Τετάρτη 23 Ιούλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΚΡΙΒΕΙΑ
Θα «παταχθεί» με τη βοήθεια των χονδρεμπόρων!

Η κυβέρνηση φέρεται πρόθυμη να δώσει άδειες στους χονδρεμπόρους να είναι και ...λιανοπωλητές

Το πρώτο σενάριο για τη μονοπώληση της αγοράς οπωροκηπευτικών, μέσα από το χτύπημα των παραγωγών και εμπόρων λαϊκών αγορών και κατ' επέκταση των αγροτών, εξέτασαν χθες η κυβέρνηση και οι χονδρέμποροι της αγοράς του Ρέντη. Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη συνάντηση του υφυπουργού Ανάπτυξης Κ. Κουλούρη και των εκπροσώπων των χονδρεμπόρων για τη δήθεν πάταξη της ακρίβειας και της αισχροκέρδειας, τέθηκε θέμα να δοθεί η άδεια στους χονδρεμπόρους για μία μέρα την εβδομάδα να πραγματοποιούν πωλήσεις λιανικής. Δηλαδή, οι χονδρέμποροι να έχουν επ' ευθείας πρόσβαση στη λιανική πώληση και οι καταναλωτές να μπορούν να επισκέπτονται το Ρέντη ή κάποιο άλλο σημείο, που πιθανόν καθοριστεί στη συνέχεια, ώστε να αγοράζουν τα οπωροκηπευτικά τους! Μάλιστα, η συγκεκριμένη ημέρα, η οποία λέγεται ότι θα είναι το Σάββατο, θα ονομαστεί ως «ημέρα του καταναλωτή»! Ηδη, το υπουργείο Ανάπτυξης εξετάζει το συγκεκριμένο ενδεχόμενο, θεωρώντας ότι θα έχει θετικά αποτελέσματα.

Είναι προφανές ότι στην περίπτωση που εφαρμοστεί, θα επιφέρει τεράστιο πλήγμα στους κατόχους άδειας λαϊκής αγοράς, στα συνοικιακά μανάβικα και τους αγρότες. Συγκεκριμένα, επειδή οι χονδρέμποροι είναι αυτοί που ουσιαστικά καθορίζουν το ύψος των τιμών στην αγορά, θα πουλάνε φθηνότερα από τις λαϊκές και τα συνοικιακά μανάβικα, δημιουργώντας έτσι τις συνθήκες για τη σταδιακή καθιέρωσή τους στη λιανική αγορά, εκτοπίζοντας τους ενδιάμεσους κρίκους. Αποτελεί, δηλαδή, το πρώτο βήμα για τη δημιουργία σούπερ μάρκετ οπωροκηπευτικών.

Το εγχείρημα θα περιτυλιχτεί και με το μανδύα της πάταξης της ακρίβειας, αφού οι χονδρέμποροι έχουν τεράστια περιθώρια να ρίξουν τις τιμές, τις οποίες και καθορίζουν. Ετσι η κυβέρνηση θα το εμφανίσει και ως ένα σωτήριο μέτρο για τον ελληνικό λαό, καταδικάζοντας, ταυτόχρονα, τους αγρότες που υφίστανται τους εκβιασμούς από τους χονδρεμπόρους, αλλά και τα μανάβικα και τους λαϊκατζήδες σε μαρασμό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ