Πέμπτη 17 Ιούλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Δεν πέρασε η προσπάθεια εκφοβισμού

Στο κενό έπεσε για μια ακόμη φορά η επιχειρούμενη προσπάθεια τρομοκράτησης του λαϊκού κινήματος και φίμωσης της φωνής του ΚΚΕ και της ΚΝΕ. Η κατηγορία για παράνομη αφισοκόλληση ενάντια στα στελέχη του ΚΚΕ Νίκο Χριστάνη, μέλους της ΚΕ και Σωκράτη Παπαδόπουλο, κατέρρευσε σαν χάρτινος πύργος, αφού το Α΄ Μονομελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης απάλλαξε χτες το πρωί τους δυο κατηγορούμενους και τους κήρυξε αθώους. Η πρόεδρος του δικαστηρίου έκανε δεκτό τον αυτοτελή ισχυρισμό του συνηγόρου υπεράσπισης Στέλιου Βαλανά ότι η κατηγορία δεν ευσταθεί, αφού οι κατηγορούμενοι παραπέμφθηκαν να δικαστούν με νόμο που αφορά την εμπορική και όχι την πολιτική αφισοκόλληση.

Τα δυο στελέχη του Κόμματος βρέθηκαν στις 4 Σεπτέμβρη του 1999 στην πλατεία Αριστοτέλους, όταν υπάλληλοι της δημοτικής αστυνομίας επιχείρησαν να σταματήσουν μέλη της ΚΝΕ που κολλούσαν προπαγανδιστικές αφίσες για το 25ο Φεστιβάλ της Οργάνωσης. Ηταν η περίοδος που μαινόταν το αιματοκύλισμα της Γιουγκοσλαβίας από τους ΑμερικανοΝΑΤΟικούς ιμπεριαλιστές και ο λαός της Θεσσαλονίκης, με μπροστάρηδες τους κομμουνιστές, βρισκόταν σε διαρκή κινητοποίηση, υψώνοντας το ανάστημά του ενάντια στην παράνομη εισβολή. Μπροστά στην ογκούμενη λαϊκή αντίδραση, η κυβέρνηση επέλεξε να καταφύγει στη γνωστή τακτική της ποινικοποίησης των λαϊκών αγώνων, μέρος της οποίας αποτελεί και η άσκηση δίωξης εναντίον των δύο στελεχών του ΚΚΕ για παράνομη αφισοκόλληση.

Η προσπάθεια εκφοβισμού συνεχίστηκε και χτες, κατά τη διάρκεια της δίκης, όταν οι αστυνομικοί, που βρίσκονταν στην αίθουσα, ζήτησαν να κάνουν «προληπτικό» έλεγχο σε μέλη της ΚΝΕ που παρακολουθούσαν την ακροαματική διαδικασία, ενώ λίγο αργότερα επιχείρησαν να βγάλουν από την αίθουσα έναν ακόμα νεολαίο με το επιχείρημα ότι κρατούσε στα χέρια του το «Ριζοσπάστη». Ο υπερβάλλων ζήλος των αστυνομικών οργάνων προκάλεσε την άμεση παρέμβαση στελεχών της Κομματικής Οργάνωσης Θεσσαλονίκης και του βουλευτή του ΚΚΕ Γιώργου Χουρμουζιάδη, που παραβρισκόταν σαν μάρτυρας υπεράσπισης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι λίγα λεπτά πριν την ανακοίνωση της απόφασης από την πρόεδρο του δικαστηρίου, η φρουρά των αστυνομικών μέσα στην αίθουσα ενισχύθηκε με τρεις επιπλέον άνδρες. Καθώς φαίνεται, τα αντιτρομοκρατικά αντανακλαστικά της κυβέρνησης λειτούργησαν άψογα, με αποτέλεσμα τα μέλη της ΚΝΕ και του ΚΚΕ που βρίσκονταν στην αίθουσα να θεωρηθούν... ύποπτοι και η αστυνομία «προληπτικά» να λάβει τα μέτρα της.

Σχολιάζοντας τη χτεσινή δίκη, ο Νίκος Χριστάνης επισήμανε ότι «σε μια περίοδο που συρρικνώνονται τα δημοκρατικά δικαιώματα του λαού, η δίωξη αποτελεί μια ακόμα έκφραση αυταρχισμού, ενάντια στο αναφαίρετο δικαίωμά μας να αφισοκολλούμε, δηλαδή να διακινούμε ελεύθερα τις ιδέες μας».

«Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με τη συνεπικουρία της ΝΔ επιχειρεί να εγκλωβίσει το λαό στα διάφορα μέτρα για τον εκσυγχρονισμό του πολιτικού συστήματος», τόνισε το στέλεχος του ΚΚΕ, «την ίδια στιγμή που, παρά τις δημοκρατικές κορόνες τους, σέρνουν στα δικαστήρια αυτούς που αγωνίζονται για τις ιδέες τους».

Ο Ν. Χριστάνης κάλεσε το λαό «και από αυτό το γεγονός να βγάλει τα συμπεράσματά του και να καταδικάσει τις αυταρχικές, αντιλαϊκές πολιτικές ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, ενισχύοντας το δρόμο του αγώνα και της αντίστασης που προτείνει το ΚΚΕ».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Εφυγε» από τη ζωή ο Αγις Παπαστεργίου(2022-02-22 00:00:00.0)
Επιχείρηση παρεμπόδισης της προπαγάνδας του Φεστιβάλ(2012-08-21 00:00:00.0)
Ενόχλησαν οι αφίσες του ΚΚΕ και της ΚΝΕ(2011-02-22 00:00:00.0)
Πολιτική δίωξη κομμουνιστών(2004-05-05 00:00:00.0)
Σε ΚΚΕ και ΚΝΕ δεν πιάνουν απειλές(2001-06-06 00:00:00.0)
Αυταρχικός κατήφορος(1997-05-08 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ