Σάββατο 2 Αυγούστου 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΤΑΚΗΣ
Χειροτερεύει η θέση της γυναίκας στην ύπαιθρο

Παρέμβαση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ στο Ευρωκοινοβούλιο

Τα οξυμένα προβλήματα της αγρότισσας είναι προϊόντα της ΚΑΠ και των αντιαγροτικών πολιτικών που ακολουθούνται και μόνο η ανατροπή τους μπορεί να εξασφαλίσει αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης στις αγρότισσες και τους αγρότες. Αυτό υπογράμμισε ο Γ. Πατάκης, ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, στην παρέμβασή του, κατά τη διάρκεια της συζήτησης της Ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου, σχετικά με τις γυναίκες των αγροτικών περιοχών.

Συγκεκριμένα, ο Γ. Πατάκης τόνισε: «Στην έκθεση διαπιστώνεται η ιδιαίτερα δυσχερής θέση της αγρότισσας. Ωστόσο, δεν αναδεικνύονται οι αιτίες και οι υπεύθυνοι της κατάστασης. Γίνεται συνειδητή προσπάθεια αποπροσανατολισμού δημιουργώντας την εντύπωση στις αγρότισσες ότι η θέση τους μπορεί να βελτιωθεί στα πλαίσια των ακόμη σκληρότερων αντιαγροτικών μέτρων που προωθούνται με την πρόσφατη αναθεώρηση της ΚΑΠ.

Αποπροσανατολιστικές και υποκριτικές είναι και οι διαπιστώσεις για την αποτελεσματικότητα προγραμμάτων όπως τα Leader 1 και 2. Οπως είναι γνωστό, τα προγράμματα αυτά αφορούν συμπληρωματικές ως προς τη γεωργία και την ανάπτυξη της υπαίθρου δράσεις και ότι το ποσοστό χρηματοδότησης του λεγόμενου 2ου πυλώνα όχι μόνο είναι πενιχρό αλλά κατά κύριο λόγο το νέμονται όσοι ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα στους επιδοτούμενους τομείς αυτών των προγραμμάτων.

Η έκθεση στην ουσία αποδέχεται το συμπληρωματικό και μη ισότιμο ρόλο της αγρότισσας στη γεωργική δραστηριότητα αλλά και την προσπάθεια απομάκρυνσης των γυναικών της υπαίθρου από την αγροτική απασχόληση. Εξ ου και ο "προσανατολισμός" τους σε παρεμφερείς δραστηριότητες. Αυτές οι προτάσεις εξυπηρετούν το στόχο της ΕΕ για ακόμα παραπέρα συρρίκνωση του αγροτικού πληθυσμού και απερήμωση της υπαίθρου που ήδη γνωρίζει, ειδικά στην Ελλάδα, τεράστια προβλήματα εγκατάλειψης.

Με αυτά τα δεδομένα, προτάσεις όπως η δημιουργία βρεφονηπιακών σταθμών, πολιτιστικών υποδομών, μέσων μαζικής μεταφοράς κλπ., είναι από ασήμαντες ως κυνικά υποκριτικές. Τα οξυμένα προβλήματα της αγρότισσας είναι προϊόντα της ΚΑΠ και των αντιαγροτικών πολιτικών. Κατά συνέπεια, μόνο η ανατροπή τους μπορεί να εξασφαλίσει τη συνέχιση της αγροτικής δραστηριότητας, σταθερό εισόδημα και αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης στις αγρότισσες και τους αγρότες».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Διπλά επώδυνο για τις αγρότισσες κάθε βάρβαρο μέτρο(2012-10-21 00:00:00.0)
Για την 96η επέτειο του Κιλελέρ(2006-03-19 00:00:00.0)
Στη μάχη κατά της ΚΑΠ(2005-12-06 00:00:00.0)
Καμία υποταγή στην ΚΑΠ!(2004-05-12 00:00:00.0)
Να σταματήσει η ποινικοποίηση των αγώνων(2004-04-03 00:00:00.0)
Διακήρυξη της KE για την 94η επέτειο του Κιλελέρ(2004-03-21 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ