Σάββατο 2 Αυγούστου 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΛΙΜΑΝΙ ΠΕΙΡΑΙΑ
Μετά την ιδιωτικοποίηση χέρι και στα εργασιακά

Οι πρώτες δραματικές συνέπειες σε βάρος των εργαζομένων του Οργανισμού Λιμένα Πειραιά - υπαλλήλων και λιμενεργατών - από το ξεπούλημα του λιμανιού, μέσω της εισαγωγής του στο Χρηματιστήριο, έχουν αρχίσει να γίνονται ορατές, καθώς ήδη άρχισε να συζητείται ο νέος εκτρωματικός Γενικός Κανονισμός Προσωπικού, του οποίου η ...φιλοσοφία είναι η αύξηση της «ανταγωνιστικότητας». Δηλαδή ξεζούμισμα των εργατών, με σφοδρό χτύπημα των εργασιακών τους κατακτήσεων, των κοινωνικοασφαλιστικών τους δικαιωμάτων, για τη μείωση της τιμής της εργατικής τους δύναμης και την αύξηση των κερδών του ΟΛΠ και κατά συνέπεια των επενδυτών. Παράλληλα με τα όσα ετοιμάζονται σε βάρος του συνόλου του προσωπικού του ΟΛΠ, εδώ και μία βδομάδα έχει ξεκινήσει και η γνωστή, σε αυτές τις περιπτώσεις επιχείρηση, από την πλευρά των εγκάθετων και εργοδοτικών συνδικαλιστών του χώρου και συγκεκριμένα των παρατάξεων ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ και διάφορων... αυτόνομων, για να αποδεχτούν οι εργαζόμενοι «μοιρολατρικά» τα άκρως αντεργατικά σχέδια σε βάρος τους.

Να απομονώσουν αυτούς τους συνδικαλιστές και να οργανώσουν την αντεπίθεσή τους για ΟΛΠ ενιαίο και 100% στο Δημόσιο καλεί τους εργαζόμενους, με χτεσινή της ανακοίνωση, η ταξική αγωνιστική παράταξη της Δημοκρατικής Ενότητας Λιμενεργατών.

Το 25,5% του ΟΛΠ έχει περάσει στο Χρηματιστήριο με την εισαγωγή 6.375.000 μετοχών και ήδη οι 3.024.560 μετοχές έχουν μεταβιβαστεί, όπως και οι 303.000 μετοχές που είχαν «κοπεί» για τους εργαζόμενους. Για την... επιτυχία της μετοχοποίησης, πρώτοι που αγόρασαν μετοχές ήταν ακριβώς οι συνδικαλιστές της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ των σωματείων του χώρου, πιέζοντας ταυτόχρονα τους εργαζόμενους τόσο αυτοί όσο και οι διευθυντές και οι προϊστάμενοι του Οργανισμού να γίνουν και αυτοί...«επενδυτές».

Τώρα οι συμβιβασμένοι συνδικαλιστές επανέρχονται δριμύτεροι και με ανακοίνωσή τους ως διοίκηση της Ενωσης Λιμενεργατών ΟΛΠ καλούν τους εργαζόμενους να αποδεχτούν αδιαμαρτύρητα τον νέο Γενικό Κανονισμό Προσωπικού, ώστε, όταν θα έρθει η κοινοτική οδηγία που συντάσσεται και αφορά στην «απελευθέρωση» των λιμενικών υπηρεσιών, να είναι ενωμένοι και να μπορούν να... αντιδράσουν. «Εάν τελικά συμφωνήσουν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή - αναφέρεται χαρακτηριστικά - και το Κοινοβούλιο στα θέματα της οδηγίας, όπου έχουν διαφορές και διαστάσεις, τότε το χειρότερο για μας θα είναι να μας βρουν χωρίς Κανονισμό»! Και δεν πρόκειται μόνο για εκβιασμό αλλά και χοντρή κοροϊδία καθώς, η Ενωση Λιμενεργατών δεν έχει αντιδράσει στο σύνολο της νέας Κοινοτικής οδηγίας που είναι διαλυτική για τα λιμάνια, αλλά απλώς σε... ορισμένα άρθρα! Παρόμοιου τύπου ανακοινώσεις εξέδωσαν το τελευταίο διάστημα η ΟΜΥΛΕ, η Ομοσπονδία Φορτοεκφορτωτών Ελλάδας (ΟΦΕ) και... αυτόνομες παρατάξεις.

Ολες αυτές οι μεθοδεύσεις καταγγέλλονται με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο από την αγωνιστική παράταξη της Δημοκρατικής Ενότητας Λιμενεργατών, η οποία επισημαίνει: «Κρίνουμε ότι αυτές οι πλειοψηφίες είναι ανίκανες, ότι δε νομιμοποιούνται να διαπραγματεύονται Κανονισμούς και Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας. Παραμερίζοντάς τους και απομονώνοντάς τους, με κάθε τρόπο όσο το δυνατό συντομότερα, χρειάζεται να παλέψουμε για τα πραγματικά μας προβλήματα». Η ΔΕ καλεί τους εργαζόμενους να παλέψουν για δημόσιο ενιαίο ΟΛΠ, για προσλήψεις άμεσα μόνιμου προσωπικού με πλήρη δικαιώματα, την ένταση των μέτρων ασφαλείας και ελέγχου στους χώρους δουλιάς, την απόρριψη στο σύνολό του του Γενικού Κανονισμού Προσωπικού και άλλα.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ