Ο λόγος για το χωριό Καρούτες, της επαρχίας Δωρίδας στη Φωκίδα, σε απόσταση εννέα χιλιομέτρων απ' το Λιδορίκι και 24 από την Αμφισσα. Παρότι βρίσκεται σε υψόμετρο 800 και πλέον μέτρων, αντιμετωπίζει σήμερα - ακριβώς για τους λόγους που προαναφέραμε - οξύτατο πρόβλημα με το νερό. Αιτία, η αλόγιστη και ασύδοτη υπερεκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου την περιοχής από την ανεξέλεγκτη και καταστροφική λειτουργία των μεταλλείων βωξίτη της εταιρίας «Αργυρομεταλλευμάτων και Βαρυτίνης», ιδιοκτησίας του μεγαλοβιομήχανου προέδρου του ΣΕΒ, Ο. Κυριακόπουλου.
Οι κάτοικοι του χωριού, που επιστρέφουν στον τόπο τους κάθε καλοκαίρι, που φτιάχνουν τα σπίτια τους και προσπαθούν να κρατήσουν άσβεστη τη μνήμη, καταγγέλλουν ότι τα επιφανειακά και υπόγεια εργοτάξια της εν λόγω εταιρίας έχουν κυριολεκτικά περικυκλώσει το χωριό, δημιουργώντας τρομακτικά προβλήματα.
«Κανένα μεταλλευτικό δικαίωμα αυτής της εταιρίας δεν τη νομιμοποιεί να καταστρέφει τις περιουσίες μας, να μας στερεί το νερό που πίνουμε, να καταστρέφει το περιβάλλον (μιλούν για το υπέροχο ελατόδασος που υπάρχει στο χωριό), με επιφανειακές εξορύξεις και να καθιστά σχεδόν αδύνατη τη συντομότερη πρόσβαση του χωριού μας προς την πρωτεύουσα του νομού, την Αμφισσα», σημειώνουν οι κάτοικοι σε έγγραφο - διαμαρτυρία που κινητοποίησαν προς το υπουργείο Ανάπτυξης, τη Νομαρχία Φωκίδας, το Δήμο Λιδορικίου (όπου υπάγεται το δημοτικό διαμέρισμα των Καρουτών), την εισαγγελία Αμφισσας και προς όλα τα πολιτικά κόμματα.
Σε αυτήν την έγγραφη διαμαρτυρία σημειώνουν, αναλυτικά, ότι εξαιτίας των ανεξέλεγκτων εξορυκτικών εργασιών στέρεψαν οι πηγές και τα πηγάδια, ενώ χάθηκε ακόμη και το νερό της γεώτρησης από τις ανατινάξεις με εκρηκτικά που χρησιμοποιεί η Εταιρία Βωξίτη, με αποτέλεσμα να λένε κυριολεκτικά το νερό... νεράκι. Σημειώνουν δε, πως εξαιτίας αυτών των εκρήξεων, πολλά σπίτια (κυρίως τα παλιά πέτρινα) έχουν υποστεί ρωγμές, ενώ «τα παιδιά μας πετάγονται στον ύπνο τους τρομαγμένα, νιώθουν ανασφάλεια λες και βρίσκονται σε εμπόλεμη περιοχή, τους έχουν δημιουργηθεί ψυχολογικά προβλήματα σε αυτή την τρυφερή ηλικία και ζητούν επίμονα να φύγουν απ' το χωριό».
Επίσης, διαμαρτύρονται και για τη δυσκολία πρόσβασης προς την Αμφισσα, εξαιτίας του μεγάλου αριθμού των φορτηγών αυτοκινήτων που μεταφέρουν βωξίτη απ' τα εργοτάξια. Σύννεφα σκόνης καλύπτουν καθημερινά όλο τον κάμπο της Καρούτας και το χωριό, με τρομακτικές συνέπειες για τους κτηνοτρόφους (που είναι αρκετοί στο χωριό), αφού «πλέον είναι αδύνατον να υπάρξει τέτοια ενασχόληση απ' τη σκόνη, το θόρυβο και τη μείωση των βοσκοτόπων».
Η καταστροφή του περιβάλλοντος είναι τεράστια απ' τις επιφανειακές εκσκαφές, ενώ τα στείρα υλικά σχηματίζουν βουνά και έχουν μετατρέψει το ελατόδασος, που περιβάλλει το χωριό, σε σεληνιακό τοπίο.
«Θεωρούμε ότι οι ευθύνες του αρμόδιου υπουργείου Βιομηχανίας, της Νομαρχίας Φωκίδας και του Δήμου Λιδορικίου είναι τεράστιες, γιατί η παραπάνω εταιρία λειτουργεί ανεξέλεγκτα, καθώς κανένας ελεγκτικός μηχανισμός δεν φροντίζει για την τήρηση των στοιχειωδών όρων που επιβάλλουν οι μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων, που είναι απαραίτητες για να πάρει η εταιρία τις σχετικές άδειες. Οι μελέτες αυτές γίνονται έτσι για τα μάτια, αφού καμιά υπηρεσία δεν ελέγχει την εταιρία για την εφαρμογή τους», σημειώνουν οι κάτοικοι στην καταγγελία τους.
Κι επειδή η κατάσταση έχει γίνει κάτι παραπάνω από προκλητική οι κάτοικοι δηλώνουν αποφασισμένοι, αν δε γίνει κάτι στο άμεσο μέλλον, να προβούν σε δυναμικές κινητοποιήσεις και να αποκλείσουν την πρόσβαση για τις εργασίες των μεταλλείων. Ζητούν, συγκεκριμένα: