Τετάρτη 23 Ιούλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΧΟΛΙΚΟΙ ΦΥΛΑΚΕΣ
Να γίνει αορίστου χρόνου η σύμβασή τους

Τροπολογία για να μπει τέρμα στο καθεστώς ομηρίας των σχολικών φυλάκων, κατέθεσε στη Βουλή το ΚΚΕ

Να μπει τέρμα στο καθεστώς ομηρίας των σχολικών φυλάκων, που εργάζονται με το προσφιλές στην κυβέρνηση καθεστώς των επαναλαμβανόμενων συμβάσεων, ζητούν με τροπολογία που κατέθεσαν στη Βουλή 5 βουλευτές του ΚΚΕ. Οι Δημήτρης Τσιόγκας, Αντώνης Σκυλλάκος, Λιάνα Κανέλλη, Γιώργος Χουρμουζιάδης και Νίκος Γκατζής ζητούν παράλληλα με την τροπολογία που κατέθεσαν στο νομοσχέδιο για τη μερική απασχόλησή στο Δημόσιο, να διασφαλιστεί το σύνολο των δικαιωμάτων αυτών των εργαζομένων.

Οπως επισημαίνεται στην εισηγητική έκθεση της προτεινόμενης ρύθμισης, «οι εργαζόμενοι ως σχολικοί φύλακες εργάζονται με απαράδεκτο καθεστώς επαναλαμβανόμενων συμβάσεων, που τους κρατά διαρκώς σε κατάσταση ομηρίας, ενώ παράλληλα δεν έχουν στοιχειώδη εργασιακά, ασφαλιστικά και άλλα δικαιώματα. Το καθεστώς αυτό, από το οποίο μαστίζονται και άλλοι κλάδοι εργαζομένων, πρέπει να σταματήσει». Με την τροπολογία, το ΚΚΕ ζητά όσοι συμμετέχουν στο πρόγραμμα των σχολικών φυλάκων να «συνεχίζουν την απασχόλησή τους στην ίδια θέση με καθεστώς συμβάσεως αορίστου χρόνου, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, στο υπουργείο Εσωτερικών. Η μέχρι σήμερα απασχόλησή τους αναγνωρίζεται από την πρώτη ημέρα συμμετοχής τους στο πρόγραμμα, ως σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου».

Θυμίζουμε ότι οι σχολικοί φύλακες, οι οποίοι σε ποσοστό 65% είναι γυναίκες, είχαν προσληφθεί από τη σχολική χρονιά 2000-2001 στα σχολεία εκατόν σαράντα πέντε Δήμων και Κοινοτήτων της χώρας (περίπου 3500 εργαζόμενοι), στα πλαίσια του προγράμματος Απόκτησης Εργασιακής Εμπειρίας Ανέργων στη Φύλαξη Σχολικών Κτιρίων, το οποίο υλοποιούν τα υπουργεία Εσωτερικών, Εργασίας, Παιδείας και Δημόσιας Τάξης, ο OAEΔ, η KEΔKE και η Ελληνική Εταιρία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης. Σε τοπικό επίπεδο, την εφαρμογή του προγράμματος αναλαμβάνουν οι Δήμοι, σε συνεργασία με τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κάθε νομού και όλα αυτά τα χρόνια συνεχίζεται το καθεστώς των συμβάσεων και της εργασιακής ανασφάλειας.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ