Σάββατο 26 Ιούλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Δεν πουλάνε, ξεπουλάνε

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, βιάζεται να ξεμπερδεύει με τις ιδιωτικοποιήσεις. Ετσι, το οικονομικό της επιτελείο κάνει ό,τι μπορεί για να απαλλαγεί μια ώρα νωρίτερα από τις επιχειρήσεις και άλλα περιουσιακά στοιχεία του Δημόσιου (ό,τι δηλαδή έχει απομείνει ακόμη στον έλεγχο του Δημοσίου και δεν έχουν ξεπουληθεί) με την εκποίησή τους στο ιδιωτικό κεφάλαιο. Στα πλαίσια αυτά, εντάσσεται και η χτεσινή σύσκεψη του πρωθυπουργού με τους υπουργούς Οικονομίας και Εθνικής Αμυνας με τους οποίους συζήτησε, όπως ανακοινώθηκε, για την πορεία ιδιωτικοποίησης της Γενικής Τράπεζας. Στην πραγματικότητα, χτες εξετάστηκε η συνολική πορεία υλοποίησης του κυβερνητικού στόχου για «λιγότερο κράτος», με τις ιδιωτικοποιήσεις περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου. Δηλαδή της περιουσίας που αποκτήθηκε με τον ιδρώτα και τους κόπους (φόρους και άλλες εισφορές) του εργαζόμενου ελληνικού λαού (είτε με την εξαγορά τους από το μεγάλο κεφάλαιο είτε με την ίδρυσή τους από το ελληνικό κράτος).

Η εμμονή των κυβερνώντων στις ιδιωτικοποιήσεις, προκαλεί ορισμένα ερωτήματα όπως, ΤΙ πουλάει η κυβέρνηση από τη δημόσια περιουσία, ΓΙΑΤΙ πουλάει, σε ΠΟΙΟΥΣ και με ΤΙ ΟΡΟΥΣ γίνεται η η μεταβίβαση των δημόσιων επιχειρήσεων και άλλων περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου στο ιδιωτικό κεφάλαιο; Αποτελεί κοινό μυστικό ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ πουλάει τα «φιλέτα» των περιουσιακών στοιχείων του Δημόσιου -δηλαδή τις κερδοφόρες και στρατηγικής σημασίας επιχειρήσεις- και όχι κάποιες προβληματικές ή άνευ σημασίας. Χαρακτηριστικές περιπτώσεις ο ΟΤΕ, η ΕΥΔΑΠ, η ΔΕΗ, τα ΕΛΠΕ, ο ΕΟΤ και άλλες (κερδοφόρες και στρατηγικής σημασίας) επιχειρήσεις του Δημοσίου (οι πρώην ΔΕΚΟ) που έχουν περάσει ήδη κάτω από το μερικό ή ολικό έλεγχο του ιδιωτικού κεφαλαίου. Οι προβληματικές ή όσες δημόσιες επιχειρήσεις ήταν ζημιογόνες, είτε έκλεισαν είτε διαλύθηκαν (βλέπε «Ολυμπιακή Αεροπορία») για να αξιοποιηθεί ο χώρος που κάλυπταν από το ιδιωτικό κεφάλαιο.

Στο δεύτερο ερώτημα, πρέπει να διευκρινίσουμε πως η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, ξεπουλάει τη δημόσια περιουσία, γιατί αυτό δυναμώνει το ιδιωτικό κεφάλαιο αφού αγοράζει φτηνά τις επιχειρήσεις και συγκρατεί την πτώση του ποσοστού των κερδών. Ετσι το ΠΑΣΟΚ: Πρώτον, έχει υιοθετήσει και επίσημα τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές για «λιγότερο κράτος» που εγκαινιάστηκαν από τη Θάτσερ και τον Ρίγκαν στις αρχές της δεκαετίας του '80 και θέλει να αποδείξει στο μεγάλο κεφάλαιο ότι ξέρει να εφαρμόζει αυτές τις πολιτικές καλύτερα από τη ΝΔ, που τις μονοπωλούσε. Δεύτερον, καλύπτει τις «μαύρες τρύπες» των κρατικών ελλειμμάτων που δημιουργεί η εφαρμοζόμενη αντιλαϊκή πολιτική. Τρίτον, θέλει να αξιοποιήσει μέρος από τα χρήματα, που θα εισρεύσουν στα ταμεία του κράτους από τις ιδιωτικοποιήσεις, για την υφαρπαγή της ψήφου των εργαζομένων στις επικείμενες βουλευτικές εκλογές, με παροχές που θα παρθούν πίσω την επομένη των εκλογών. Για όλ' αυτά βιάζονται ο πρωθυπουργός και το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης να προωθήσουν το ξεπούλημα της Γενικής Τράπεζας, του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου κλπ. Και αν δε βρούν την απαιτούμενη αντίσταση, είναι βέβαιο πως θα προχωρήσουν στην ολοκλήρωση του εθνικού εγκλήματος, με την πλήρη ιδιωτικοποιήση της ΔΕΗ, του ΟΤΕ, των ΕΛΠΕ και ότι έχει απομένει ακόμη σε δημοσιο έλεγχο.


Λάμπρος ΤΟΚΑΣ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ