Από την άλλη πλευρά το λαϊκό - εργατικό κίνημα που δεν απεμπόλησε ποτέ το αίτημα για απλή αναλογική, αναγνωρίζοντας το σύστημα αυτό ως το μόνο ικανό να καταγράψει ανόθευτη τη λαϊκή θέληση και τους συσχετισμούς δύναμης στην εκάστοτε χρονική συγκυρία. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο πως στο μεγαλύτερο κομμάτι των φορέων τους οι αρχαιρεσίες διεξάγονται με το σύστημα της απλής αναλογικής, διασφαλίζοντας την ισοτιμία της ψήφου των εργαζομένων. Με δεδομένο το ότι η απλή αναλογική συνιστά ένα βήμα εκδημοκρατισμού, ένα αναφαίρετο λαϊκό δικαίωμα, η κινητοποίηση διεκδίκησής της μπορεί να αγκαλιάσει πλήθος προοδευτικών ανθρώπων, προσωπικοτήτων ανεξάρτητα από ιδεολογικές ή πολιτικές αναφορές.
Το ΚΚΕ σε όλη τη μακρόχρονη ιστορία του με συνέπεια χάραζε και υπηρετούσε εκείνη την πολιτική συμμαχιών που είχε ανάγκη ο λαός και ο τόπος στην εκάστοτε ιστορική συγκυρία. Στη βάση συγκεκριμένων αρχών και θέσεων, που να διασφαλίζουν την αποτελεσματικότητα και την προοπτική της συμμαχίας, τη δυνατότητά της να ανοίγει δρόμους στο λαϊκό εργατικό κίνημα, κι όχι να το ευνουχίζει ή να σπέρνει την απογοήτευση μιας ανώριμης και άκαιρης για μικροκομματικούς λόγους καιροσκοπικής συνεργασίας. Ποτέ, το ΚΚΕ, δεν είδε τις συμμαχίες ή τις συνεργασίες με πνεύμα ευκαιριακό, δεν τις υπέταξε σε ωφελιμιστικούς προεκλογικούς υπολογισμούς και σκοπιμότητες, δεν τις ανήγαγε σε αυτοσκοπό. Μεταξύ άλλων, γιατί γνωρίζει καλά τις βαριές συνέπειες που μπορεί να έχει «μια συμμαχία για τη συμμαχία» τόσο στο ίδιο όσο, κυρίως, στο λαϊκό κίνημα.
Οπως όλοι καταλαβαίνουμε, υπάρχει ποιοτική διαφορά ανάμεσα στην κοινή δράση για τον α' ή β' στόχο και στην πολιτική συμμαχία. Η πρώτη προϋποθέτει συμφωνία σε ένα επιμέρους στόχο πάλης, όπως τώρα ο στόχος για απλή αναλογική, η πολιτική συμμαχία προϋποθέτει τη σύγκλιση πάνω σε προγράμματα, αρχές και θέσεις. Η εμφάνιση της απαιτούμενης σήμερα κοινής δράσης για τη διεκδίκηση της απλής αναλογικής ως προθάλαμο ευρύτερων πολιτικών συμφωνιών, στην πραγματικότητα υπονομεύει την ίδια την πάλη για την καθιέρωσή της. Γι' αυτό εκείνες οι δυνάμεις που πραγματικά ανησυχούν για μια φιλολαϊκή διέξοδο και θέλουν να είναι συνεπείς με τον εαυτό τους και τον εργαζόμενο λαό, είναι προτιμότερο να αποφεύγουν τα «μεγάλα λόγια» περί γενικότερων συνεργασιών! Και γιατί το ζήτημα των συμμαχιών του κάθε κόμματος είναι μια πολύ σοβαρή υπόθεση, αλλά και γιατί έτσι δυσκολεύουν την κοινή προσπάθεια για τη διεκδίκηση της απλής αναλογικής.
Η προσπάθεια, ωστόσο, κινητοποίησης του λαού για τη διεκδίκηση της απλής αναλογικής θα είναι ολοκληρωμένη μόνο στο βαθμό που θα αποκαλύπτει στον ελληνικό λαό τα κυβερνητικά ψεύδη και το σαθρό υπόβαθρο της επιχειρηματολογίας με την οποία η απλή αναλογική απορρίπτεται και μάλιστα ενοχοποιούμενη ως πηγή αστάθειας.
Ταυτόχρονα, βέβαια, δεν πρέπει να κουραστούμε να εξηγούμε στον κόσμο πως κανένα εκλογικό σύστημα, όσο δίκαιο κι αν είναι αυτό, από μόνο δε συνιστά ικανή προϋπόθεση για αλλαγές προς όφελος των λαϊκών συμφερόντων. Και πως ένα σημαντικό βήμα για τέτοιου είδους αλλαγές είναι η μαζική καταδίκη του δικομματισμού και της πολιτικής του, αρχής γενομένης στις επικείμενες βουλευτικές εκλογές.