Τετάρτη 23 Ιούλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΟ ΩΡΑΡΙΟ
Στο πλευρό των εργοδοτών η πλειοψηφία της ΟΙΥΕ

Την περίοδο αυτή που οι εργαζόμενοι της Αθήνας έχουν ξεσηκωθεί ενάντια στην παραπέρα απελευθέρωση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων, απαιτώντας την κατάργηση όλων των αντεργατικών νόμων που ισχύουν σήμερα, την ίδια στιγμή η πλειοψηφία (ΠΑΣΚΕ - ΣΥΝ)της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος (ΟΙΥΕ), θεωρεί επιτυχία τη λειτουργία των καταστημάτων από το πρωί μέχρι τις 9 το βράδυ! Αυτό καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Επιτροπή Αγώνα Σωματείων και Συνδικαλιστών για το Ωράριο και τις Εργασιακές σχέσεις.

Οπως τονίζεται στην ανακοίνωση «η ΣΥΝ-εργοδοσία μαζί με τους παρατρεχάμενους της ΠΑΣΚΕ, μετά την - κατ' εντολή της εργοδοσίας - εκλογή στη θέση του αντιπροέδρου της ΟΙΥΕ, του μεγαλοστελέχους του "Σκλαβενίτη", Λάζαρη Κωνσταντίνου, και αφού τελείωσαν και με την παραγωγή αντιπροσώπων μέσω των ελεγχόμενων από την εργοδοσία ψευτοσωματείων στα σούπερ - μάρκετ, (αυτοί εξάλλου τους δίνουν και την πλειοψηφία στη διοίκηση), συνεχίζουν απροκάλυπτα πλέον την πολιτική εξυπηρέτησης των αφεντικών τους, υποστηρίζοντας από κοινού και με πάθος την απελευθέρωση του ωραρίου των καταστημάτων, όπως αυτό έχει διαμορφωθεί μέχρι σήμερα. Θεωρούν επιτυχία ότι τα καταστήματα παραμένουν ανοιχτά όλη μέρα, αφού αυτό εξυπηρετεί τη μεγαλοεργοδοσία και αδιαφορούν για τις επιπτώσεις που έχει αυτό το ωράριο για τους εργαζόμενους».

Και συνεχίζει: «σαν κύριοι εκφραστές των εργοδοτών τους, κουβέντα δεν κάνουν για το ότι με αυτό το ωράριο οι εργαζόμενοι στο εμπόριο δεινοπαθούν. Δεν κόπτονται που καταστρατηγούνται και τα πλέον στοιχειώδη δικαιώματά τους και για τη συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων στο εμπόριο το 8ωρο αποτελεί παρελθόν και η μερική απασχόληση γίνεται μέσω για απλήρωτη και ανασφάλιστη εργασία και μάλιστα τις περισσότερες φορές από την ανατολή μέχρι τη δύση του ήλιου.

Αισθάνονται ευτυχείς που έδωσαν δώρο στους μεγαλοεργοδότες την απελευθέρωση του ωραρίου και μάλιστα απειλούν πως όποιος διαταράξει αυτή τη συμφωνία θα τους βρει αντιμέτωπους. Δεν έχει σημασία για αυτούς που οι εργαζόμενοι δουλεύουν υπό καθεστώς ομηρίας και οι εργασιακές σχέσεις θυμίζουν μεσαίωνα, αρκεί να είναι ευχαριστημένα τα αφεντικά τους. Ενόψει μάλιστα των Ολυμπιακών Αγώνων δεσμεύονται ότι θα τους διευκολύνουν να μεγιστοποιήσουν τα κέρδη τους, κάνοντας κάθε προσπάθεια να υποτάξουν τους εργαζόμενους σε αυτή τη λογική, χορταίνοντας τους εργοδότες από υπερκέρδη και τους εργαζόμενους από τα αγνά αισθήματα της Ολυμπιακής Ιδέας».

Το ΠΑΜΕ, υπογραμμίζει η επιτροπή, «δεσμεύεται απέναντι σε όλους τους εργαζόμενους του κλάδου ότι όπως έπραττε και μέχρι σήμερα έτσι και στο εξής θα συνεχίσει να αποκαλύπτει προς κάθε κατεύθυνση το βρώμικο παιχνίδι εργοδοτών και ξεπουλημένων ηγεσιών της ΟΙΥΕ και καλεί όλους τους εργαζόμενους να συσπειρωθούν γύρω από τα ταξικά σωματεία του χώρου τους και με τον αγώνα τους να βάλουν στη γωνία τους εργοδοτικούς και αγωνιστικά να διεκδικήσουν: όχι στην απελευθέρωση του ωραρίου ούτε και κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων. Να καταργηθεί όλο το αντεργατικό και αντιδραστικό νομοθετικό πλαίσιο που διέπει το ωράριο και τις εργασιακές σχέσεις. Ωράριο ενιαίο υποχρεωτικό για όλους. Να καταργηθούν οι δυνατότητες παρεμβάσεων των νομαρχιών. 7ωρο, 35ωρο, 5ήμερο, αύξηση των αποδοχών και κοινωνικών παροχών. Νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακής αργίας. Κατάργηση ωρομισθίου και μερικής απασχόλησης. Βασικός μισθός 1.000 ευρώ».

Καταλήγοντας σημειώνει: «ο αγώνας που ήδη έχουμε ξεκινήσει στρέφεται ενάντια στα μεγάλα συμφέροντα και τις πολυεθνικές. Ενάντια στα κόμματα ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΣΥΝ που στηρίζουν αυτήν την αντεργατική πολιτική. Ενάντια στην πολιτική της ΕΕ που με την πολιτική της αφαιρεί δικαιώματα και ελεύθερο χρόνο, ενισχύει τα μονοπώλια, καταδικάζει τους εργαζόμενους στη φτώχεια και την ανεργία».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ