Τρίτη 15 Ιούλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Ο χρόνος των εκλογών

Γρηγοριάδης Κώστας

Σχετικά με την ημερομηνία των επόμενων εκλογών απαντά ο Γ. Φλωρίδης, ο νέος υπουργός Δημόσιας Τάξης, στα χτεσινά «Νέα»: «Εκλογές τον Μάιο του 2004, διότι αυτό επιβάλλουν οι συνταγματικές επιταγές, αλλά κυρίως αυτό είναι αναγκαίο για την ολοκλήρωση μιας προσπάθειας σε μια τετραετία».

Και η περίπτωση αιφνιδιασμού; «Εγώ θα προτιμήσω να παραμείνω στην απόφαση του Πρωθυπουργού, αλλά και όλων μας, ότι οι εκλογές θα πρέπει να γίνουν στο τέλος της 4ετίας. Βέβαια, δεν αρνούμαι ότι στην πρόσφατη πολιτική ιστορία τα πράγματα έχουν εξελιχθεί διαφορετικά. Αρα θα ήταν αντιστόρητο να αποκλειστεί οτιδήποτε».

Με άλλα λόγια, οι εκλογές μπορεί να γίνουν ανά πάσα στιγμή και τα όσα λέει ο κ. Φλωρίδης - και όχι μόνον αυτός - περί συνταγματικών επιταγών και ολοκλήρωση του κυβερνητικού έργου, είναι... έπεα πτερόεντα. Η χρονική στιγμή της διενέργειάς τους εξαρτάται αποκλειστικά και μόνον από το πότε η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ θα θεωρήσει πως είναι οι πλέον ευνοϊκές και κατάλληλες συνθήκες για την κυβέρνηση. Αυτή είναι η αλήθεια. Ολα τ' άλλα είναι απλά και μόνο λόγια του αέρα, για όσους αφελείς έχουν απομείνει σ' αυτή τη χώρα...

Μεγαλώνει το έλλειμμα

Σε κατάσταση νευρικού κλονισμού έχουν φτάσει οι εκπρόσωποι κάποιων βιομηχανικών κλάδων στις Ηνωμένες Πολιτείες, που βλέπουν τους ρυθμούς διείσδυσης των κινέζικων εμπορευμάτων στην αμερικανική αγορά να σπάνε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο.

Οπως μας πληροφορεί το ενημερωτικό δελτίο της ΑΛΦΑ ΜΠΑΝΚ, το 2002 οι ΗΠΑ κατέγραψαν το υψηλότερο επίπεδο εμπορικού ελλείμματος με την Κίνα, αφού το τελευταίο έφτασε τα 103 δισ. δολάρια από 83 που ήταν το 2001.

Κι αυτό από ό,τι φαίνεται δεν είναι τίποτα, αφού φέτος, μέχρι τον Απρίλη, το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ με την Κίνα διαμορφωνόταν στα 34 δισ. δολάρια, καταγράφοντας άνοδο 27% από την αντίστοιχη περίοδο του 2002...

Νέα υπερόπλα φτιάχνουν οι ΗΠΑ

Το πρόγραμμα φέρει την κωδική ονομασία «Falcon», που στα ελληνικά σημαίνει γεράκι. Είναι το πρόγραμμα της κατασκευής νέας γενιάς υπερόπλων των ΗΠΑ. Ηδη, το αμερικανικό Πεντάγωνο έχει κλείσει τα πρώτα συμβόλαια και οι πρώτες δοκιμές των νέων όπλων αναμένονται μέσα στα επόμενα τρία χρόνια. Ανάμεσα στα άλλα, στο πρόγραμμα αυτό συμπεριλαμβάνεται η ανάπτυξη ενός οπλοστασίου από πυραύλους, οι οποίοι θα εκτοξεύονται από το εσωτερικό των ΗΠΑ ή από το διάστημα και θα έχουν τη δυνατότητα να πλήττουν στόχους με μεγάλη ακρίβεια και σε ελάχιστο χρονικό διάστημα οπουδήποτε στη Γη. Σύμφωνα με δήλωση αξιωματούχου του Πενταγώνου, η υλοποίηση του προγράμματος «Falcon» θα σημάνει την «πραγματοποίηση του οράματος της κυβέρνησης για τη δυνατότητα παγκόσμιας εμβέλειας των όπλων μας μετά το 2025» και «την απελευθέρωση των ΗΠΑ από την ανάγκη διατήρησης βάσεων στο εξωτερικό».

Και μην ξεχνάτε. Ολα αυτά γίνονται για την καταπολέμηση της «διεθνούς τρομοκρατίας» - «των «ασύμμετρων απειλών», όπως είπε χτες και ο νέος γραμματέας της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ - και, σε τελευταία ανάλυση, για την υπεράσπιση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας. Ετσι λέει η ηγεσία των ΗΠΑ. Οποιος δεν πείθεται, ας πάρει τα μέτρα του...

Ψάχνουν για ... κώτσους

Δάνεια, ασφαλιστικά προγράμματα, πιστωτικές κάρτες και υπηρεσίες σε πακέτο επιχειρεί τώρα να πλασάρει η Alpha Bank. To ...«νέο πρόγραμμα» απευθύνεται σε ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρήσεις και σαν δόλωμα «προσφέρουν» κάποια μικροδωράκια, προσαρμοσμένα υποτίθεται στις «ανάγκες» της συγκεκριμένης πελατείας τους. Στο πλαίσιο αυτό και σύμφωνα με την ανακοίνωση της τράπεζας, η ...«επιβράβευση» θα δοθεί μόνο στους ...«πενταθλητές», δηλαδή σε όσους αγοράσουν ολόκληρη την γκάμα (δάνεια, ασφαλιστικά προγράμματα, ηλεκτρονικές υπηρεσίες, «ευέλικτους» λογαριασμούς καταθέσεων και πιστωτικές κάρτες). Και όλα αυτά μαζί σε πακέτο. Το κελεπούρι που θα πάρουν οι.. «πενταθλητές» είναι κάποιο λογισμικό πρόγραμμα για εμπορική διαχείριση ή κάποιο πρόγραμμα κινητής τηλεφωνίας χωρίς πάγιο. Ο...«πενταθλητής», επίσης, αντί για ένα από τα δύο προηγούμενα μπορεί να επιλέξει τη...«συμμετοχή του σε ημερίδες εκπαίδευσης για θέματα όπως λογιστικά, φορολογικά, πωλήσεων κ.ά.». Είναι φανερό δηλαδή ότι οι τράπεζες δεν επιβραβεύουν το... «πένταθλο». Αλλο πράγμα επιβραβεύουν...

Τα ... αποκρατικοποιημένα

Γρηγοριάδης Κώστας

ΤΡΙΑ ΤΡΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ευρώ θα εισπράξει το Δημόσιο από το νέο κύμα ιδιωτικοποιήσεων, δήλωσε περιχαρής χτες ο υπουργός Οικονομίας, προφανώς για να συμμεριστούμε την ευτυχία του! Είναι φανερό ότι τους έχει γίνει παρανοϊκή εμμονή το ξεπούλημα...

Πάλι καλά που δεν έχουν καθίσει να αναλογιστούν πόσα θα βγάλουν αν πουλήσουν την Εύβοια ή την Κρήτη και αρκούνται μόνο στις επιχειρήσεις του Δημοσίου, άντε και σε κάμποσες παραλίες. Προφανώς, αντιλαμβάνονται όλα τα προηγούμενα - κατά κάποιο περίεργο τρόπο - ως ...κληρονομιά τους και θεωρούν ότι μπορούν να τα διαθέτουν όπως νομίζουν.

Ειδικά για τη ΔΕΗ, τα ...κατάφεραν, έτσι ώστε να μη μείνει ούτε μια μετοχή στο Δημόσιο με το πρόγραμμα που σκαρφίστηκαν και προβλέπει την ιδιωτικοποίηση του εναπομείναντος 30%.

Το παραμικρό συμπέρασμα δεν έβγαλαν από το παράδειγμα της Καλιφόρνιας και το πάθημα των εκεί «μάγων» της «απελευθέρωσης».

ΚΑΘΕ ΔΙΚΙΟ είχαν, βέβαια, οι μεταλλωρύχοι της TVX, που συγκεντρώθηκαν χτες κάτω από το υπουργείο Οικονομίας, διαμαρτυρόμενοι ότι τους κοροϊδεύουν. Οι φωνές και τα συνθήματά τους, πάντως, δε φάνηκε να ευαισθητοποιούν τον αρμόδιο υφυπουργό Χρήστο Πάχτα.

Αμέσως μετά τη διαμαρτυρία, έκανε δηλώσεις και συνέχισε τα παραμύθια για επιχειρηματικά σχήματα, που ...ετοιμάζονται να έρθουν στο προσκήνιο και να λειτουργήσουν την εταιρία. Φυσικά, παρέλειψε να πει ότι οι εργαζόμενοι θεωρούνται εμπόδιο (και) σ' αυτήν την «αναπτυξιακή προσπάθεια».

Αλλωστε, όλοι οι μηχανισμοί - και του υπουργείου Οικονομίας και του υπουργείου Εργασίας - ένα στόχο απεργάζονται για το προσωπικό: Πώς θα τους ξεφορτωθούν και, μάλιστα, με το φθηνότερο δυνατό τρόπο.

ΣΕ ΑΝΥΠΟΠΤΟ χρόνο ζήτησε ο Κώστας Καραμανλής - λένε οι της ΝΔ - να συζητηθεί το θέμα του εκλογικού νόμου και όχι τώρα, όπως ζητά το ΠΑΣΟΚ. Μόνο, που όταν συζητούν αυτοί οι δύο ένα τέτοιο θέμα, ο χρόνος είναι ...πάντα ύποπτος.


Γρηγοριάδης Κώστας

Αλλωστε, είναι δεδομένο (παρά τους διαξιφισμούς που παρατηρούνται τελευταία) ότι στην ουσία υποστηρίζουν το ίδιο πράγμα: Την αλλοίωση της θέλησης των ψηφοφόρων με το επιχείρημα των «σταθερών κυβερνήσεων», που σταθερά θα υπερασπίζουν τα ίδια συμφέροντα.

Η θερινή εκστρατεία

Σε κυβέρνηση... του βουνού και του κάμπου μετατρέπεται, τούτο το καλοκαίρι, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, καθώς το σύνολο των υπουργών και των υφυπουργών της εγκαταλείπουν, ασμένως, το κλεινόν άστυ κι εξορμούν στην ελληνική επαρχία. Αμέσως μετά τον τελευταίο κυβερνητικό ανασχηματισμό, ο νέος υπουργός Επικρατείας, Αλ. Ακριβάκης, εκτελώντας σχετική εντολή του πρωθυπουργού, καθόρισε πρόγραμμα περιοδειών ανά την επικράτεια, το οποίο και τέθηκε σε άμεση εφαρμογή. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει επισκέψεις κι ομιλίες των κυβερνητικών στελεχών, όχι μόνο σε πόλεις, αλλά και σε χωριά. Στην εκστρατεία συμμετέχουν και τα μέλη του νεοεκλεγέντος Εκτελεστικού Γραφείου του ΠΑΣΟΚ, υπό την άμεση επίβλεψη και καθοδήγηση του νέου Γραμματέα, Μ. Χρυσοχοΐδη.

Οπως λένε στου Μαξίμου και στη Χαριλάου Τρικούπη, στόχος της εκστρατείας είναι η ενημέρωση του λαού της επαρχίας για το έργο της κυβέρνησης κατά την τετραετία που πέρασε και το έργο που θα γίνει στη νέα τετραετία, αν το ΠΑΣΟΚ ξανακερδίσει τις εκλογές. Κι επειδή μπορεί να υπήρχαν κυβερνητικά και κομματικά στελέχη που θα δυσανασχετούσαν για το «θεριό καψώνι» - δεν είναι δα κι εύκολο για έναν υπουργό να περιφέρεται, μ' αυτή τη ζέστη, από χωρίου εις χωρίον - η ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος έσπευσε να διευκρινίσει ότι μπορεί, κάλλιστα, να συνδυαστεί η «πολιτική δουλιά» με τις διακοπές. «Το τερπνόν, μετά του ωφελίμου», λοιπόν, και δε θα είναι δύσκολο για τους εκστρατεύοντες «να πετσώνουν κι ένα λόγο» την ώρα που θα πίνουν το ουζάκι σε μια παραλία, ή το τσιπουράκι στο καφενείο ενός ορεινού χωριού, ή την μπιρίτσα κάτω από τον πλάτανο στον κάμπο.

Βεβαίως, οι απρόσκλητοι «θερινοί επισκέπτες» δε θα βρουν και την καλύτερη φιλοξενία στην ύπαιθρο, καθώς οι αγρότες και οι άλλοι εργαζόμενοι της πόλης και του χωριού, δεν έχουν και την καλύτερη γνώμη για την κυβέρνηση και το ΠΑΣΟΚ. «Ψεύτες τους ανεβάζουν, ψεύτες τους κατεβάζουν» τους κυβερνώντες οι επαρχιώτες και δε χάνουν την ευκαιρία να τους προειδοποιήσουν πως, σαν έρθει η ώρα της κάλπης, «έχουν ράμματα για τη γούνα τους». Μάλιστα, σε ορισμένες περιοχές που έχουν πληγεί ιδιαίτερα σκληρά από την αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης - όπως, π.χ., στη Θεσσαλία - ακούγονται ακόμα πιο βαριές κουβέντες, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις «τα πνεύματα ανάβουν» εύκολα και δημιουργούνται εκρηκτικές καταστάσεις.

Αυτό το «κακό κλίμα» που επικρατεί στην επαρχία, επιχειρεί, ενόψει και των προσεχών εκλογών, ν' αλλάξει ο Κ. Σημίτης, οργανώνοντας «επικίνδυνες αποστολές» σε «εχθρικό έδαφος». Είναι, όμως, δύσκολο το εγχείρημα. Οχι μόνο γιατί ο Βενιζέλος δεν είναι... Τομ Κρουζ - τόσα χρόνια στην εξουσία τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ συναναστρέφονται μόνο με την «υψηλή κοινωνία» και ξέμαθαν πώς να μιλούν με τους ανθρώπους του λαού - αλλά κι επειδή οι καιροί άλλαξαν, καθώς «ξύπνησαν οι χωριάτες και κοροϊδεύουν τους Μαυρογιαλούρους»...


Παύλος ΡΙΖΑΡΓΙΩΤΗΣ

Σας θυμίζει τίποτε;

Γρηγοριάδης Κώστας

Οταν πριν από δύο και πλέον χρόνια, η τότε κυβέρνηση Σρέντερ στη Γερμανία (συμμαχική και εκείνη, όπως και η σημερινή, σοσιαλδημοκρατών και πρασίνων) προωθούσε την αντεργατική ασφαλιστική μεταρρύθμισή της, υπόσχονταν ότι το νέο σύστημα θα παρέμενε αναλλοίωτο για τα επόμενα 20 χρόνια. Αυτό ήταν και το βασικό της επιχείρημα, για να πείσει τους Γερμανούς εργαζόμενους, μαζί, βέβαια, με τα γνωστά, περί δημογραφικού προβλήματος, περί δυσβάστακτου κόστους για τον κρατικό προϋπολογισμό, κλπ., κλπ.

Σήμερα, η νέα κυβέρνηση Σρέντερ, η οποία δεν έχει κλείσει ακόμη ούτε δέκα μήνες από την ανάδειξή της, ετοιμάζεται να προχωρήσει, στα πλαίσια του λεγομένου σχεδίου «Ατζέντα 2010», σε νέα γενική αναδιάρθρωση του γερμανικού συνταξιοδοτικού συστήματος, κλιμακώνοντας ακόμη παραπέρα, όπως καταλαβαίνετε, τα αντεργατικά μέτρα.

Μήπως, όλ' αυτά, σας θυμίζουν τίποτε απ' όσα λέγονται και γίνονται στη χώρα μας, σχετικά με το εδώ ασφαλιστικό σύστημα, την υπό εξαγγελία «Χάρτα» της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ, κλπ., κλπ; Αν όχι, σας πληροφορούμε, πάντως, ότι τόσο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, όσο και η Παγκόσμια Τράπεζα, αλλά και η Κομισιόν, έχουν επανειλημμένα συστήσει την παραπέρα, πολύ περισσότερο «ουσιαστική και αποτελεσματική μεταρρύθμιση» του ελληνικού ασφαλιστικού συστήματος...

Το... απαράδεκτο

Οταν πριν μερικές βδομάδων, η ηγεσία της ΝΔ είχε παρουσιάσει το αγροτικό πρόγραμμα του κόμματός της στη Λάρισα, ορισμένες φιλικά προσκείμενες στην αξιωματική αντιπολίτευση εφημερίδες είχαν γράψει ότι συμπεριλαμβάνεται σ' αυτό και το χάρισμα των αγροτικών χρεών. Ο «Ριζοσπάστης», βέβαια, κάνοντας κριτική στο πρόγραμμα, είχε σημειώσει τότε -ανάμεσα σε άλλα- ότι τέτοιο μέτρο δεν υπήρχε σ' αυτό. Η ηγεσία της ΝΔ, όμως, δεν έκανε την παραμικρή διευκρίνιση. Προφανώς, τη βόλευε η καλλιέργεια ανάλογων εντυπώσεων.

Τα θυμηθήκαμε όλ' αυτά, διαβάζοντας τη συνέντευξη του Γ. Σουφλιά, που δημοσιεύεται στη χτεσινή «Απόφαση». Λέει, ανάμεσα σε άλλα: «Επίσης, ο υπουργός Γεωργίας είπε ψέματα, καθώς υποστήριξε ότι εμείς χαρίζουμε τα χρέη των αγροτών, ενώ κάτι τέτοιο δεν υπάρχει πουθενά στο πρόγραμμά μας».

Πολύ σωστά. Στο κάτω κάτω της γραφής, δεν μπορεί η κυβέρνηση να συκοφαντεί τη ΝΔ στην ολιγαρχία του τόπου, καταλογίζοντάς της ότι σκέφτεται να χαρίσει τα αγροτικά χρέη. Είναι απαράδεκτο...

Τους κυβερνώντες «βαράτε»...

Οι άγριοι τσακωμοί για το νερό που είδαμε να γίνονται, τις τελευταίες μέρες, σε πλατείες χωριών της Λάρισας, της Φθιώτιδας και της Κορινθίας δεν είναι κάτι που πρέπει να υποτιμηθεί και να περάσει «αβρόχοις ποσί», καθώς, αν μη τι άλλο, δείχνουν ότι υπάρχει πρόβλημα με το νερό και, μάλιστα, πολύ σοβαρό. Δε φτάνουν εύκολα οι άνθρωποι σε άγριους καυγάδες εν μέση οδώ και μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες - και δεν ισχύει, βεβαίως, ότι τα επεισόδια που είδαμε οφείλονται στον οξύθυμο χαρακτήρα κάποιων χωρικών και στη ζέστη, που «βαράει κατακέφαλα» κι «ανάβει τα πνεύματα», όπως ισχυρίζονται μερικοί, κάνοντας φτηνό κι αποτυχημένο χιούμορ - αν δεν υπάρχει σοβαρός λόγος. Και η έλλειψη πόσιμου νερού είναι από τους σοβαρότερους λόγους αντίδρασης των ανθρώπων, καθώς η δίψα δεν αντέχεται.

Το έχουμε πει, πολλές φορές, ότι η ευθύνη για την όξυνση του προβλήματος λειψυδρίας στη χώρα μας ανήκει στις κυβερνήσεις, οι οποίες δεν κατασκευάζουν τα έργα υποδομής για τη συγκέντρωση και τη σωστή αξιοποίηση των διαθέσιμων υπόγειων και επιφανειακών νερών, δεν εφαρμόζουν πολιτική ορθολογικής διαχείρισης του υδατικού δυναμικού. Τους κυβερνώντες, λοιπόν - παλιούς και τωρινούς - θα έπρεπε να «βαράνε», όλοι μαζί, όσοι υποφέρουν από τη λειψυδρία κι όχι να τσακώνονται μεταξύ τους για να πάρουν λίγες στάλες παραπάνω από το νερό που δε φτάνει...

Μια ακόμη πλευρά

Πριν από είκοσι ή τριάντα χρόνια το παρακάτω γεγονός θα ήταν σε μεγάλο βαθμό αδιανόητο ή, εάν ελάμβανε χώρα, θα αποτελούσε μια είδηση πρώτου μεγέθους. Σήμερα, περνά στα «ψιλά» των εφημερίδων. Αναφερόμαστε στην είδηση που μεταδόθηκε από τα διεθνή πρακτορεία ειδήσεων, σύμφωνα με την οποία ο πρωθυπουργός των Νήσων του Σολομώντα ζήτησε από το Κοινοβούλιο της χώρας να επιτρέψει την είσοδο στη χώρα στρατευμάτων και αστυνομικών δυνάμεων της γειτονικής Αυστραλίας, ώστε να αντιμετωπιστούν οι αυξανόμενες τελευταία αντικυβερνητικές λαϊκές εκδηλώσεις στη μικρή νησιωτική αυτή χώρα. Η πρόταση αναμένεται να εγκριθεί με μεγάλη πλειοψηφία, μεταδίδουν τα διεθνή πρακτορεία, ενώ, όπως έγινε γνωστό από την εκεί πρεσβεία της Αυστραλίας, στην πρωτεύουσα της χώρας βρίσκεται ήδη μια μικρή ομάδα Αυστραλών και Νεοζηλανδών αξιωματικών της αστυνομίας και του στρατού.

Περισσότερες πληροφορίες δε γνωρίζουμε για τις συνθήκες που κυριαρχούν στις Νήσους του Σολομώντα, αλλά ο καθένας μπορεί να καταλάβει ότι το προαναφερόμενο γεγονός αποτελεί μια ακόμη, ιδιαίτερα επικίνδυνη και απειλητική πλευρά της ιμπεριαλιστικής πολιτικής και πρακτικής της «νέας τάξης πραγμάτων».

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Παραπλανητικός «διάλογος»

Δε χρειάζεται και πολλή σκέψη για ν' αντιληφθεί κάποιος ότι όλος αυτός ο θόρυβος, που ξεσηκώνει η κυβέρνηση γύρω από το θέμα του εκλογικού νόμου, είναι προσχηματικός. Το πράγμα φωνάζει από μόνο του. Δεν μπορεί έτσι ξαφνικά, ενώ ήδη έχει αρχίσει να στήνεται το προεκλογικό σκηνικό, να τους έπιασε ο πόνος για ένα πιο «δίκαιο» εκλογικό σύστημα. Εξάλλου, το λένε και μόνοι τους, ο εκλογικός νόμος θα παραμείνει, ούτως ή άλλως, ληστρικός. Επίσης, ακόμα και το γεγονός ότι ο όποιος καινούριος εκλογικός νόμος, ο οποίος θα προκύψει από την κυβερνητική πλειοψηφία στη Βουλή, δε θα ισχύσει στις ερχόμενες βουλευτικές εκλογές, δεν απομακρύνει τη στόχευση των κυβερνητικών χειρισμών, που είναι στις κάλπες. Θέλουν να ρίξουν στάχτη στα μάτια του λαού.

Οσο για την πρόσκληση διαλόγου, που απευθύνει η κυβερνητική πλευρά προς τα άλλα κόμματα, δε χρειάζεται να πούμε πολλά, αρκεί να υπενθυμίσουμε τους «κοινωνικούς διαλόγους» για το Ασφαλιστικό,τις εργασιακές σχέσεις, το Φορολογικό και, γενικά, όπου η αντιλαϊκή πολιτική αναζητούσε άλλοθι λαϊκής νομιμοποίησης. Οι «διάλογοι» αυτοί είναι γνωστό πού κατέληξαν και αυτό ήταν προδιαγεγραμμένο. Αποδείχτηκαν μια απάτη. Αυτό που ζητάνε κατά καιρούς, στα πλαίσια των «διαλόγων» που κάνουν, είναι να συμμετάσχουν τα θύματα της πολιτικής τους σε μια συζήτηση, για τον τρόπο με τον οποίο θα εφαρμοστεί πιο αποτελεσματικά αυτή η, ούτως ή άλλως, αντιλαϊκή πολιτική τους.

Είναι σαφές πλέον ότι η κυβερνητική πρόσκληση διαλόγου για τον εκλογικό νόμο εντάσσεται στην προεκλογική τακτική του κυβερνητικού κόμματος και, ταυτόχρονα, στοχεύει και στο μετεκλογικό σκηνικό. Στην πραγματικότητα, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ προβάλλει ως δημοκρατική ευαισθησία τη συζήτηση πάνω σ' έναν αντιδημοκρατικό εκλογικό νόμο. Καμιά συζήτηση δε χρειάζεται, παρά μόνον η καθιέρωση της απλής αναλογικής, του πιο δίκαιου και δημοκρατικού εκλογικού συστήματος. Αλλά στη λογική της κυβέρνησης συμφωνεί και η ΝΔ, και ας κάνει πως δε συμφωνεί. Αλλωστε, η γενική τους συμφωνία στα καλπονοθευτικά συστήματα είναι γνωστή. Η κυβέρνηση, βεβαίως, με την πρωτοβουλία αυτή επιδιώκει να καλύψει την ανάγκη μιας κάποιας εικονικής αντιπαράθεσης με τη ΝΔ, την προπαγάνδα περί μιας υποτιθέμενης πρόσκλησης «διαλόγου» προς τις δυνάμεις που χαρακτηρίζουν «Αριστερά» και, γενικά, για τη δημιουργία εντυπώσεων, ότι έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων στο πολιτικό πεδίο, στα πλαίσια μιας προσπάθειας αντιστροφής του αρνητικού γι' αυτήν κλίματος.

Μέσα απ' αυτό το κλίμα, επιδιώκεται η ενίσχυση του δικομματισμού και το βάθεμα της νόθευσης της λαϊκής βούλησης, με την κλοπή ψήφων κυρίως από το ΚΚΕ. Η κλοπή αυτή γίνεται, είτε τόσο μέσω των καλπονοθευτικών εκλογικών συστημάτων, είτε μέσω της καλλιέργειας ψεύτικων διλημμάτων στις συνειδήσεις των ψηφοφόρων, ώστε να συσπειρωθούν στους δύο πόλους του δικομματισμού. Πάντως, απέναντι σ' αυτές τις μεθοδεύσεις, οι οποίες τίποτε το θετικό δεν επιφυλάσσουν για τα λαϊκά συμφέροντα, υπάρχει δικλείδα ασφαλείας. Είναι η συσπείρωση γύρω από τις πολιτικές πρωτοβουλίες του ΚΚΕ, για τη συγκρότηση του λαϊκού μετώπου, με στόχο τη λαϊκή εξουσία, πρωτοβουλίες που πρέπει να βγουν ενισχυμένες και μέσα από την κάλπη.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ