Πέμπτη 17 Ιούλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΔΙΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ
Ο «ΦΟΒΟΣ» ΚΑΙ ΟΙ «ΑΣΠΡΙΝΕΣ»

ΟΙ ΦΟΒΟΙ ΤΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΗ...«Η Τράπεζα της Ελλάδος ανησυχεί εντόνως για την άνοδο των τιμών και του πληθωρισμού, που διατηρείται σε επίπεδα διπλάσια του μέσου κοινοτικού όρου, κατατρώγοντας το εισόδημα των νοικοκυριών και υπονομεύοντας την ελληνική ανταγωνιστικότητα και τις εξαγωγές. Ο διοικητής της κ. Νικ. Γκαργκάνας μετέδωσε τους φόβους και τις ανησυχίες της Κεντρικής Τράπεζας στον πρωθυπουργό κ. Κ. Σημίτη κατά τη χθεσινή επίσκεψή του στο Μέγαρο Μαξίμου, υπογραμμίζοντας πως ο πληθωρισμός παραμένει από τα μείζονα προβλήματα της οικονομίας» (Από το βασικό θέμα της «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ»).

ΑΥΞΗΣΕΙΣ - «ΚΟΝΤΡΑ»: «Οι αυξήσεις που προβλέπονται στο νέο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων φαίνεται ότι απέχουν από την ανάγκη μείωσης του κόστους εργασίας που κατά την Τράπεζα της Ελλάδος θα οδηγούσε σε αποκλιμάκωση του πληθωρισμού. Παρ' ότι ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος κ. Ν. Γκαργκάνας απέφυγε να τοποθετηθεί επί της ουσίας, επισήμανε ότι η αύξηση των πραγματικών μισθών πρέπει να συμβαδίζει με την αύξηση της παραγωγικότητας. Χαρακτήρισε, μάλιστα, τις αυξήσεις μισθών έναν από τους παράγοντες που ευθύνονται για την άνοδο του πληθωρισμού» («ΒΗΜΑ»).

ΑΣΠΙΡΙΝΕΣ...«Με μέτρα... ασπιρίνες επιχειρεί η κυβέρνηση να αναχαιτίσει το κύμα αισχροκέρδειας και συνεχών ανατιμήσεων που πλήττει την αγορά. Με τις τιμές βασικών καταναλωτικών αγαθών αυξημένες κατά 26%-35% σε σύγκριση με πέρσι, η κυβέρνηση επιστρατεύει πάλι το ΣΔΟΕ, το Συνήγορο του Καταναλωτή, τα Παρατηρητήρια Τιμών, ενώ προωθεί και νέο νόμο ελέγχου τιμών από την παραγωγή στην κατανάλωση» (Από το βασικό θέμα των «ΝΕΩΝ»).

ΑΠΟΡΙΑ ΨΑΛΤΟΥ (1)...«Χρειάστηκε να γίνει νέα σύσκεψη στο μέγαρο Μαξίμου για να αποφασιστεί η καθιέρωση ενδεικτικών τιμών στο εμφιαλωμένο νερό και να μπουν στο στόχαστρο του ελέγχου οι υψηλές τιμές του σερβιριζόμενου καφέ στα νησιά» (Από το βασικό θέμα του «ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΤΥΠΟΥ»).

ΑΠΟΡΙΑ ΨΑΛΤΟΥ (2)...«Πρέπει, επιτέλους, η κυβέρνηση να κατανοήσει ότι η ακρίβεια δεν είναι ασθένεια της αγοράς. Είναι σύμπτωμα της ασθένειας, που έχει η οικονομία. Και η ασθένεια δεν εντοπίζεται στην κατανάλωση - βρίσκεται στην παραγωγή. Τα ελληνικά προϊόντα είναι ακριβά επειδή το κόστος παραγωγής είναι πολλαπλάσιο στη χώρα μας. Οι Ελληνες παραγωγοί δεν έχουν εκσυγχρονιστεί και δεν παράγουν μαζικά ώστε να πέσουν οι τιμές» (Από το άρθρο της «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗΣ»).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ