδημάτων και των δικαιωμάτων τους.

Και ο μόνος τρόπος για να σπάσει αυτός ο φαύλος κύκλος είναι η ανάπτυξη των δικών τους αγώνων όχι μόνο για την προάσπιση των κατακτήσεών τους, αλλά και για τη διεύρυνσή τους. Η δουλιά, ένας καλός μισθός, η Κοινωνική Ασφάλιση, η μόρφωση και ο πολιτισμός, είναι δικαιώματα, δεν είναι αντικείμενο συναλλαγής με αυτούς που προσπαθούν να τα καταργήσουν.

Η ενίσχυση του ΚΚΕ, η υπερψήφισή του στις εκλογές, είναι ο ασφαλής δρόμος για την ενίσχυση και την αποτελεσματικότητα αυτών των αγώνων. Στη μάχη αυτή κάθε ψήφος στο ΚΚΕ δεν είναι μόνο μια άρνηση στο δικομματισμό και στις άθλιες μεθοδεύσεις του, αλλά και μια θετική απάντηση στο προσκλητήριο για μια άλλη πολιτική, με πρωταγωνιστές τους ίδιους τους εργαζόμενους, για τη λαϊκή εξουσία.


Δάνης ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ