Σάββατο 26 Ιούλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τίμησαν τη μνήμη της Ηλέκτρας Αποστόλου

Αγωνιστικότητα και συγκίνηση ήταν τα συναισθήματα που χρωμάτισαν τη χτεσινή εκδήλωση για τα 59 χρόνια από το θάνατο της αγωνίστριας Ηλέκτρας Αποστόλου. Η γιορτή διοργανώθηκε στο Πολιτιστικό Πολύκεντρο «Ηλέκτρα Αποστόλου» από το Δήμο Ηρακλείου Αττικής, τα παραρτήματα ΠΕΑΕΑ, ΠΟΑΕΑ, ΠΣΑΕΕΑ και την επιτροπή γυναικών της ΠΟΑΟ για να τιμήσουν τις γυναίκες ηρωίδες που έδωσαν τη ζωή τους στους αγώνες για τη λευτεριά, τη δημοκρατία και την ανεξαρτησία.

Ποια ήταν όμως η Ηλέκτρα Αποστόλου; Η Αρετή Μήτση, γενική γραμματέας απογόνων των ηρώων της Εθνικής Αντίστασης ανοίγοντας την εκδήλωση είπε χαρακτηριστικά για τη γυναίκα - σύμβολο μιας ολόκληρης εποχής: «Γνήσια θυγατέρα της αδούλωτης Ελλάδας η Ηλέκτρα, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, μέλος της Επιτροπής Πόλης της ΚΟΑ, αντιμετωπίζει αλύγιστη τα μαρτύρια των βασανιστών της στην Ειδική Ασφάλεια χωρίς να βγάλει λέξη από το στόμα της. Σήμερα επέτειο του μαρτυρικού θανάτου της Ηλέκτρας σκύβουμε ευλαβικά το κεφάλι στη μνήμη όλων των γυναικών που έπεσαν για τη λευτεριά, την ανεξαρτησία και την ευτυχία του λαού μας. Δεκαοχτώ χρόνια πάλεψε η Ηλέκτρα στις γραμμές του ΚΚΕ και σ' όλη της τη ζωή στάθηκε πρότυπο αγωνίστριας».

Μετά το χαιρετισμό του προέδρου του Παραρτήματος Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης Δήμου Ηρακλείου, το λόγο πήρε η Χριστίνα Τσεντούρου, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, που, μεταξύ άλλων, τόνισε πως «η ζωή και ο θάνατος της Ηλέκτρας πρέπει να μας οδηγούν στο δρόμο της πάλης σήμερα που οι ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι ξεδιπλώνονται σαν ανάγκη και αποτέλεσμα ενός συστήματος που δε βελτιώνεται, παρά μόνο ανατρέπεται».

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης κατέθεσαν στεφάνια στο μνημείο της Ηλέκτρας Αποστόλου, η Χριστίνα Τσεντούρου εκ μέρους της ΚΕ του ΚΚΕ, ο κ. Παπουτσής αντιδήμαρχος του Δήμου Ηρακλείου, ο πρόεδρος της ΠΕΑΕΑ Ν. Τερζόγλου, η εγγονή της Ηλέκτρας Η. Κανέστρη, η γενική γραμματέας του Σωματείου της ΠΕΑΤΑΘ του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδος Χρ. Γκόγκογλου, το Παράρτημα ΠΕΑΕΑ Ηρακλείου, η Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών και Φίλων της ΕΠΟΝ, η ΚΝΕ Ηρακλείου, οι Κομματικές Οργανώσεις του ΚΚΕ Ηρακλείου, η Βορειοδυτική Αχτιδική Επιτροπή του ΚΚΕ, ο γενικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ενωσης Πολιτικών Προσφύγων Κ. Μαραγκουδάκης κ.ά.

Παραβρέθηκαν οι: Π. Μακρής επίτιμος δήμαρχος Καισαριανής, από το ΚΣ της ΚΝΕ η Ρούλα Τριγάζη, αντιπροσωπείες από πλήθος φορέων και Παραρτημάτων της ΠΕΑΕΑ, απ' όλη την Αθήνα.

  • Στη μνήμη της αξέχαστης Ηλέκτρας Αποστόλου, ηρωίδας του ΚΚΕ, ο δημοσιογράφος Νίκος Καραντηνός προσφέρει, μέσω της ΚΟΒ του «Ρ», 100 ευρώ στο ΚΚΕ.

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ