Τετάρτη 23 Ιούλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΓΡΕΒΕΝΑ
Ψίχουλα αντί αποζημιώσεων

Ούτε το μισό της ζημιάς που υπέστησαν από την ξηρασία του 2001 δεν εισπράττουν οι αγρότες του νομού

Μάταια περίμεναν δυο ολόκληρα χρόνια πάνω από 500 παραγωγοί του Νομού Γρεβενών να αποζημιωθούν για τις καταστροφές που προκάλεσε στην παραγωγή τους η ξηρασία το καλοκαίρι του 2001. Η αποζημίωση μέσω των ΠΣΕΑ, που τελικά εγκρίθηκε, δεν αντιστοιχεί ούτε στο 50% της πραγματικής ζημιάς για την πλειοψηφία των παραγωγών, ενώ ένας μεγάλος αριθμός πληγέντων έμεινε έξω από τις καταστάσεις των δικαιούχων.

Οι αγρότες της περιοχής εκτιμάνε ότι η καταστροφή στην παραγωγή τους ξεπέρασε το 80%, όταν τον Ιούλιο του 2001 στέρεψε ο Αλιάκμονας ποταμός, με αποτέλεσμα να μείνουν απότιστα για μεγάλο χρονικό διάστημα μεγάλες εκτάσεις με καλλιέργειες ντομάτας, καλαμποκιού και τεύτλων. Συνολικά, καταστράφηκαν σε όλο το νομό πάνω από 30.000 στρέμματα όλων των καλλιεργειών, αφού τα νερά του Αλιάκμονα αποτελούν την κύρια πηγή άρδευσης για τις καλλιέργειες του νομού. Παρά την απαίτηση των παραγωγών να προχωρήσει η άμεση καταγραφή της ζημιάς, η Διεύθυνση Γεωργίας έκανε μόνο μια πρώτη πρόχειρη εκτίμηση, η οποία δεν αποτυπώνει το πραγματικό μέγεθος της καταστροφής.

Η εσκεμμένη απροθυμία και καθυστέρηση της υπηρεσίας να καλύψει τους αγρότες, ανάγκασε πολλούς από αυτούς να καταθέσουν τιμολόγια πώλησης των προϊόντων τους, προκειμένου να μη χάσουν την εξισωτική αποζημίωση και βρεθούν να χρωστάνε ολόκληρη την πενταετία. Η αγοραπωλησία αφορούσε υπόλοιπα από τη σοδειά προηγούμενων χρόνων, στα τιμολόγια όμως εμφανίζονταν σαν προϊόντα από την παραγωγή του 2001. Ετσι, χωρίς να υπάρχει παραγωγή λόγω της ξηρασίας, στα χαρτιά το ποτάμι δε στέρεψε ποτέ.

Δυο χρόνια μετά, οι εκτιμήσεις της Διεύθυνσης Γεωργίας αποτέλεσαν βάση για τον υπολογισμό της αποζημίωσης. Η αρμόδια υπηρεσία, μάλιστα, χρησιμοποίησε και τα τιμολόγια των παραγωγών, για να αποδείξει ότι το 2001 υπήρξε κανονική παραγωγή, μειώνοντας έτσι το ποσοστό της καταστροφής ακόμα περισσότερο. Ετσι, σήμερα η πλειοψηφία των αγροτών φτάνει να αποζημιώνεται μόλις για το 40% της πραγματικής ζημιάς. Ηδη στη Διεύθυνση Γεωργίας Γρεβενών έχουν κατατεθεί εκατοντάδες ενστάσεις, από παραγωγούς που είτε δε συμπεριλήφθηκαν στις καταστάσεις των ΠΣΕΑ, είτε η ζημιά στις καλλιέργειές τους υποεκτιμήθηκε από την αρμόδια υπηρεσία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ