Σάββατο 2 Αυγούστου 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΑ ΔΑΝΕΙΑ
Νέα επιτόκια από την Alpha Bank

Νέα επιτόκια για τα καταναλωτικά δάνεια θέτει σε εφαρμογή η Alpha Bank (όμιλος Κωστόπουλου). Πρόκειται για μικρομειώσεις που δε μετριάζουν την καταλήστευση των εργαζόμενων νοικοκυριών της χώρας, ενώ με τα διάφορα χαράτσια που επιβάλλονται τα πραγματικά επιτόκια φτάνουν και ξεπερνούν ακόμη και το 15%.

Συγκεκριμένα, το «ανοιχτό προσωπικό δάνειο» (ανακυκλούμενο) τοκίζεται με 11,80% (από 12%). Στη συγκεκριμένη περίπτωση χρεώνουν για τα λεγόμενα «έξοδα διαχείρισης» επιπλέον 35 ευρώ το χρόνο. Το «προσωπικό δάνειο» θα τοκίζεται με 11,50% (από 12,25%), στη συγκεκριμένη περίπτωση χρεώνουν και 2,9 ευρώ το μήνα. Τέλος, το καταναλωτικό δάνειο (αφορά αγορές αγαθών με την προσκόμιση δικαιολογητικών) τοκίζεται με 10% ή 11,25% ανάλογα με το ποσοστό συμμετοχής του δανειολήπτη στην αξία του αγαθού. Σε όλα τα επιτόκια καταναλωτικών δανείων εφαρμόζεται και το πρόσθετο χαράτσι της εισφοράς 0,60% (0,12% στα στεγαστικά δάνεια) υπέρ του Δημοσίου, που επιβαρύνει ακόμη περισσότερο το δανειολήπτη.

Να σημειωθεί ότι η πρόσφατη απόφαση του Εφετείου της Αθήνας όριζε την πληρωμή της εισφοράς (του ν.128/75) από τις τράπεζες, οι οποίες βέβαια, με τις πλάτες της Τράπεζας της Ελλάδας και της κυβέρνησης, δεν έχουν πρόθεση να συμμορφωθούν.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ