Τρίτη 15 Ιούλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΡΑΗΛ - ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ
«Ευρωπαϊκή εκστρατεία» Σαρόν

Ο ισραηλινός στρατός απέκλεισε χτες εκ νέου τη Ραμάλα

Associated Press

Ο ισραηλινός στρατός απέκλεισε χτες εκ νέου τη Ραμάλα
ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ-ΡΑΜΑΛΑ-ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Η βδομάδα «σχετικής ηρεμίας» που προηγήθηκε δεν αίρει το αδιέξοδο στην ισραηλινοπαλαιστινιακή διένεξη, καθώς τα αντικειμενικά προβλήματα, η ισραηλινή αδιαλλαξία αλλά και οι ενδοπαλαιστινιακές διαφωνίες παραμένουν. Χτες, η «Χαμάς» προειδοποίησε ότι αν η κυβέρνηση Αμπάς επιχειρήσει να την αφοπλίσει βιαίως, αυτό θα σημάνει το τέλος της εκεχειρίας. Το ίδιο, σύμφωνα με τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις όλων των παλαιστινιακών οργανώσεων, θα συμβεί αν το Ισραήλ δεν τηρήσει τις υποσχέσεις του περί απελευθέρωσης των 8.000 κρατουμένων Παλαιστινίων. Ενας εξ αυτών είναι και το ηγετικό στέλεχος της «Φατάχ», Μαρουάν Μπαργκούτι, ο οποίος στη δίκη του (που επαναλήφθηκε χτες και θα συνεχιστεί στις 21 του Αυγούστου), περιέγραψε τις συνθήκες κράτησης των Παλαιστινίων: «Είμαι απομονωμένος σε ένα κελί γεμάτο κατσαρίδες. Δεν έχω δει την οικογένειά μου και τα παιδιά μου εδώ και 15 μήνες»...

Η κυβέρνηση του Αριέλ Σαρόν έχει άλλες προτεραιότητες: Μία από αυτές είναι η απομόνωση του Αραφάτ. Χτες, δεύτερη μέρα της επίσκεψής του στο Λονδίνο, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός αναμενόταν να επαναλάβει την «έκκλησή του» προς τη βρετανική κυβέρνηση να διακόψει κάθε σχέση με τον Γιάσερ Αραφάτ - παρά τη διακριτική άρνηση του Βρετανού ΥπΕξ, Τζακ Στρο - στη συνάντησή του αργά με τον ομόλογό του Τόνι Μπλερ. Σε συνέντευξή του στο αμερικανικό ειδησεογραφικό τηλεοπτικό δίκτυο «Φοξ», ο Σαρόν δήλωσε πως ο Αραφάτ θα έπρεπε «να αποπεμφθεί από κάθε θέση επιρροής». Ο Σαρόν πραγματοποιεί ευρωπαϊκή «περιοδεία» για αρκετές μέρες ακόμη.

Στο μεταξύ, πίσω στο Ισραήλ, γινόταν γνωστό ότι η κυβέρνηση Σαρόν δε θα κάνει «καμιά παραχώρηση στην κατασκευή του φράκτη ασφαλείας γύρω από τη Δυτική Οχθη». Ακόμη, σύμφωνα με το Ισραηλινό Ραδιόφωνο, ο Ισραηλινός στρατός συνέλαβε ακόμη δύο στελέχη της «Φατάχ» στη Βηθλεέμ και στην Τζενίν.

Χτες, Δευτέρα, Ισραηλινοί στρατιώτες επέβαλαν αποκλεισμό στην πόλη της Ραμάλας με πρόσχημα την έρευνα για έναν απαχθέντα Ισραηλινό ταξιτζή. Οι Παλαιστίνιοι κρατούμενοι, με τη συναίνεση των ισραηλινών και των παλαιστινιακών αρχών, εξέδωσαν ανακοίνωση με την οποία καλούν για την απελευθέρωσή του - οι ισραηλινές αρχές τούς άφησαν να την εκδώσουν επειδή «βοηθά την ειρήνη».

Στη Γάζα, οι δυνάμεις ασφαλείας της κυβέρνησης Αμπάς κατέσχεσαν όπλα και εκρηκτικά Παλαιστινίων μαχητών. Πηγή της κυβέρνησης είπε ότι δεν πρόκειται για κινήσεις εναντίον κάποιας «συγκεκριμένης οργάνωσης». Ο Αμπάς κινείται «προσεκτικά», σύμφωνα με το «Ασοσιέιτεντ Πρες», καθώς θέλει να αποφύγει το «να ξεσπάσει παλαιστινιακός εμφύλιος». Ο Αμπντέλ Αζίζ Ραντίσι, κορυφαίο στέλεχος της «Χαμάς», προειδοποίησε ότι κάθε απόπειρα βίαιου αφοπλισμού θα «τινάξει την εκεχειρία στον αέρα», ωστόσο Ισραηλινοί και Αμερικανοί ζητούν μετ' επιτάσεως τον αφοπλισμό ως όρο για την προώθηση του λεγόμενου οδικού χάρτη...

Αλλη μια (μάλλον περίεργη) είδηση από τα Κατεχόμενα είναι η σύλληψη ενός άνδρα ιρλανδικής καταγωγής, του 40χρονου Τζον Μόργκαν (όπως σύμφωνα με τον «Ομπσέρβερ» φέρεται να λέγεται), μέλους του Αληθινού IRA, το Σάββατο, στη Δυτική Οχθη, από τις ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας. Ο Ιρλανδός ανακρίνεται από τη Σιν Μπετ, την ισραηλινή υπηρεσία πληροφοριών, που τον «υποπτεύεται» ότι εκπαίδευε Παλαιστίνιους εξτρεμιστές στην κατασκευή εκρηκτικών, σύμφωνα με το πρακτορείο «Ρόιτερς».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ