Σάββατο 2 Αυγούστου 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Στους «εκλεκτούς» οι εργατικές κατοικίες

Η κυβέρνηση σχεδιάζει αλλαγή του τρόπου χορήγησης κατοικιών του ΟΕΚ

Ολοι πληρώνουν εισφορές υπέρ ΟΕΚ αλλά σπίτι θα παίρνουν όσοι εξασφαλίζουν τα μόρια που θα ορίζει η κυβέρνηση...
Ολοι πληρώνουν εισφορές υπέρ ΟΕΚ αλλά σπίτι θα παίρνουν όσοι εξασφαλίζουν τα μόρια που θα ορίζει η κυβέρνηση...
Την αλλαγή του τρόπου χορήγησης εργατικών κατοικιών σε βάρος των εργαζομένων-δικαιούχων, που απασχολούνται στον ιδιωτικό τομέα, φαίνεται να σχεδιάζουν το υπουργείο Εργασίας και η διοίκηση του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ) προσβλέποντας προφανώς σε εκλογικά οφέλη. Συγκεκριμένα, επιχειρείται η αντικατάσταση της διαδικασίας της κλήρωσης - μέσω της οποίας αναδεικνύονται οι εργαζόμενοι που θα πάρουν σπίτι - από το σύστημα της μοριοδότησης έχοντας μεταξύ άλλων ως κριτήριο τις μέρες εργασίας.

Τα παραπάνω αποκαλύπτονται σε χτεσινή επιστολή της Ομοσπονδίας Οικοδόμων Ελλάδας προς τον υπουργό και τον υφυπουργό Εργασίας και τον πρόεδρο του ΟΕΚ, στην οποία γνωστοποιούν ότι έχουν πληροφορηθεί τα σχέδια αυτά και δηλώνουν όχι μόνον την αντίθεσή τους αλλά την απόφασή τους να τα ακυρώσουν στην πράξη εάν εφαρμοστούν.

Η Ομοσπονδία, εξηγώντας τους λόγους της αντίθεσής της και τις επιπτώσεις που θα υπάρξουν, επισημαίνει ότι αν προχωρήσει αυτή η αλλαγή θα αποκλειστεί η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα από το δικαίωμα ν' αποκτήσει κατοικία καθώς θα είναι αδύνατον να έχουν τις ίδιες μέρες εργασίας με τους εργαζόμενους στο δημόσιο, που δικαιούνται στεγαστικής συνδρομής. Ρωτά δε: «Πώς θα αντεπεξέλθει, συνεχίζει η Ομοσπονδία, ο μεταλλεργάτης της Ζώνης που οι μέρες ασφάλισης δε φτάνουν ούτε να σφραγίσει το βιβλιάριο ασθενείας, ο οικοδόμος που του κλέβουν την ασφάλιση και έχει μεγάλες περιόδους ανεργίας, ο εργαζόμενος στην κλωστοϋφαντουργία που κλείνει το ένα εργοστάσιο μετά το άλλο; Πώς θα διαμορφώσουν ασφαλιστικές προϋποθέσεις οι χιλιάδες μακροχρόνια άνεργοι, οι υποαπασχολούμενοι, οι ωρομίσθιοι, οι εποχιακά απασχολούμενοι;».

Για όλους αυτούς τους λόγους, υπογραμμίζεται στην επιστολή, η μοριοδότηση που «στοχεύετε να εφαρμόσετε δεν εξασφαλίζει σε καμία περίπτωση τη διαφάνεια», αλλά, αντίθετα, είναι «θερμοκήπιο» που θρέφει το ρουσφέτι, την εξαγορά των συνειδήσεων. Είναι ενέργεια που εντάσσεται στα προεκλογικά παιχνίδια της κυβέρνησης και έχει στόχο να πάει τους δικαιούχους εργατικής κατοικίας σιδηροδέσμιους, γονατιστούς στις εθνικές εκλογές.

Καταλήγοντας η Ομοσπονδία απαιτεί να παραμείνει το σύστημα της κλήρωσης, να αυξηθούν τα δάνεια επισκευής και αποπεράτωσης. Επίσης, να αναπτυχθεί το κατασκευαστικό πρόγραμμα του ΟΕΚ για να διαθέσει στους δικαιούχους καλή, επαρκή και φθηνή κατοικία. Μία από τις προϋποθέσεις αποτελεί η άμεση καταβολή από το ΙΚΑ των 160 δισεκατομμυρίων που χρωστάει στον ΟΕΚ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ