Σάββατο 2 Αυγούστου 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ορισμένες πλευρές σχετικά με την Ενδιάμεση Αναθεώρηση της ΚΑΠ

Από το μπλόκο των αγροτών στον Πλατύκαμπο Λάρισας, κατά τις φετινές κινητοποιήσεις
Από το μπλόκο των αγροτών στον Πλατύκαμπο Λάρισας, κατά τις φετινές κινητοποιήσεις
Στην αρχή της ευρωπαϊκής περιπέτειας της χώρας - τότε την ονόμαζαν ευρωπαϊκή πρόκληση - οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και Νέας Δημοκρατίας συνεπικουρούμενες από δυνάμεις που όλα αυτά τα χρόνια στήριξαν τις κυβερνητικές επιλογές, κατάφερναν εύκολα με τη συνθηματολογία για τα χρυσά κουτάλια και τη μεγάλη «αγορά - παράδεισο» της ΕΟΚ - ΕΕ για τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα να ξεγελούν τους αγρότες μας και να κρύβουν συστηματικά από το λαό τις βαθύτερες οικονομικοπολιτικές και κοινωνικές συνέπειες για τη χώρα και το λαό από αυτή την πολιτική.

Το ΚΚΕ από τότε αποκάλυψε, ενημέρωσε και προειδοποίησε τους αγρότες για τις αρνητικές εξελίξεις που θα είχε στην καταστροφική της πορεία η Κοινή αντι-Αγροτική Πολιτική, μια πολιτική που σχεδιάστηκε και εφαρμόστηκε για να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα του μεγάλου εμποροβιομηχανικού κατεστημένου και των διεθνών μονοπωλίων, όπως αυτά διαμορφώνονταν κατά καιρούς από την εφαρμογή της μέχρι και σήμερα, που βρίσκεται στο απόγειο του καταστροφικού της έργου για τη γεωργία και τους φτωχομεσαίους αγρότες της χώρας.

Με αυτή την έννοια σε όλη τη διάρκεια της ζωής της ΚΑΠ όλες οι αναθεωρήσεις που έγιναν στον ευρωενωσιακό αυτό θεσμό ήταν ένα λογιστικό πάρε-δώσε όπως το επέβαλαν αυτά τα συμφέροντα, με βαρύ τίμημα για την αγροτική οικονομία και τα γενικότερα συμφέροντα του λαού και της χώρας. Για τις επώδυνες επιπτώσεις αυτής της πορείας για την περίοδο μέχρι την ψήφιση και την εφαρμογή της «Ατζέντας 2000», τα αδιέξοδα που δημιουργήθηκαν στη γεωργία και στους φτωχομεσαίους αγρότες ακόμα και οι πιο ένθερμοι υποστηρικτές και θιασώτες αυτής της πολιτικής, ούτε να τα αμφισβητήσουν μπόρεσαν και περισσότερο ούτε να τα αποκρύψουν.

Τι δείχνει η εμπειρία

Τα χαρακτηριστικά για τη διάρκεια αυτής της περιόδου είναι:

  • Η στασιμότητα στους ρυθμούς αύξησης και η εξάρτηση της χώρας σε διατροφικά προϊόντα από τις χώρες της ΕΕ με επακόλουθη μείωση των εξαγωγών και αύξηση των εισαγωγών.
  • Το καθαρό αγροτικό εισόδημα συγκριτικά με την εξέλιξη της αγροτικής παραγωγής χειροτέρεψε γιατί το κόστος παραγωγής δηλαδή ο όγκος και οι τιμές των χρησιμοποιούμενων γεωργικών εισροών αυξήθηκαν με ρυθμούς γρηγορότερους σε σχέση με τον όγκο, τις τιμές και τις επιδοτήσεις της αγροτικής παραγωγής.
  • Η αρνητική πορεία του καθαρού αγροτικού εισοδήματος οδήγησε στο ξεκλήρισμα πολλών χιλιάδων αγροτών και την καταστροφή των νοικοκυριών τους.
  • Οι αγρότες αδυνατούν να ξεπληρώσουν ακόμα και τις «ρυθμισμένες» οφειλές τους κάτω από τους δυσβάσταχτους όρους που τους επέβαλε η ΑΤΕ.
  • Το μεγαλύτερο μέρος των Διοικήσεων των Αγροτικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων (ΑΣΟ), με ευθύνη τους, χρησιμοποιήθηκαν από το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ για να συγκαλύψουν - με μεγάλο οικονομικό κόστος - την αντιαγροτική πολιτική που επέβαλε η ΕΕ και πειθήνια εφάρμοσαν οι ελληνικές κυβερνήσεις, με αποτέλεσμα πολλές από τις ΑΣΟ να χρεοκοπήσουν.
  • Τα κέρδη των εμποροβιομηχάνων που μεταποιούν, εμπορεύονται και διακινούν αγροτικά προϊόντα έφθασαν σε αστρονομικά ύψη.
  • Η κτηνοτροφία αντιμετωπίζει διαρκώς και μεγαλύτερα προβλήματα που οδήγησαν σε παραπέρα εξάρτηση της χώρας σε ζωοκομικά προϊόντα αμφίβολης καταλληλότητας και ποιότητας και διεύρυναν ακόμα παραπέρα το έλλειμμα του αγροτικού εμπορικού ισοζυγίου.
  • Διέλυσαν ή ιδιωτικοποίησαν σχεδόν όλους τους οργανισμούς στήριξης της αγροτικής παραγωγής έστω και αν οι δραστηριότητές τους ήταν πλημμελείς και αναποτελεσματικές.
  • Οι ακαθάριστες γεωργικές επενδύσεις παγίου κεφαλαίου μειώθηκαν, με αποτέλεσμα να μειωθεί η παραγωγικότητα, να ανέβει το κόστος παραγωγής των γεωργικών προϊόντων και να υπονομευτεί η προσβασιμότητα σε διεθνείς αγορές. Την καταστροφική αυτή πορεία για τη γεωργία μας δεν μπόρεσε βέβαια να τη σταματήσει ούτε ο «πακτωλός» των κοινοτικών «ενισχύσεων», αφού το πραγματικό συνολικό πάρε - δώσε με την ΕΕ στην ουσία ήταν ζημιογόνο για τους αγρότες. Μόνο τα προσχήματα της κακοδιαχείρισης δε φθάνουν για να εξηγήσουν την κατάσταση των ΑΣΟ. Δεν αγγίζουν την ουσία των προβλημάτων, αφού η αντιμετώπισή τους απαιτεί ριζικές αλλαγές της αγροτικής πολιτικής της ΕΕ και της κυβέρνησης, η οποία ούτε θέλει ούτε και μπορεί να τις κάνει.

Αν, λοιπόν, με βάση την «Ατζέντα 2000» για τα αγροτικά προϊόντα επιφύλαξαν μια αντιμετώπιση χειρότερη απ' αυτήν που έτυχαν με την αναθεώρηση της ΚΑΠ το 1992 (για τα δημητριακά, καπνό και ζωοκομικά προϊόντα και ολοκληρώθηκε μέσα στα επόμενα 4 χρόνια με τους Κανονισμούς για το βαμβάκι, ρύζι και οπωροκηπευτικά), εύκολα μπορεί να καταλάβει κανείς πού οδηγούνται τα πράγματα με τις πρόσφατες αποφάσεις του Συμβουλίου για την ενδιάμεση αναθεώρηση της ΚΑΠ που η κυβέρνηση την προώθησε, τη δέχτηκε και την παρουσιάζει τώρα σαν επιτυχία και η ΝΔ την επικροτεί και τη δέχεται, με άλλους όμως διαχειριστές στην εξουσία.

Στην αναποτελεσματικότητα της διαχείρισης μαζί και ο ΣΥΝ, με τον παλιό είτε με το νέο του τίτλο. Το ίδιο και οι ηγεσίες των τριτοβάθμιων συνεταιριστικών οργανώσεων, ΠΑΣΕΓΕΣ - ΓΈΣΑΣΕ - ΣΥΔΑΣΕ, που με περίσσεια υποκρισία προσπαθούν να καλύψουν με κάθε τρόπο το ρόλο τους για την αποδοχή αυτού του ανοσιουργήματος σε βάρος της μικρομεσαίας αγροτιάς. Στήριξαν και προώθησαν στην πραγματικότητα τις επιλογές της Ελληνικής ευρωπαϊκής Προεδρίας για μια αναθεώρηση της ΚΑΠ, για την οποία εξέφρασε την ικανοποίησή του ακόμα και ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ), δίνοντας μια γεύση για το τι θα ακολουθήσει στις διαπραγματεύσεις που θα γίνουν στα πλαίσια αυτού του Οργανισμού, με την ΕΕ να πετσοκόβει ό,τι έχει, αν έχει απομείνει κάτι ακόμα. Βλέποντας τα μέτρα που αποφάσισε η ΕΕ και το Συμβούλιο των Υπουργών για τη φτωχομεσαία αγροτιά της χώρας, θυσία στο βωμό της καπιταλιστικής παγκοσμιοποίησης και στα συμφέροντα των διεθνών μονοπωλίων για τον εναρμονισμό της ΕΕ με τις απαιτήσεις του ΠΟΕ, αποδυναμώνεται έως και καταργείται ό,τι έχει απομείνει από τα μέτρα που «στήριζαν» την παραγωγή, με πρώτο την αποσύνδεση από το 2005 των ενισχύσεων από την παραγωγή. Στο μέλλον αυτή θα δίνεται πλέον ανεξάρτητα από το είδος της καλλιέργειας, το μέγεθος της εκμετάλλευσης και τον αριθμό των εκτρεφομένων ζώων, ως μία «κατ' αποκοπή» «ενίσχυση», που θα εξαρτάται μάλιστα από αυστηρές δήθεν οικολογικές απαιτήσεις, με εξαίρεση κάποιες προβληματικές περιοχές, που θα μπορούν να διατηρήσουν το παλιό καθεστώς, αλλά και αυτό με προϋποθέσεις.

Η «φιλοσοφία» του μέτρου της αποσύνδεσης της ενίσχυσης από την παραγωγή είναι να εξυπηρετηθούν τα συμφέροντα των πολυεθνικών που παράγουν προϊόντα διατροφής με τη μετατροπή των αγροτών σε υπαλλήλους και φασονίστες τους, σύμφωνα με τις ανάγκες αυτών των πολυεθνικών. Αποφασίστηκε η μείωση των ενισχύσεων μέχρι 5% για την περίοδο 2007 - 2013 για ποσά ενίσχυσης μεγαλύτερα των 5.000 ευρώ. Από το φθινόπωρο του 2003 θα αναθεωρηθούν ανάλογα και τα καθεστώτα των μεσογειακών προϊόντων με πρώτα το λάδι, τον καπνό και το βαμβάκι, παρά τους πανηγυρισμούς της κυβέρνησης ότι «εξασφάλισε» πόρους μέχρι το 2013, πράγμα αναληθές, αφού το θέμα μένει για να συζητηθεί τους προσεχείς μήνες και μάλιστα στα πλαίσια και τους στόχους της τρέχουσας αναθεώρησης και τη δαμόκλειο σπάθη της δημοσιονομικής πειθαρχίας. Αρνητικά μέτρα θα ληφθούν και για την παρέμβαση στην αγορά για τα σιτηρά, για το ρύζι, τα πρωτεϊνούχα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα.

Ιδια πολιτική με διαφορετικό περιτύλιγμα

Παρά τη ζοφερή αυτή εικόνα για το μέλλον της αγροτικής οικονομίας και της φτωχομεσαίας αγροτιάς, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ προσπαθεί, κάνοντας το μαύρο άσπρο, να κρύψει την αλήθεια, ακόμα και να πανηγυρίζει για μέτρα τα οποία με βεβαιότητα καταλήγουν στην καταστροφή χιλιάδων μικρών και μεσαίων νοικοκυριών, στο ξεκλήρισμα δεκάδων χιλιάδων αγροτών, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ελληνική ύπαιθρο. Και ενώ σπάνια θα μπορούσε να συναντήσει κανείς ακόμα και ελάχιστους αφελείς που να μην αντιλαμβάνονται ότι δεν υπάρχουν διαφορές στα προγράμματα του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ για τη γεωργία, και όχι μόνο, η καθημερινότητα βεβαιώνει ότι και τα δύο οδηγούν στο ίδιο αποτέλεσμα, που είναι:

  • το ξεκλήρισμα των αγροτών,
  • σε γεωργία των μεγαλοαγροτών και των κάθε είδους επιχειρηματιών - εμπόρων και βιομηχάνων,
  • σε Συνεταιρισμούς - ΑΕ και Ομάδες Παραγωγών που αντιστρατεύονται τις δραστηριότητες ακόμα και αυτών των εκφυλισμένων συνεταιρισμών,
  • σε Διεπαγγελματικές Οργανώσεις, όπου θα μπορούν δήθεν αρμονικά να συνυπάρχουν και να συναποφασίζουν υποστηρίζοντας τα συμφέροντά τους μαζί οι φτωχομεσαίοι αγρότες, οι μεγαλοαγρότες σύγχρονοι τσιφλικάδες - προϊόν των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων και οι μεγαλέμποροι μεγαλοβιομήχανοι και ό,τι άλλο θα μπορούσε να χωρέσει σ' αυτό το παράξενο χαρμάνι. Χαρμάνι που θα δίνει άλλοθι στις κυβερνήσεις του δικομματισμού για ό,τι κακό θα συμβαίνει στη γεωργία, θα προτρέπει στην περίφημη «συναίνεση» -πολιτική την οποία έχουν αναλάβει κατ' αποκοπή να προωθούν οι συμβιβασμένες ηγεσίες των αγροτοσυνδικαλιστικών οργανώσεων.

Η πολιτεία των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ στον αγροτικό τομέα και η δημοσιοποίηση του αγροτικού προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας δεν αφήνουν περιθώρια για δισταγμούς, για το πώς πρέπει να αντιμετωπίσουν οι φτωχομεσαίοι αγρότες τόσο αυτούς που ως κυβέρνηση τούς εξαπάτησαν και τους έφεραν στα όρια της καταστροφής, όσο και τη Νέα Δημοκρατία η οποία λόγω εκλογών υπόσχεται αλλαγές, ενώ γνωρίζει πολύ καλά ότι την κατάσταση των αγροτών και την ΚΑΠ δεν μπορεί να την αλλάξουν μέτρα σαν κι αυτά που προτείνει στο πρόγραμμά της. Οι φτωχομεσαίοι αγρότες πρέπει έμπρακτα να καταδικάσουν την αντιαγροτική πολιτική του ΠΑΣΟΚ, που οδηγεί στον οριστικό αφανισμό τους. Πρέπει να γυρίσουν την πλάτη και στη ΝΔ που με προεκλογικά τρυκ προσπαθεί να πείσει ότι θα κάνει αλλαγές με μέτρα που θα βγάλουν τους αγρότες από το τέλμα, κάτι που ούτε τα αφεντικά των Βρυξελλών το επιτρέπουν, αλλά ούτε και οι ιδεολογικές, πολιτικές και οι οικονομικές θεωρήσεις αυτού του κόμματος θα μπορούσαν να υιοθετήσουν.

Εγγύηση η ενίσχυση του ΚΚΕ

Οι φτωχομεσαίοι αγρότες πρέπει να κλείσουν τα αυτιά τους και σ' αυτούς που στήριξαν το δικομματισμό και την αγροτική πολιτική τους και ανάγουν την «καλή διαχείριση» αυτής της πολιτικής σε μαγικό ματζούνι, που θα λύσει όλα τα προβλήματα του αγροτικού κόσμου.

Είναι λοιπόν για τον αγροτικό κόσμο η ώρα της συσπείρωσης, η ώρα του αγώνα, η ώρα της ευθυκρισίας. Μαζί όλοι, με αυτούς που συνεχώς και με συνέπεια αντιπάλεψαν και αντιπαλεύουν κάθε αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ, των κυβερνήσεων που την εφαρμόζουν, ενάντια σ' αυτούς που προσπαθούν να την εξωραΐσουν για να ξεγελάσουν τους αγρότες και να αρπάξουν την ψήφο τους.

Ενάντια στις πολιτικές του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, που οδηγούν από τη Σκύλλα στη Χάρυβδη, όπου τα μπαλώματα δεν αποτελούν λύση, αλλά τελικά οδηγούν στην καταστροφή.

Ομως υπάρχει η πραγματική διέξοδος, υπάρχει η λύση, υπάρχει η προοπτική για να λυθούν οριστικά τα προβλήματα της αγροτιάς. Προς αυτή την κατεύθυνση η ενίσχυση του ΚΚΕ είναι η μόνη εγγύηση. Γιατί μόνο με τη Λαϊκή Εξουσία και τη Λαϊκή Οικονομία μπορούν να λυθούν τα μεγάλα προβλήματα που ταλανίζουν τον τόπο, τους εργαζόμενους της πόλης και του χωριού. Προς αυτή την κατεύθυνση οι ενιαίοι αγώνες τους αποτελούν αισιόδοξο μήνυμα που πρέπει να μετουσιωθεί στην πράξη και σε αποτέλεσμα ελπίδας και προοπτικής για τους εργαζόμενους της χώρας μας.


Κώστας ΡΕΤΤΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ