Σάββατο 2 Αυγούστου 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΥΤΟΤΕΛΕΙΑ ΤΟΥ ΚΕΘΕΑ
Θυσία στην κυβερνητική πολιτική

Τελικά προωθείται η αλλοίωση της σύνθεσης του Διοικητικού Συμβουλίου με το διορισμό δύο μελών

Το «Γιατί;» είναι των Συλλόγων γονέων του ΚΕΘΕΑ και το απηύθυναν στον Κ. Στεφανή όταν εγκαινίασαν το νέο κτίριο της «Παρέμβασης» στα Εξάρχεια (19.6.2003)
Το «Γιατί;» είναι των Συλλόγων γονέων του ΚΕΘΕΑ και το απηύθυναν στον Κ. Στεφανή όταν εγκαινίασαν το νέο κτίριο της «Παρέμβασης» στα Εξάρχεια (19.6.2003)
Η διαχειριστική λογική της κυβέρνησης δεν ανέχεται ούτε την αυτοτέλεια και τις υψηλές προδιαγραφές των προγραμμάτων του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ) και επιχειρεί να τα υποβιβάσει στο επίπεδο «της μείωσης της βλάβης», προωθώντας τελικά τη «διαβόητη τροπολογία» -κατά την έκφραση του ίδιου του υπουργού Υγείας, Κ. Στεφανή (25.6.2003) - με την οποία τελικά διεμβολίζεται η αυτοτέλεια του ΚΕΘΕΑ. Μάλιστα, οι επιδιώξεις αυτές, παρά την καθολική αντίθεση της διοίκησης, των εργαζομένων, των θεραπευομένων και των γονιών των συλλόγων του ΚΕΘΕΑ, ομολογούνται στην αιτιολογική έκθεση, στην οποία αναφέρεται: «Αποβλέπει στην εξασφάλιση της τήρησης των νόμων, τη συνοχή της έννομης τάξης και την εφαρμογή της κυβερνητικής πολιτικής».

Χωρίς να γίνει η συζήτηση που υποσχέθηκε ο υπουργός Υγείας, Κ. Στεφανής, στις 25.6.2003, τελικά το άρθρο 30 του νομοσχεδίου-«σκούπα» που αναφέρεται στο ΚΕΘΕΑ διαμορφώθηκε ως εξής: «Το ΚΕΘΕΑ είναι αυτοδιοικούμενο νομικό πρόσωπο που τελεί υπό την εποπτεία του υπουργείου Υγείας και Πρόνοιας. Διοικείται από ενδεκαμελές Διοικητικό Συμβούλιο, το οποίο έχει διετή θητεία. Ο Πρόεδρος, ο Αντιπρόεδρος και επτά τακτικά μέλη εκλέγονται από τη Γενική Συνέλευση του ΚΕΘΕΑ, η οποία εκλέγει και τρία αναπληρωματικά μέλη. Στη Συνέλευση αυτή συμμετέχουν με δικαίωμα ψήφου οι εργαζόμενοι στο ΚΕΘΕΑ με σύμβαση εργασίας αορίστου χρόνου, τα μέλη των θεραπευτικών του προγραμμάτων που βρίσκονται στο στάδιο της κοινωνικής επανένταξης, τα μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων των Συλλόγων γονέων και φίλων των θεραπευτικών προγραμμάτων του ΚΕΘΕΑ και τα επίτιμα μέλη του ΔΣ του ΚΕΘΕΑ. Τα υπόλοιπα δύο μέλη είναι ο πρόεδρος ή μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Δημόσιας Υγείας (ΕΣΥΔΥ) που προτείνεται από το ΕΣΥΔΥ και ο γενικός διευθυντής του υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων που είναι αρμόδιος για θέματα αγωγής υγείας. Ο τρόπος διοίκησης, οργάνωσης, διαχείρισης και η εσωτερική λειτουργία του ΚΕΘΕΑ ορίζεται με απόφαση του υπουργού Υγείας και Πρόνοιας, κατά παρέκκλιση από τις ισχύουσες διατάξεις».

Σε σχέση με το προηγούμενο σχέδιο που ξεσήκωσε τη θύελλα των αντιδράσεων (βλέπε και «Ρ» της 8.6.2003) η διαφορά είναι ότι αφαιρέθηκε η συγκρότηση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΚΕΘΕΑ με απόφαση του υπουργού. Παραμένει όμως ο διορισμός των δύο μελών, για τα οποία το προηγούμενο σχέδιο προέβλεπε ότι θα προτείνονται απ' το Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού Κατά των Ναρκωτικών.

Η συμφωνία που δεν τηρήθηκε

Μέσα απ' την αυτοδιοικητική λειτουργία του το ΚΕΘΕΑ είχε καθιερώσει εμπράκτως την εποπτεία του κατασταλτικού και προληπτικού ελέγχου. Μάλιστα, πριν ένα χρόνο -το Μάρτη του 2002 - η τότε ηγεσία του υπουργείου Υγείας και το ΚΕΘΕΑ είχαν καταλήξει σε συμφωνία για τη νομοθετική ρύθμιση. Η τροπολογία προέβλεπε τα εξής: «Το ΚΕΘΕΑ είναι αυτοδιοικούμενο νομικό πρόσωπο που τελεί υπό την εποπτεία του υπουργείου Υγείας και Πρόνοιας. Διοικείται από εννεαμελές Διοικητικό Συμβούλιο που αποτελείται από τον πρόεδρο, τον αντιπρόεδρο, επτά τακτικά και τρία αναπληρωματικά μέλη και εκλέγεται με διετή θητεία από τη Γενική του Συνέλευση στην οποία συμμετέχουν με δικαίωμα ψήφου οι εργαζόμενοι στο ΚΕΘΕΑ με σύμβαση εργασίας αορίστου χρόνου, τα μέλη των θεραπευτικών του προγραμμάτων που βρίσκονται στο στάδιο της κοινωνικής επανένταξης, τα μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων των Συλλόγων γονέων και φίλων των θεραπευτικών προγραμμάτων του ΚΕΘΕΑ και τα επίτιμα μέλη του ΔΣ του ΚΕΘΕΑ. Ο τρόπος διοίκησης, οργάνωσης, διαχείρισης και η εσωτερική λειτουργία του ΚΕΘΕΑ ορίζεται με απόφαση του υπουργού Υγείας και Πρόνοιας έστω και με παρέκκλιση από τις ισχύουσες διατάξεις».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ